Oracle: Νεος ρολος για τον CIO

Συνεχίζοντας την ανταπόκριση από το Σαν Φρανσίσκο και το Oracle Open World 2014, δεν θα αναφερθώ στις ανακοινώσεις νέων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών εκ μέρους της Oracle (αυτές θα μπορέσετε να τις διαβάσετε αναλυτικά μέσω των αντίστοιχων άρθρων στο BizTech.gr).

Αυτήν τη φορά, θα ήθελα να επικεντρώσω στην ομιλία του Mark Hurd, ενός εκ των δύο CEOs της εταιρείας που μαζί με την Safra Katz, διαδέχθηκαν τον Larry Ellison στο τιμόνι της Oracle.

Ο κ. Hurd επικέντρωσε την ομιλία του στο πως αλλάζουν τα δεδομένα για κάθε επιχείρηση, λόγω των εξελίξεων στα social media και στις mobile τεχνολογίες. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι νέο, αλλά θα ήθελα να επισημάνω το πως ακριβώς ετέθη το εν λόγω ζήτημα από το στέλεχος της Oracle.

Σύμφωνα με τον Mark Hurd λοιπόν, αφενός όλες αυτές οι εξελίξεις γύρω από social media και mobility, τροφοδοτούνται και υποστηρίζονται από το cloud, αφετέρου «εξαναγκάζουν» τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν business. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο ζήτημα, γιατί κάθε αλλαγή φέρνει αντίσταση, ενώ παράλληλα, οι δυσκολίες που θα πρέπει να υπερκεραστούν δεν είναι μόνο τεχνολογικές.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η επιχείρηση αλλάζει τρόπο δουλειάς, αλλάζει δραματικά τον ρόλο των CIOs. Πλέον, δεν θα πρέπει απλά να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Θα πρέπει να καινοτομήσουν, και μάλιστα, θα πρέπει να καινοτομήσουν έχοντας κατά νου το επιχειρηματικό όφελος και το χειροπιαστό αντίκτυπο των κινήσεών τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όλες αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν (συνήθως), είτε με το ίδιο budget (στην καλύτερη περίπτωση), είτε με μειωμένο. Και από πάνω από όλα αυτά φυσικά, έχουμε και την πίεση του χρόνου, ο οποίος απλά… δεν υπάρχει πλέον! Δεν υπάρχει περιθώριο ανάπαυλας, νέας αρχής ή οτιδήποτε ανάλογο. Ο ανταγωνισμός που πλέον έρχεται και από νέες επιχειρήσεις, είναι αμείλικτος, ενώ το time-to-market μειώνεται διαρκώς.

Επομένως, όλο το θέμα κινείται γύρω από το transformation όλων μας στην επιχείρηση (και της ίδιας συνολικά). Μπορεί ο τρόπος που το αντιμετωπίζει κάθε οργανισμός να είναι διαφορετικός λόγω της στρατηγικής του, αλλά το πρόβλημα είναι πρακτικά το ίδιο.

Λίγο αργότερα, σε συζήτηση που είχε ο Mark Hurd με δημοσιογράφους, κατέστησε σαφές ότι η Oracle βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, έχοντας πλέον βάλει τις βάσεις για μία πλατφόρμα cloud σε όλα τα επίπεδα (hardware υποδομή, software υποδομή και εφαρμογές) και με κίνδυνο να φανεί περισσότερο υπερόπτης απ’ ότι θα έπρεπε, υπογράμμισε την ανωτερότητα της εταιρείας έναντι του ανταγωνισμού, περίπου με τον ίδιο τρόπο που έπραξε την προηγούμενη ημέρα ο Larry Ellison.

Παρ’ όλα αυτά, η Oracle στήριξε πιο πρακτικά τους εν λόγω ισχυρισμούς, αφού σήμερα ο κ. Ellison πραγματοποίησε μία επίδειξη (μόνος του αφού τώρα που είναι ένας «απλός» CTO δεν έχει καν υφιστάμενους όπως σημείωσε!), η οποία ήταν όντως εντυπωσιακή. Με μία κίνηση, σταμάτησε και αφαίρεσε μία βάση δεδομένων από το on-premise σύστημα, και την ανέβασε στο cloud. Αυτό πραγματοποιήθηκε για μία βάση της τάξεως των 250GB που περιείχε δεδομένα αναζήτησης από τη Wikipedia για την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, μετάφερε από on-premise στο cloud, και την αντίστοιχη εφαρμογή, όλα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Αυτή η μικρή επίδειξη είχε στόχο να καταδείξει το πόσο απλή έχει γίνει πλέον η μεταφορά, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφή την επένδυση της Oracle στο cloud αλλά και την αποτελεσματικότητα τεχνολογιών όπως το in-memory computing που επέστρεψε αποτελέσματα σε dt σε ένα database query έναντι του κλασικού που χρειάστηκε κάποια λεπτά για να ολοκληρώσει.

Αντώνης Ρουσελιωτάκης, ανταπόκριση από το Σαν Φρανσίσκο

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.