1.5 C
Athens
19/01/2021
Biztech

Oracle Open World: τα πάντα κινούνται γύρω από το cloud

Στη μέση της διαδρομής προς μία νέα εποχή στην παγκόσμια αγορά της πληροφορικής εξίσου σημαντικής με την μετάβαση από το mainframe στον προσωπικό υπολογιστή βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και η νέα «εποχή» δεν είναι άλλη από αυτή του cloud. Αυτός ήταν ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκε στην χθεσινή κεντρική ομιλία του στο άνοιγμα του φετινού Oracle Open World 2015 ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της Oracle,  οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι για τον αμερικανικό κολοσσό της πληροφορικής τα πάντα πλέον κινούνται γύρω από το cloud.

 

Ο Έλισον μπορεί πλέον να μην έχει τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου αλλά αυτόν του γενικού διευθυντή τεχνολογίας (CTO), αλλά η ομιλία του είναι αυτή που δίνει το στίγμα της στρατηγικής της Oracle. Και σύμφωνα με τον ίδιο η Oracle, μαζί με τη Microsoft, είναι οι μόνες εταιρείες που προσφέρουν λύσεις που καλύπτουν και τα τρία βασικά επίπεδα του cloud (εφαρμογές, πλατφόρμες, υποδομές). «Πλέον δεν βλέπουμε απέναντι μας την SAP και την IBM», υποστήριξε με μάλλον δηκτικό τρόπο ο κ. Έλισον, ο οποίος είναι γνωστός για τέτοιου είδους σχόλια.

 

Το Open World είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της Oracle για το οικοσύστημα της και στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται –ως συνήθως- στο Σαν Φρανσίσκο ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 60.000, οι οποίοι μέχρι τις 29 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλες τις λύσεις του αμερικανικού κολοσσού καθώς και τις σχετικές προτάσεις των συνεργατών της εταιρείας.

 

Το cloud βρίσκεται στο επίκεντρο με τον κ. Έλισον να σημειώνει ότι όλες οι εφαρμογές και οι λύσεις της Oracle κινούνται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ιδρυτής της Oracle ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα τελευταία νέα της εταιρείας, τα οποία όλα κινούνται γύρω από το cloud. Για παράδειγμα, οι λύσεις λογισμικού για το χώρο της βιομηχανικής παραγωγής και του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πλέον cloud, ενώ ως υπηρεσία cloud προσφέρονται και υποδομές που βασίζονται στην οικογένεια των Exadata servers. Ο κ. Έλισον υποστήριξε ότι με τις λύσεις της Oracle είναι πλέον πιο εύκολη η μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud και η «μεταφορά» των δεδομένων τους σε αυτό, αν και σημείωσε ότι ακόμη υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που προτιμούν να έχουν δικές τους (on premise) πληροφοριακές υποδομές και η ολοκληρωτική μετάβαση στο cloud θα πάρει αρκετά χρόνια.

 

Οι στόχοι της Oracle όσον αφορά στο cloud είναι να προσφέρει λύσεις με χαμηλό συνολικό κόστος χρήστης, υψηλές επιδόσεις, βασισμένες σε ανοικτά πρότυπα,, καλύτερες εφαρμογές και με υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Ο κ. Έλισον έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας όπως και στη δυνατότητα που παρέχεται για εκπαίδευση του χρήστη μέσα από την ίδια τη λύση. «Έχουμε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα, κάτι που οι άλλοι δεν έχουν» τόνισε ο ιδρυτής της Oracle.

 

Η τάση προς το cloud σημαίνει και μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων (data centers) και δεν είναι τυχαίο ότι πριν τον κ. Έλισον τον λόγο είχε λάβει ο Μπράιαν Κρζάνιτς διευθύνων σύμβουλος της Intel, εκ των βασικών συνεργατών της Oracle, όπως τονίσθηκε επανηλλειμμένως. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο του Open World έχουν ξεκινήσει μία συνεργασία, γνωστή ως Project Apollo, προκειμένου να διαμορφώσουν βασισμένες σε λογισμικό Oracle και εξοπλισμό Intel που να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στο χώρο των data centers. Τα πρώτα αποτελέσματα, όπως επισημάνθηκε, δείχνουν 1,5 φορά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν και το πλάνο είναι να δημιουργηθούν έτοιμες προτάσεις (blueprints) που θα αναλάβουν να υλοποιούν οι συνεργάτες των δύο εταιρειών.

 

Επίσης, ο κ. Κρζάνιτς αναφέρθηκε εκτενώς στην τεχνολογία 3D Xpoint που χρησιμοποιείται σε μνήμες και SSD δίσκους και βελτιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στα data center. Τα πρώτα προϊόντα (Optane SSD) που θα αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένονται το 2016.

 

Ανταπόκριση του Δημήτρη Μαλλά

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Επανακάμπτουν οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι

dmallas

Κωτσόβολος: Νέα σειρά φορητών υπολογιστών της Acer

Channel-Manager

“Σκόντο” σχεδόν $ δις από τη Foxconn για τη Sharp

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα