19.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Πλήρης αναμόρφωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ

Μετά από παλινωδίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και υπαναχωρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τελικά το σχέδιο για τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της ευρωπαϊκής αγοράς, το οποίο συνέταξε η αρμόδια επίτροπος Nellie Croes. Πρόκειται το πλέον φιλόδοξο σχέδιο των τελευταίων 26 ετών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, το οποίο αν εγκριθεί από το Συμβούλιο υπουργών Επικοινωνιών και την Ευρωβουλή , θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές, θα περιορίσει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει μια σειρά νέων δικαιωμάτων τόσο για τους χρήστες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών, σύμφωνα πάντα με την Eπιτροπή.

Παρότι οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η ΕΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών συνέβαλαν στη μεταμόρφωση του τοπίου, ο τομέας εξακολουθεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένος σε 28 διαφορετικές εθνικές αγορές. Δεν υπάρχει εταιρεία τηλεπικοινωνιών που να λειτουργεί σε όλη την ΕΕ, με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικές τιμές και ρυθμίσεις τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τους καταναλωτές.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η νέα δέσμη μέτρων προβλέπει κυρίως τα εξής:

Απλούστευση των κανόνων  για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Ενιαία άδεια λειτουργίας και στα 28 κράτη μέλη (αντί για 28 ξεχωριστές άδειες), ένα απαιτητικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των επιμέρους αγορών τηλεπικοινωνιών (το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ρυθμιζόμενων αγορών), και περαιτέρω εναρμόνιση του τρόπου με τον οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης ενοικιάζουν πρόσβαση σε δίκτυα που ανήκουν σε άλλες επιχειρήσεις, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Στην πράξη, το νέο πλαίσιο επιτρέπει στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις να λειτουργούν σε όλα τα κράτη-μέλη με μία και μόνη αδειοδότηση. Αυτό σταδιακά θα οδηγήσει στην πραγματική ενοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών εντός της ΕΕ αλλά και στη δημιουργία πανευρωπαϊκών παρόχων με μέγεθος ικανό αφενός για να πρωταγωνιστήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο αφετέρου για να προσφέρουν στους καταναλωτές νέες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές.

Κατάργηση των τελών περιαγωγής

Τα τέλη για τις εισερχόμενες κλήσεις που επιβαρύνουν τους χρήστες που ταξιδεύουν στην ΕΕ αναμένεται να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου 2014. Οι εταιρείες θα έχουν την επιλογή είτε 1) να προσφέρουν πακέτα τηλεφωνίας που θα ισχύουν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τιμή των οποίων θα καθορίζεται από τον εγχώριο ανταγωνισμό, είτε 2) να επιτρέπουν στους πελάτες τους να επιλέγουν διαφορετικό πάροχο για την περιαγωγή όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ο οποίος θα προσφέρει φθηνότερες τιμές χωρίς να απαιτείται η αγορά νέας κάρτας SIM.

Οι διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις εντός ΕΕ θα χρεώνονται ως υπεραστικές

Σήμερα, οι πάροχοι επιβάλλουν συνήθως προσαυξήσεις στις τιμές για τις κλήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που κάνει ο καταναλωτής από τη χώρα του προς άλλες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, οι εταιρείες δεν θα μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για μια κλήση σταθερής τηλεφωνίας στο εσωτερικό της ΕΕ από όσα χρεώνουν για μια υπεραστική κλήση στην ίδια χώρα. Για τις κλήσεις από κινητά στο εσωτερικό της ΕΕ, η τιμή δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 0,19 ευρώ ανά λεπτό (συν ΦΠΑ). Κατά τον καθορισμό των τιμών, οι εταιρείες θα μπορούν να καλύπτουν αντικειμενικά αιτιολογημένα κόστη, αλλά τα αυθαίρετα κέρδη από τις κλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα καταργηθούν.

