14.1 C
Athens
21/01/2021
Biztech

PlayStation 4: αποκαλυπτήρια και νέες δυνατότητες

Πολλοί το ανέμεναν. Ακόμα περισσότεροι εικοτολογούσαν σχετικά με τις δυνατότητες του. Τελικά η αναμονή και οι απορίες έλαβαν τέλος καθώς η Sony παρουσίασε το PlayStation 4 φιλοδοξώντας να  επαναπροσδιορίσει το gameplay. Στην πραγματικότητα το PS4 μπορεί αφενός να σηματοδοτήσει την τόνωση της αγοράς των games, η οποία ομολογουμένως εμφανίζει σημάδια κόπωσης, αφετέρου την δυναμική επιστροφή της ίδιας της Sony στην πρωτοπορία όσον αφορά το ζήτημα κονσόλες. 

Η αρχιτεκτονική του PS4 χαρακτηρίζεται για τις υψηλές επιδόσεις της και την ευχέρεια που προσφέρει στην ανάπτυξη παιχνιδιών. Το PS4 βασίζεται σε έναν ειδικά κατασκευασμένο επεξεργαστή AMD “Jaguar”, ο οποίος ενσωματώνει οκτώ x86-64 πυρήνες και ένα ισχυρό κύκλωμα γραφικών. Η μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχει βελτιωθεί, κατ’ αρχάς για να επιτρέψει την ευκολότερη χρήση της ως GPU για γενική χρήση computing (GPGPU). Για το λόγο αυτό ενσωματώνει μια συστοιχία 18 μονάδων, οι οποίες συνολικά προσφέρουν 1,84 Teraflops επεξεργαστικής ισχύος. Το PS4 εξοπλίζεται με 8 GB RAM τύπου GDDR5, που προσφέρει στο σύστημα bandwidth 176 GB/s.

Το PS4 ενσωματώνει ειδικά, μονίμως ενεργά, συστήματα συμπίεσης και αποσυμπίεσης βίντεο, με στόχο το γρήγορο και εύκολο upload του gameplay. Οι παίκτες δεν έχουν παρά να πατήσουν το “SHARE” στο χειριστήριο, να παρακολουθήσουν τα τελευταία λεπτά του gameplay, να κάνουν tag στο σημείο που θέλουν και να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Το uploadτου βίντεο γίνεται ενώ συνεχίζουν να παίζουν. Επιπλέον μπορούν προβάλλουν το gameplay τους σε πραγματικό χρόνο και να το μοιράζονται με φίλους, αξιοποιώντας υπηρεσίες ζωντανού streaming μέσω Ιnternet.

Το PS4 ενσωματώνει τη δυνατότητα παιχνιδιού σε συμπληρωματικές-“δεύτερες” οθόνες, συμπεριλαμβανομένου του PlayStationVita, των smartphones και των tablets. Μια βασική λειτουργία που γίνεται εφικτή μέσω των συμπληρωματικών οθονών είναι το “απομακρυσμένο παιχνίδι-RemotePlay”. Με το PS Vita οι gamers θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν το παιχνίδι τους από οποιαδήποτε τηλεόραση, μέσω Wi-Fi δικτύου.

Η νέα εφαρμογή PlayStation App, θα επιτρέψει στα iPhone, iPad, smartphones και tablets με λειτουργικό Android να λειτουργήσουν επίσης ως συμπληρωματικές οθόνες. Εφόσον, η εφαρμογή εγκατασταθεί στις συσκευές αυτές, οι χρήστες μπορούν για παράδειγμα να βλέπουν χάρτες στη “δεύτερη” οθόνη ενώ παίζουν ένα adventure game, να αγοράζουν παιχνίδια του PS4 ενώ βρίσκονται εκτός σπιτιού και να τα κατεβάζουν απευθείας στην κονσόλα τους ή να παρακολουθούν από απόσταση άλλους gamers να παίζουν στις δικές τους συσκευές.

 

 

Η νέα λειτουργία του PS4, “suspendmode”, κρατά το σύστημα σε κατάσταση μειωμένης κατανάλωσης, διατηρώντας παράλληλα το παιχνίδι στο σημείο που έχει διακοπεί. Έτσι, οι gamers θα πατούν απλώς το πλήκτρο ενεργοποίησης και θα ξεκινούν ξανά το παιχνίδι τους ακριβώς από το σημείο που το είχαν αφήσει. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του PS4 είναι να εκμηδενίσει το χρόνο download ψηφιακών τίτλων: εφόσον το σύστημα “γνωρίζει” αρκετά για έναν παίκτη ώστε να προβλέψει το επόμενο παιχνίδι που θα αγοράσει, τότε το παιχνίδι αυτό μπορεί να έχει φορτωθεί και να είναι έτοιμο για download προτού καν ο χρήστης πατήσει το κουμπί “αγορά”.

Συνδυάζοντας το PlayStation Network με την cloud τεχνολογία της Gaikai, η Sony στοχεύει να καταστήσει δυνατή τη δωρεάν “εξερεύνηση” και δοκιμή πολυάριθμων τίτλων. Στο μέλλον, όταν ένας gamer θα βλέπει κάποιον τίτλο που τον ενδιαφέρει στο PlayStation Store, θα έχει τη δυνατότητα να παίξει άμεσα ένα τμήμα του πραγματικού παιχνιδιού και όχι μιας περιορισμένη εκδοχή του. Έτσι, οι gamers θα μπορούν να δοκιμάζουν τα παιχνίδια που τους ενδιαφέρουν. Ταυτόχρονα, η Sony εξερευνά τις δυνατότητες της cloud τεχνολογίας με μακροπρόθεσμο όραμα τη δημιουργία βιβλιοθήκης με αρχεία τίτλων του PlayStation, στις οποίες θα περιλαμβάνονται περισσότεροι από 3.000 PS3 τίτλοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα γίνουν προσβάσιμοι μέσω του PS4.

Όλα τα παραπάνω καθώς και περισσότερες δυνατότητες το PS4 θα είναι διαθέσιμα για το κοινό την εορταστική περίοδο του 2013, όταν το PS4 βρεθεί στις προθήκες των καταστημάτων. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν το PS4 θα είναι μια day1 συσκευή, δηλαδή μια συσκευή που οι χρήστες θα σχηματίσουν ουρές για να την αποκτήσουν από την πρώτη κιόλας μέρα διαθεσιμότητας.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία First Data και Warply στην ελληνική αγορά

Kitriniaris

Έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας

Οι virtual “άσοι” της Byte στο Cisco Connect

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα