14.4 C
Athens
23/01/2021
Biztech

Printing security: HP & Infinitum έχουν τη λύση

Η εποχή των antivirus και των firewalls αποκλειστικά σε υπολογιστές και servers έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, ένα σωρό συσκευές εντός κι εκτός εταιρείας, αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο αξιοποιώντας τους πόρους του. Το σύγχρονο business απαιτεί πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή. Επιπλέον, οι εκτυπωτικές συσκευές (printers, scanners, MFPs) είναι στην ουσία κι αυτοί endpoints με πρόσβαση τόσο στο εταιρικό δίκτυο, όσο και στο Internet. Όλα αυτά θα πρέπει να σας κάνουν να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες και τις πολιτικές ασφαλείας και που έχετε θεσπίσει.

 

Οι εκτυπωτικές συσκευές της HP είναι σε θέση να μπλοκάρουν την επίθεση εν τη γενέσει της. Επιπλέον, τα μοντέλα Enterprise έχουν τη δυνατότητα αυτοεπιδιόρθωσης με μοναδικά χαρακτηριστικά προστασίας. Γιατί όμως θα πρέπει να σας απασχολούν όλα αυτά; Ας ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.

 

 

Το κυβερνοέγκλημα είναι εδώ για να μείνει

 

Όπως θα έχετε αντιληφθεί, το τελευταίο διάστημα οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι σχετικές έρευνες προβλέπουν συνεχή αύξηση των επιθέσεων. Μάλιστα, οι ψηφιακοί εγκληματίες δεν δρουν “στα τυφλά”, αλλά στοχευμένα και επιτίθονται σε εταιρείες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, κυβερνητικών οργανισμών κ.λπ. Ο στόχος είναι είτε η απόσπαση χρημάτων (βλ. ransomware), είτε η μετατροπή του εταιρικού δικτύου σε botnet.

Το μόνο που χρειάζονται οι ψηφιακοί εγκληματίες είναι έναν τρόπο να διεισδύσουν στο δίκτυό σας, το οποίο όπως θα αναλύσουμε παρακάτω είναι πιο απροστάτευτο από όσο νομίζετε. Εάν θεωρείτε ότι η εγκατάσταση σύγχρονων λύσεων ασφαλείας στα endpoints και τους servers σας αρκεί για να κλείσετε έξω τους ψηφιακούς εγκληματίες, πλανάστε.

 

Γιατί οι χάκερς λατρεύουν τους εκτυπωτές;

 

Στην πραγματικότητα κανείς δεν υποπτεύεται τους εκτυπωτές μέσα σε μια εταιρεία. Όπως έχουν δείξει έρευνες, το 56% των επιχειρήσεων αφήνουν τις εκτυπωτικές τους μηχανές έξω από την στρατηγική ασφαλείας. Μάλιστα, κάποιοι εκτυπωτές έχουν τόσα κενά ασφαλείας που η επίθεση στο εταιρικό δίκτυο είναι θέμα ελάχιστων λεπτών.

Πρόσφατη έρευνα του Ponemon Institute αναφέρει ότι το 60% των εταιρειών που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι οι επίθεση στα δεδομένα τους είχε ως “πύλη εισόδου” κάποιον εκτυπωτή. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο της ίδιας έρευνας είναι ότι η επιστροφή στην προ της επίθεσης κατάσταση διήρκησε κατά μέσο όρο 46 ημέρες. Αντιλαμβάνεστε τι κόστος μπορεί να σημαίνει αυτό το downtime.

 

Ο εκτυπωτής “κερκόπορτα” για την καταστροφή: Οι hackers έχουν διάφορους τρόπους να μπουν στο δίκτυό σας και να υποκλέψουν δεδομένα. Ακόμα και πίσω από το firewall πολλές συσκευές ίσως δημιουργούν ένα νέο (λιγότερο ασφαλές) access point. Εάν οι εκτυπωτές δεν προστατεύονται επαρκώς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την “κερκόπορτα” με καταστροφικές συνέπειες.

 

Υποκλοπή πολύτιμων εταιρικών δεδομένων: Μια άλλη παράμετρος που πολλοί παραβλέπουν είναι ότι όταν κάποιος hacker πάρει τον έλεγχο ενός MFP, μπορεί να υποκλέψει τα έγγραφα που διακινούνται μέσω του συγκεκριμένου μηχανήματος. Τα σύγχρονα πολυμηχανήματα αποθηκεύουν στον εσωτερικό τους σκληρό δίσκο τα προς εκτύπωση έγγραφα, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα. Ο κίνδυνος από μια πιθανή υποκλοπή είναι προφανής.

 

Ο ρόλος των φορητών συσκευών στην αλυσίδα της εκτύπωσης: Όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι business εκτυπωτές προσφέρουν δυνατότητα mobile printing. Πόσο σίγουροι είστε ότι η επικοινωνία μεταξύ φορητής συσκευής (smartphone, tablet) με τον εκτυπωτή είναι και ασφαλής, ειδικά όταν αυτή πραγματοποιείται εκτός εταιρικού δικτύου (Internet); Η πάσης φύσεως επικοινωνία εντός και εκτός εταιρικού δικτύου, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται απαιτεί end-to-end κρυπτογράφηση.