Ουδετερότητα του διαδικτύου

Η παρεμπόδιση και ο περιορισμός της πρόσβασης σε διαδικτυακό περιεχόμενο θα απαγορευτούν, ενώ θα δοθεί στους χρήστες πρόσβαση σε πλήρες και ανοιχτό διαδίκτυο ανεξάρτητα από το κόστος ή την ταχύτητα του πακέτου συνδρομής τους. Οι πάροχοι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν “εξειδικευμένες υπηρεσίες” εγγυημένης ποιότητας (όπως IPTV, video on demand, εφαρμογές όπως συστήματα ιατρικής απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας, εικονικά χειρουργεία, ή εφαρμογές cloud), εφόσον αυτές δεν επηρεάζουν τις διαδικτυακές ταχύτητες που οι εν λόγω εταιρείες έχουν υποσχεθεί σε άλλους πελάτες. Οι καταναλωτές θα δικαιούνται να ελέγχουν εάν έχουν τις διαδικτυακές ταχύτητες για τις οποίες πληρώνουν και να καταγγέλλουν το συμβόλαιό τους αν οι σχετικές δεσμεύσεις δεν τηρούνται.

Νέα δικαιώματα για τους καταναλωτές

Προβλέπονται νέα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα για τη σύνταξη συμβολαίων σε απλή γλώσσα και με πιο συγκρίσιμες πληροφορίες, μεγαλύτερα δικαιώματα για αλλαγή παρόχου ή συμβολαίου, το δικαίωμα σύναψης συμβολαίου 12 μηνών εάν ο χρήστης δεν επιθυμεί μεγαλύτερο συμβόλαιο, το δικαίωμα καταγγελίας του συμβολαίου εάν δεν παρέχονται οι διαδικτυακές ταχύτητες που συμφωνήθηκαν, και το δικαίωμα προώθησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του χρήστη σε μια νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την αλλαγή παρόχου διαδικτύου.

Συντονισμένη εκχώρηση ραδιοφάσματος

Το μέτρο αυτό θα διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν ευρύτερη πρόσβαση σε δίκτυα 4G κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι σε θέση να υλοποιούν αποτελεσματικότερες και διασυνοριακές επενδύσεις, χάρη σε καλύτερο συντονισμό του χρόνου, της διάρκειας και των λοιπών όρων εκχώρησης του φάσματος. Τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να είναι αρμόδια, και να εισπράττουν τα σχετικά τέλη από τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας, αν και εντός ενός συνεκτικότερου πλαισίου. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα οδηγήσει και στην επέκταση της αγοράς για τον προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επενδυτές

Η Σύσταση για τις μεθόδους κοστολόγησης και αμεροληψίας είναι το δεύτερο στοιχείο αυτής της δέσμης μέτρων, το οποίο συμπληρώνει τον προτεινόμενο κανονισμό και συνδέεται άμεσα με αυτόν. Αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των επενδυτών, στην αύξηση των επενδυτικών επιπέδων και στη μείωση των αποκλίσεων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών. Αυτό συνεπάγεται 1) περαιτέρω κόστη εναρμόνισης και σταθεροποίησης που ενδέχεται να χρεώνουν οι κατεστημένοι φορείς εκμετάλλευσης για να παρέχουν σε άλλους πρόσβαση στα υπάρχοντα δικά τους δίκτυα χαλκού και 2) τη διασφάλιση του ότι οι αιτούντες πρόσβαση έχουν πράγματι ισοδύναμη πρόσβαση στα δίκτυα. Εφόσον διασφαλίζεται η ύπαρξη τέτοιων ανταγωνιστικών περιορισμών και η απουσία διακριτικής μεταχείρισης, οι τιμές χονδρικής για την πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις της “επόμενης γενιάς” θα καθορίζονται από την αγορά και όχι από τους ρυθμιστικούς φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.
 

Σχετικά άρθρα

IoT: το Internet του µέλλοντός µας

Kitriniaris

MWC: Στόχος το επόμενο 1 δις χρηστών κινητής

Kitriniaris

Με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων η Epson στη Photokina

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα