Προχωρα το VDSL

Εξελίξεις είχαμε στο θέμα της εμπορικής διάθεσης στο ευρύ κοινό ευρυζωνικών συνδέσεων με τη χρήση της τεχνολογίας VDSL. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων έδωσε κατ’ αρχήν «πράσινο φως» στις τιμές λιανικής του ΟΤΕ, προχωρώντας παράλληλα σε μείωση των τιμών χονδρικής κατά 3 ευρώ.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην ολομέλεια της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα και το κυριότερο εμπόδιο έχει να κάνει με την τήρηση από την πλευρά του ΟΤΕ ορισμένων διαδικασιών που έχουν ζητήσει οι εναλλακτικοί πάροχοι. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως όλες οι πλευρές δείχνουν να έχουν βρει ένα modus vivendi, οπότε δεν αποκλείεται τελικώς η λύση που να δοθεί να είναι τέτοια που να είναι ελάχιστα τα παράπονα απ’ όλες τις πλευρές.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο biztech.gr ότι εφόσον δεν υπάρξουν παρατράγουδα και αψιμαχίες είναι πιθανό ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση απ’ όλους τους παρόχους. Υπενθυμίζεται ότι VDSL συνδέσεις προσφέρει προς το παρόν μόνο η Cyta αλλά σε συνδρομητές που βρίσκονται σε απόσταση 800 μέτρων από τον κόμβο που τους εξυπηρετεί και εφόσον, βέβαια, υπάρχει στον κόμβο ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ διαμορφώνονται στα 19,90 ευρώ το μήνα για ταχύτητα λήψης δεδομένων έως 30 Mbps και στα 29,90 ευρώ το μήνα για ταχύτητα έως 50 Mbps. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνεται ούτε το μηνιαίο πάγιο τέλος ούτε κάποιο πρόγραμμα σταθερής τηλεφωνίας.

Σημειωτέον ακόμη η εμπορική διάθεση VDSL συνδέσεων από τους εναλλακτικούς παρόχους θα γίνεται μέσω μίας διαδικασίας που χαρακτηρίζεται ως partial LLU, όπου ο συνδρομητής δεν θα χρειάζεται να «επιστρέφει» στο δίκτυο του ΟΤΕ.

Δημήτρης Μαλλάς