 

 

Πώς οι εκτυπωτές της HP αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας

 

Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια θα πρέπει να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Στην πραγματικότητα, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την κατάλληλη λύση για τις δικές σας ανάγκες, είτε στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης MPS, είτε απλά εγκαθιστώντας καινούριες imaging και printing συσκευές.

Η Infinitum διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για να προστατέψει το δίκτυό σας επιλέγοντας λύσεις της HP, οι οποίοι, όχι άδικα, χαρακτηρίζονται ως οι ασφαλέστεροι εκτυπωτές του κόσμου.

 

Ας δούμε όμως συνοπτικά με ποιον τρόπο η HP λύνει τα προβλήματα που αναφέρθηκαν:

 

Προηγμένη διαχείριση: Οι εκτυπωτές της HP διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες διαχείρισης, ούτως ώστε ο admin του δικτύου να απενεργοποιήσει τις αχρησιμοποίητες ports και μη ασφαλή πρωτόκολλα. Το λογισμικό προστασίας της HP, διασφαλίζει την πρόσβαση στους εκτυπωτές μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες, ενώ αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα standards πρόσβασης, όπως έξυπνες κάρτες, PIN, proximity, NFC κ.λπ.

 

Ασφαλής διαγραφή: Όπως προαναφέραμε, οι εκτυπωτές και τα MFPs μέσα σε ένα δίκτυο αποθηκεύουν τα print jobs στον εσωτερικό αποθηκευτικό τους χώρο. Οι συσκευές της HP κρυπτογραφούν τα δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν υποκλαπούν είναι αδύνατον να αναγνωστούν. Επίσης, διασφαλίζουν την μόνιμη διαγραφή των δεδομένων κάνοντάς τα αδύνατο να ανακτηθούν.

 

Ασφάλεια σε επίπεδο firmware/BIOS: Το firmware των εκτυπωτών της HP περνάει από αυτοελέγχους πριν “φορτώσει” και σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτη δραστηριότητα επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, χρησιμοποιώντας ένα προστατευμένο αντίγραφο ασφαλείας. Το HP Secure Start είναι μια μοναδική και καινοτόμος προσέγγιση που η HP ενσωματώνει σε business εκτυπωτές και PC.

 

HP JetAdvantage Security Manager: Η συγκεκριμένη λύση διαχείρισης στόλου εκτυπωτικών συσκευών, ελέγχει και διορθώνει αυτόματα τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε κάθε επανεκκίνηση.

 

HP Connection Inspector: Εντοπίζει και μπλοκάρει τις επιθέσεις είτε εντός μνήμης είτε με τη μορφή εξωτερικών requests. Το εργαλείο κλείνει αυτόματα το μηχάνημα, το οποίο επανεκκινείται αυτόματα σε repair mode.

 

 

The Wolf: μια μίνι σειρά που πρέπει να δουν όλοι

 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η HP το έχει λύσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστευθείτε στην Infinitum την προστασία του εταιρικού σας δικτύου και κατ’ επέκταση των δεδομένων σας.

Δείτε τη σειρά The Wolf της  HP, η οποία έχει “δραματοποιήσει” με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα αναφέραμε στο παρόν άρθρο.

Είναι σίγουρό ότι μετά, θα αρχίσετε να βλέπετε τον εκτυπωτή σας πιο καχύποπτα και θα αποφασίσετε να κάνετε κάτι για αυτό…

 

The Wolf – Season 1

 

The Wolf – Season 2

 

Για την ασφάλεια των εκτυπώσεών σας εμπιστευθείτε την Infinitum

 

Για να διασφαλίσετε ότι το δίκτυό σας δεν θα παραβιαστεί, τα δεδομένα σας δεν θα πέσουν σε ξένα χέρια και ότι οι εκτυπώσεις σας, αλλά και η διακίνηση εγγράφων (τόσο φυσική όσο και ψηφιακή) θα πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια θα πρέπει να αναζητήσετε τον κατάλληλο συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει να σχεδιάσει και να προτείνει την κατάλληλη λύση κομμένη και ραμμένη στις δικές σας ανάγκες.

Η Infinitum προσφέρει αξιόπιστες και οικονομικές λύσεις για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους. Διαθέτει πιστοποιήσεις από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής παγκοσμίως και ως HP Gold Preferred Partner & HP Managed Print Services Partner διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να εφαρμόσει τη βέλτιστη λύση printing security στη δική σας εταιρεία.

Σχετικά άρθρα

Μεγάλη πτώση στα καθαρά κέρδη της Samsung

Kitriniaris

O Γιάννης Θεοδωρόπουλος στο τιμόνι της SingularLogic

Mobile broadband: Θα αντέξουν τα δίκτυα HSPA;

antonyroussel

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα