Πωλησεις servers γ’ τριμηνου: “Εγκληματα” και τιμωρια

Το μερίδιο της Hewlett-Packard στην αγορά των servers αυξήθηκε κατά 5% μέσα στο γ’ τρίμηνο, σταματώντας την καθοδική πορεία οκτώ διαδοχικών τριμήνων σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Gartner.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις servers της Dell σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν μια μείωση της τάξης του 14% κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογείται από το γεγονός της διαδικασίας εξαγοράς της από τον πρόεδρό της και διευθύνοντα σύμβουλο, Michael Dell.

Η αλλαγή στην πορεία της HP ήρθε ένα μήνα από τη στιγμή που η CEO της εταιρείας Meg Whitman ανέβασε τον πήχη στη διαμάχη με την Dell, λέγοντας ότι δεν θα ανεχτεί ως δικαιολογία των χαμηλών πωλήσεων την ιδιαίτερα επιθετική τιμολόγηση της Dell ή άλλων κατασκευαστών.

Με βάση τα αποτελέσματα της Gartner, οι servers που πουλήθηκαν μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2013 έφτασαν στα 2,49 εκατομμύρια κομμάτια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Η HP πούλησε μέσα σε αυτό το τρίμηνο 669.129 servers, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Gartner. Το μερίδιο της HP για την περίοδο αυτή έφτασε στο 26,9% της αγοράς, ενώ στο β’ τρίμηνο ήταν 24%. Η τελευταία φορά που η HP είδε αύξηση στις πωλήσεις των servers ήταν το β’ τρίμηνο του 2011, με βάση πάντα τα νούμερα της Gartner.

Περνώντας στο στρατόπεδο της Dell, η εταιρεία πούλησε 484.607 servers κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 14,1%. Αυτή η μείωση είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο της Dell να περιοριστεί στο 19,5%  από το 22% του προηγούμενου τριμήνου.

Τι συνέβη με τη Dell
Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση της Dell να ιδιωτικοποιηθεί δημιούργησε αρκετή ανησυχία στην αγορά, καθώς δημιουργήθηκαν αρκετές φήμες, που αφορούσαν σε απομάκρυνση ανθρώπων αλλά και μια γενικότερη αναστάτωση, την οποία φρόντισε να επιτείνει ο ανταγωνισμός. Αν και δεν πρόκειται για απόλυτα σωστή αναλογία, μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή την περίπτωση με αυτό που συνέβη πριν δυο χρόνια με την HP. Μέσα στη Dell αυτή τη στιγμή υπάρχει αταξία, η HP από την άλλη μοιάζει ότι βγαίνει από αυτή την κατάσταση.

Αλλαγές για IBM και Cisco
Οι πωλήσεις των x86 servers επίσης δέχθηκαν ένα αρκετά ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, οι πωλήσεις servers της IBM παρουσίασαν μια μείωση της τάξης του 30,2% σε σχέση με τις πωλήσεις της εταιρείας το ίδιο διάστημα του 2012, φτάνοντας τις 195.805 μονάδες. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με μερίδιο 7,9% στην αγορά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 9%. Σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας ένας λόγος που οδήγησε σε αυτή την πτώση είναι η φημολογία σχετικά με την πιθανότητα πώλησης του συγκεκριμένου τμήματος των servers στη Lenovo.

Η Cisco παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χωρίς βέβαια να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ξεκινά από μια σαφώς μικρότερη εγκατεστημένη βάση. Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Gartner, η Cisco πούλησε 67.650 servers μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2013 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 20,9%  σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2012 που οι πωλήσεις ήταν στις 55.973 μονάδες. Με αυτό το νούμερο, το μερίδιο της Cisco έφτασε στο 2,7% της αγοράς, παρουσιάζοντας όμως μείωση σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους, που το ποσοστό της εταιρείας ήταν 3,2%.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.