Oracle hardware: Η ευκαιρια που εψαχνε το καναλι

Πρόσφατα, επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Marek Swierad, αντιπρόεδρος της Oracle για τις πωλήσεις συστημάτων στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, και το Tech Channel Partner δεν έχασε την ευκαιρία να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του για… όλα! Ας δούμε τι μας είπε.

 

Η συζήτηση με τον κ. Swierad ξεκίνησε -από που αλλού- από τους συνεργάτες. Η ερώτηση αφορούσε τις direct και indirect προσεγγίσεις της Oracle, και το πως αυτές γίνονται παράλληλα σεβαστές. Ο κ. Swierad ήταν ξεκάθαρος: «Τιμούμε τους συνεργάτες μας, αφού μαζί τους πετυχαίνουμε, και είμαστε πάντα σε αναζήτηση ικανών συνεργατών, αφού αυτό που θέλουμε είναι εξειδίκευση και υψηλά τεχνικά skills. Μάλιστα, στις περιοχές ευθύνης μου (σ.σ. ανατολική Ευρώπη και πρακτικά οι περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), οι συνεργάτες είναι το Α και το Ω για την Oracle, αφού συμμετέχουν με πάνω από 90% στα συνολικά έσοδα της εταιρείας».

 

Η εξαγορά της Sun, αναμφισβήτητα άλλαξε τα δεδομένα για την εταιρεία, αλλά πιθανότατα το ίδιο έγινε και για τους συνεργάτες. Όπως μας εξηγεί ο Marek Swierad, η εξαγορά ήταν μία εξαιρετική κίνηση, και ενώ πολλοί πίστευαν ότι έγινε «απλά για τη Java», τώρα πλέον βλέπουν τη συνολικότερη εικόνα, με πολύ software να έχει έρθει στο hardware, σχηματίζοντας αυτό που ονομάζουμε converged infrastructure για την Oracle. Έτσι, η εταιρεία νοιώθει εξαιρετικά δυνατή στον εν λόγω τομέα (επί λέξη, ο κ. Swierad ανέφερε ότι «είμαστε 100% σοβαροί με το hardware»), ενώ και στον τομέα των συνεργατών τα πράγματα κύλησαν ομαλώς, με την εγγραφή νέων αλλά και την εξέλιξη των υπαρχόντων.

 

Σε ό,τι αφορά τις λύσεις που προωθούνται σε επίπεδο hardware, ο κ. Swierad σημειώνει ότι τα engineered systems έχουν σημαντική αύξηση και διανύουν μία εξαιρετική πορεία, αλλά σε κάθε περίπτωση και οι «κλασικοί» servers εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι (ανάλογα με τη χρήση και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης), και εξακολουθούν να αποτελούν το ίδιο σημαντικό τμήμα των εσόδων της εταιρείας (περίπου 50/50 σε σχέση με τα engineered συστήματα). Αξίζει σε Marek_Swieradαυτό το σημείο να σημειώσουμε, ότι ως engineered systems, η Oracle αναφέρει συστήματα που είναι κατασκευασμένα για ειδικούς σκοπούς (είναι δηλαδή βελτιστοποιημένα για συγκεκριμένες εργασίες) και συνήθως έρχονται «πακέτο» με αντίστοιχο software.

 

Στη συνέχεια, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο cloud, με τον κ. Swierad να σημειώνει ότι η Oracle προσφέρει όλες τις λύσεις (private, public και hybrid), αφήνοντας τις επιλογές ανοιχτές στον χρήστη. Αυτό για παράδειγμα, σημαίνει ότι κάποια core banking συστήματα θα πρέπει πιθανότατα να παραμείνουν σε private cloud, ενώ η κίνηση προς το public cloud είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο enterprise.

 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η συζήτηση μεταφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας, αφού αφενός αποτελούσε πάντοτε ένα θέμα «τριβής» για το cloud, αφετέρου, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Oracle, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τις ανακοινώσεις της εταιρείας για ενσωματωμένα χαρακτηριστικά security, στα ίδια τα chips των επεξεργαστών της (τεχνολογία Security on Silicon στους νέους SPARC M7 και T7). Όπως σημειώνει ο κ. Swierad, το θέμα της ασφάλειας είναι αδιαπραγμάτευτο και ουσιαστικά αυτό που απασχολούσε περισσότερο τους πελάτες, ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. Καθώς η εμπιστοσύνη προς εταιρείες όπως η Oracle ανέβηκε σημαντικά, το θέμα της ασφάλειας περιορίστηκε και δεν αποτελεί πλέον σοβαρό ενδοιασμό για το cloud. Μάλιστα, πολλοί πελάτες αντιλαμβάνονται ότι το cloud είναι στην πραγματικότητα πιο ασφαλές από τις περισσότερες πρακτικές που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα.

 

Η συζήτηση με τον κ. Swierad ολοκληρώθηκε με το στέλεχος της Oracle να σημειώνει ότι η στρατηγική της εταιρίας είναι ξεκάθαρη για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα βγάζει διαρκώς νέες λύσεις και προϊόντα, δίνοντας τα πολύτιμα εργαλεία για την επιτυχία μιας πώλησης στους συνεργάτες της.

 

Τόσο η ποιότητα, όσο και η τεχνολογία των προϊόντων της εταιρείας, δίνουν τη δυνατότητα για νέες ευκαιρίες στους συνεργάτες, ενώ και οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στην αγορά (εξαγορές, συγχωνεύσεις, διασπάσεις κ.λπ.), έχει αποδειχθεί ότι σχεδόν πάντοτε δημιουργούν επίσης νέα δεδομένα και ευκαιρίες.