Printec: Στοχος οι ξενες αγορες και οι νεες ευκαιριες

Επέκταση και σε άλλες αγορές, όπως π.χ. αυτή της Τουρκίας, και αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν και βοήθησαν στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων την προηγούμενη χρονιά, είναι ορισμένοι από τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου Printec, εκ των κορυφαίων εταιρειών στην περιοχή της νότιας και ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των λύσεων αυτοματισμού συναλλαγών με δραστηριοποίηση και ως system integrator κυρίως σε έργα τηλεπικοινωνιών/πληροφορικής αλλά και ασφάλειας συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Χρυσαφίδη, γενικό διευθυντή του ομίλου Printec, αυτή τη στιγμή εξετάζεται η επέκταση στην Τουρκία με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και της διαχείρισης εφαρμογών και υπηρεσιών. Παράλληλα, όμως, η Printec, η οποία έχει ήδη παρουσία σε 14 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Σκόπια, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία) εξετάζει και άλλες αγορές.

Το 2013 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για τον όμιλο που δείχνει να ξεπερνά τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης. Τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί αλλά εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα φθάσει στα €84 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2012, ενώ η ελληνική θυγατρική υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση 22%. Επίσης αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία ίσως να κυμανθεί σε διπλάσια μεγέθη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

“Το 2013 δώσαμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι των υπηρεσιών, ενώ ήταν πολύ ικανοποιητικές και οι πωλήσεις λύσεων λογισμικού που σχετίζονται με τα ATM και τα τερματικά διεκπεραίωσης συναλλαγών (POS)”, επισημαίνει ο κ. Χρυσαφίδης, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Printec έχει αρχίσει να διαφοροποιείται σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών. “Είναι ένας τομέας που είναι ακόμη στα αρχικά στάδια όσον αφορά στις περισσότερες χώρες της περιοχής, και ιδίως αυτές που δραστηριοποιούμαστε”, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ομίλου Printec.

Στο θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών, η Printec συνεργάζεται στην περιοχή της νότιας και ανατολικής Ευρώπης με την Verifone, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στο συγκεκριμένο τομέα. Η Verifone έχει αρχίσει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των λύσεων της, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο τερματικές συσκευές (POS) αλλά και μία σειρά από υπηρεσίες που παρέχονται από την πλευρά ενός παρόχου (π.χ. τράπεζα) προς τους συνεργαζόμενους εμπόρους.

Το Biztech βρέθηκε πρόσφατα σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Verifone και η Printec στην Κωνσταντινούπολη και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τα στελέχη της Verifone. Το κύριο μήνυμα είναι ότι ο κλάδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει αρχίσει πλέον να αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο με το κομμάτι των υπηρεσιών να κερδίζει διαρκώς έδαφος. “Ουσιαστικά, είμαστε ένας πάροχος λύσεων και όχι ένας απλός κατασκευαστής εξοπλισμού και τερματικών συσκευών”, σημειώνει ο Bulent Ozaya, πρόεδρος της Verifone για τη νότια Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με τη Verifone, όμως, τα εξειδικευμένα τερματικά συνεχίζουν να έχουν ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται από την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διεύρυνση της χρήσης των φορητών συσκευών (smartphones, tablets) για τη διεκπεραίωση συναλλαγών. Ο λόγος είναι ότι οι έμποροι ζητούν εξειδικευμένες προτάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και το κυριότερο χρειάζονται να αισθάνονται όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς.
Μία από τις τάσεις πάντως που υπάρχουν είναι ότι οι τράπεζες αρχίζουν να κάνουν outsourcing τον τομέα της διεκπεραίωσης συναλλαγών, δημιουργώντας ευκαιρίες για εταιρείες όπως η Printec.

Smart POS
Πάντως, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως σταδιακά το POS αρχίζει να γίνεται όλο και πιο “έξυπνο”. Δεν είναι και πολύ μακριά η ημέρα που θα κάνουμε λόγο για smart POS και θα αρχίσουμε να βλέπουμε στα POS να εγκαθίστανται εφαρμογές για υπηρεσίες και προϊόντα που ενδεχομένως να προέρχονται από άλλες αγορές.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.