Προχωρα μονη της η Forthnet

Μόνη της θα προχωρήσει στο εξής η Forthnet, η οποία ανακοίνωσε τη λήξη των μη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων στις οποίες βρισκόταν με άλλους «παίκτες» και πιο συγκεκριμένα με την hellas online και τη Wind Ελλάς.

H κίνηση αποτελεί μία μικρή έκπληξη δεδομένου πως η υπάρχουσα αίσθηση είναι πως είναι απαραίτητη η συγκέντρωση δυνάμεων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η πλευρά της Forthnet υποστηρίζει πως ναι μεν τάσσεται υπέρ της συγκέντρωσης αλλά μόνο αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και υπεραξίες για τους μετόχους της. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πάντως πως οι προτάσεις που υπήρχαν στο τραπέζι ήταν ιδιαίτερα καλές και περιμένουν να δουν πως θα αντιμετωπίσει η διοίκηση της Forthnet τις προκλήσεις που υπάρχουν τη φετινή χρονιά.

Οι συζητήσεις που υπήρχαν με την hellas online αφορούσαν τη συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών και μάλιστα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι δύο πλευρές είχαν φθάσει εξαιρετικά κοντά σε συμφωνία, η οποία, όμως, τελικώς δεν υπεγράφη για αδιευκρίνιστους λόγους.

Η Wind Ελλάς ενδιαφερόταν μόνο για τον τομέα σταθερής τηλεφωνίας και Internet της Forthnet, κάτι που σήμαινε ότι στην εισηγμένη θα παρέμεινε ο τομέας της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Wind Ελλάς είχε προτείνει 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανέμονταν μεταξύ μετρητών και ανάληψης δανειακών υποχρεώσεων με τους μετόχους της Forthnet να καθορίζουν την αναλογία. Η πρόταση είχε κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο, χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποια συνέχεια.

Η λήξη των συζητήσεων φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet μέχρι του ποσού των 30,2 εκατ. ευρώ, η οποία είχε αποφασιστεί σε γενική συνέλευση τον περασμένο Αύγουστο. Η αύξηση χαρακτηρίζεται ως άκρως απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της Forthnet, η οποία τους επόμενους μήνες καλείται να καλύψει τις διόλου ευκαταφρόνητες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα δάνεια της, τα οποία κινούνται στα επίπεδα των 330 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Μαλλάς