Το πρωτο στραβοπατημα(;) για τη Samsung

Μετά από δύο χρόνια συνεχούς αύξησης κερδών από τρίμηνο σε τρίμηνο, η Samsung ανακοίνωσε για πρώτη φορά κάμψη στα κέρδη της για το δ’ τρίμηνο του 2013. Πιο συγκεκριμένα, η κορεατική εταιρεία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη ύψους $7,73 δις, μειωμένα κατά 18%, δηλαδή σχεδόν $1,7 δις από τα κέρδη ρεκόρ των $9,4 δις που είχε ανακοινώσει το γ’ τρίμηνο του 2013. Ακόμα όμως και σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2012 τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 6%, αφού πριν ένα χρόνο είχαν φτάσει στα $ 8,18 δις. Τα παραπάνω ποσά προέκυψαν παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της Samsung σημείωσαν άνοδο και έφτασαν τα $54,95 δις.

Φυσικά δεν πρόκειται για εξέλιξη που συνοδεύεται με την ανάδυση προβλημάτων για την εταιρεία καθώς σε ετήσια βάση τόσο τα έσοδα όσο και τα κέρδη της Samsung ήταν υψηλότερα από ποτέ. Ειδικότερα, για το σύνολο του 2013 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα $211, 8 δις, αυξημένος κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα $34 δις, επίσης αυξημένα κατά 27% αύξηση σε σύγκριση με το 2012.

Γενικά, το 2013 ήταν η χρονιά των ρεκόρ για τη Samsung, απλά το δ’ τρίμηνο του έτους αποκάλυψε ότι ο ανταγωνισμός που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο εξής θα είναι εντονότερος. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η πληθώρα φθηνών Android συσκευών από κινέζους κατασκευαστές, η μερική έστω ανάκαμψη της Nokia σε ορισμένες αγορές, αλλά και τα δύο νέα iPhones από την Apple, άσκησαν σημαντικές πιέσεις στη Samsung, μολονότι το δ’ τρίμηνο κάθε έτους είναι παραδοσιακά προσοδοφόρο λόγω της εορταστικής περιόδου. Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με την ανατίμηση του won, του κορεατικού νομίσματος, αλλά και τις μεγάλες δαπάνες για mobile marketing, οδήγησαν σε συρρίκνωση κερδών για το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για το  mobile division της Samsung – και δικαίως αφού αντιπροσωπεύει πάνω από 50% των εσόδων της εταιρείας – για το δ’ τρίμηνο του 2013 ο τζίρος του έφτασε τα $31,4 δις και δημιούργησε κέρδη ύψους $5,06 δις, μειωμένα κατά 9% και 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.