Προταση Vodafone – Wind για τη Forthnet

Σιγήν ιχθύος διατηρούν από χθες τα στελέχη της Vodafone Ελλάδος, της Wind Ελλάς αλλά και της Forthnet, την ίδια στιγμή που πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πρώτες έχουν καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της τρίτης, οργιάζουν. Αν τελικά οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα πρόκειται περί άμεσης απάντησης στην κίνηση του ΟΤΕ να καταθέσει στις αρχές Ιουλίου μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά μόνο της Nova.

Οι πληροφορίες για το ποιά ακριβώς θα είναι η κίνηση των Vodafone – Wind αλλά και για το ύψος της προσφοράς είναι ελάχιστες. Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών φαίνεται πάντως να αναμένει ότι η πρόταση θα αποτιμά τη Forthnet σε επίπεδα άνω των €530 εκατ., στα οποία περιλαμβάνονται και τα περίπου €330 εκατ. δανειακές υποχρεώσεις που έχει ο εισηγμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος.

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής της Forthnet τις τελευταίες ημέρες είχε ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφωθεί χθες στα €192 εκατ. με την τιμή ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα €1,75 και την άνοδο να είναι της τάξεως του 15,89% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης. Σημειωτέον ότι τον Ιούλιο του 2013 η τιμή της μετοχής της Forthnet ήταν στα επίπεδα των €0,15 και η κεφαλοποίηση της εταιρείας στα επίπεδα των €16,5 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση, η άνοδος της μετοχής τις τελευταίες ημέρες υποδεικνύει ότι η αγορά αναμένει η κίνηση των Vodafone – Wind να είναι η υποβολή μίας δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet. Αυτή τη στιγμή, η Wind ελέγχει το 33% της εισηγμένης και η Vodafone το 6,5%. Το ύψος της δημόσιας πρότασης δεν είναι γνωστό, αλλά αν κρίνει κανείς από την πορεία της μετοχής, η αγορά αναμένει μία πρόταση σε επίπεδα κοντά στα €1,9 – €2 ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι η πρόταση θα αποτιμά τη Forthnet περίπου στα €210-220 εκατ., ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν και οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet είναι, βέβαια, η Emirates International Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, η οποία μέσω της κυπριακής εταιρείας Forgendo ελέγχει το 44%. Η επιλογή της ΕΙΤ αποτελεί το κλειδί για τις επόμενες εξελίξεις, αν και το ενδεχόμενο κατάθεσης δημόσιας πρότασης από την πλευρά των Vodafone – Wind μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, ιδίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Αράβων και των δύο ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Ο λόγος είναι ότι μέσω της δημόσιας πρότασης, Vodafone και Wind θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό από 39,5% σε επίπεδα κοντά στο 50% αποκτώντας έτσι τον έλεγχο της Forthnet. Σημειωτέον πως στη Forthnet μέτοχος με ένα ποσοστό κοντά στο 4,2% είναι το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ).

Δημήτρης Μαλλάς