ΟΤΕ: Λιγοτερα κερδη το 2013, αυξηση τζιρου το δ’ τριμηνο

Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση ολόκληρου του 2013 αλλά και του δ’ τριμήνου του περασμένου έτους ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οποία ο όμιλος παρουσίασε κέρδη μειωμένα κατά 34,6% στα €287,8 εκατ., από €440,2 εκατ. πέρυσι. Ωστόσο όπως τόνισε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, από τρίμηνο σε τρίμηνο ο όμιλος κατέγραφε μικρότερη μείωση εσόδων, καταλήγοντας σε θετικό πρόσημο το δ’ τρίμηνο, όπου σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το δ’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 0,1% στα €1,045 δις. Στο σύνολο της χρήσης υποχώρησε κατά 6,4% στα  €4,054 δις.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης και αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €678 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2013, μειωμένα κατά 2,8%, από €697,7 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας μείωση 7,2% το δωδεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2012. Το δ’ τρίμηνο του 2013, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 19,4% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και κατά 9,8% σε επίπεδο ομίλου σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2012, κυρίως λόγω των προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης. Μέσα στη χρονιά που πέρασε περισσότεροι από 1.800 εργαζόμενοι του ΟΤΕ αποδέχτηκαν τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό αριθμό αποχωρήσεων στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και Ρουμανίας σε 8.000 από το τέλος του 2009.

Στο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε €381,4 εκατ. ενώ ο όμιλος πέτυχε το δ’ τρίμηνο του 2013 περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξης του 36,5%, από 33,7% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα EBITDA, όμως, το δ’ τρίμηνο κατέγραψαν πτώση 47,4% στα €120,7 εκατ. ευρώ και 15,4% για το σύνολο της χρήσης, στα  €1,177 δις.

Η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, οι σχέσεις με την ΕΕΤΤ, το πλάνο για ένα all-IP δίκτυο, οι επενδύσεις και τα πλάνα του ομίλου για το χώρο των έργων πληροφορικής ήταν ορισμένα από τα θέματα πάνω στα οποία επικεντρώθηκαν οι αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Η διοίκηση του ομίλου τόνισε την αισιοδοξία της για το 2014 μετά από μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις αλλά “όπου σημειώθηκε σημαντική πρόοδος” όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Το δ’ τρίμηνο του 2013 είχε θετικό πρόσημο στα έσοδα λόγω της πορείας της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και της Romtelecom, με τη ρουμανική θυγατρική να έχει αναλάβει αρκετά έργα στον τομέα της πληροφορικής (ICT).

Κινητή
Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, ο Ζαχαρίας Πιπερίδης, εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ομίλου, ανέφερε ότι το 2013 ήταν μία δύσκολη χρονιά καθώς στο σύνολο της αγοράς τα έσοδα από υπηρεσίες παρουσίασαν πτώση της τάξεως του 17% – 18%. Η Cosmote είχε πτώση 16%. Σύμφωνα με τον κ. Πιπερίδη 7-8 μονάδες προήλθαν από τη μείωση των τελών τερματισμού, κάτι που δεν θα επαναληφθεί το 2014, οπότε η φετινή χρονιά αναμένεται μεν να παρουσιάσει νέα πτώση αλλά το ποσοστό θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Εκτός, βέβαια, και αν υπάρξει νέος “πόλεμος” τιμών. “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον ανταγωνισμό”, σημείωσε ο κ. Πιπερίδης, ο οποίος πάντως γενικώς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση φέτος θα είναι περισσότερο ομαλή.

ΕΕΤΤ
Οι σχέσεις με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι θα αποτελούσαν αντικείμενο ερωτήσεων. Η διοίκηση του ΟΤΕ απάντησε σε σχετική ερώτηση για την τελευταία προσφορά της Cosmote που προσφέρει έκπτωση για τους πελάτες σταθερής του ΟΤΕ, ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ολομέλεια της ΕΕΤΤ, αλλά επισημάνθηκε ότι η πρώτη προσπάθεια όλων των ανταγωνιστών να μπλοκάρουν την προσφορά δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο κ. Τσαμάζ τόνισε πάντως ότι αντίστοιχες προσφορές γίνονται τα τελευταία 5 χρόνια από τους υπόλοιπους παρόχους και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει μία περισσότερο διαφανή ρυθμιστική αρχή, όπως και έκδοση αποφάσεων σχετικά με τα προγράμματα του ΟΤΕ σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι με καθυστερήσεις μηνών όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Υποδομές
Αρκετός λόγος έγινε και για τις επενδύσεις του ΟΤΕ σε υποδομές. Η διοίκηση του ομίλου γνωστοποίησε ότι ξεκινά φέτος ένα πενταετές πλάνο για τη μετατροπή του ενσύρματου δικτύου του ΟΤΕ σε all-IP. Πρόκειται για ένα σχέδιο όλου του ομίλου της Deutsche Telekom που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Mobile World Congress με την Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία και τη Γερμανία να είναι οι τελευταίες χώρες που θα ολοκληρωθεί η μετάβαση σε all-IP υποδομές.
Συνολικά, οι φετινές επενδύσεις του ομίλου ΟΤΕ θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του δικτύου VDSL στην Ελλάδα, των δικτύων 4G σε Ελλάδα και Ρουμανία και του δικτύου οπτικών ινών της Ρουμανίας.

ICT
Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε και με την ενασχόληση του ΟΤΕ με έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT). Η αφορμή ήταν η Ρουμανία και οι εκεί κινήσεις, με τον Μπάμπη Μαζαράκη, γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων του ομίλου, να τονίζει ότι η ενασχόληση με το χώρο των έργων δεν είναι ευκαιριακή αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή του ομίλου.
Δημήτρης Μαλλάς