17.1 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Oracle: Επιβιώνοντας από τη… σχιζοφρένεια

Σήμερα, εδώ στο Σαν Φρανσίσκο και το Oracle Open World 2014, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παρουσίαση του John Fowler (ανώτερος αντιπρόεδρος για τα συστήματα ή αλλιώς το αφεντικό του hardware στην εταιρεία), ο οποίος στη συνέχεια ήταν διαθέσιμος για ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Το Q&A με το στέλεχος της Oracle ήταν αρκετά πιο ενδιαφέρον απ’ ότι θα περίμενε κανείς, ενώ για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για άλλα θέματα πέρα από το cloud!

Ξεκινώντας από την εξαγορά της Sun, ο κ. Fowler σημείωσε ότι αρκετοί αναρωτήθηκαν τι ακριβώς κάνει η Oracle με μία τέτοια κίνηση. Στην πραγματικότητα, η Oracle είχε αρχίσει ήδη να γράφει εφαρμογές για το cloud, και το απώτερο σχέδιο ήταν να δημιουργήσει τη δική της υποδομή ώστε να το τρέχει.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το πρώτο meeting του John Fowler με τον Larry Ellison, δεν αφορούσε budgets ή κάτι αντίστοιχο, αλλά τη σχεδίαση των επεξεργαστών της Sun! Έκτοτε, αρκετό νερό έχει κυλήσει στ’ αυλάκι, και ένας από τους σταρ της ημέρας ήταν ο περίφημος M7 (διακρίνεται στη φωτογραφία), ο νέος επεξεργαστής της Oracle που σε λίγο θα «φοράει» και τεχνολογία ADI (Application Data Integrity σε επίπεδο hardware και σε πραγματικό χρόνο).

Oracle SPARC M7 microprocessor

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το hardware, ρώτησα τον κ. Fowler με ποιον τρόπο βρίσκει κάποια ισορροπία ανάμεσα στο γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει ένα τέτοιο τμήμα και φυσικά στο ότι συνεργάζεται εξαιρετικά στενά με εταιρείες όπως η HP, η Dell, η Fujitsu, και βεβαίως η Intel που θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία της στο Open World 2014 είναι το ίδιο έντονη με αυτήν της διοργανώτριας.

Με ένα ελαφρύ μειδίαμα, ο κ. Fowler ξεκίνησε να απαντά λέγοντας: «Εννοείτε πως τα καταφέρνουμε και επιβιώνουμε από τη σχιζοφρένεια!». Πράγματι, κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνεται κανείς ότι εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα ανταγωνίζεται μερικούς από τους μεγαλύτερους συνεργάτες του. Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ότι θα περίμενε κανείς και όπως σημειώνει ο κ. Fowler:

«Θα πρέπει να τα κάνεις και τα δύο. Οι πελάτες είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης μέσα από μία τέτοια διαδικασία, και εάν θέλεις να είσαι ηγέτης στην αγορά, δεν έχεις περιθώριο επιλογής. Θα πρέπει να είσαι πολύ καλός πάνω στους servers ή στο storage ή ακόμη και στο software τρίτων, και θα πρέπει επίσης να είσαι πολύ καλός πάνω στο δικό σου hardware. Βλέπετε, οι επιχειρήσεις είναι πολύπλοκες.

Παράλληλα, οι πελάτες και οι κατασκευαστές κάνουν τεράστιες επενδύσεις χτίζοντας υποδομές cloud, και αυτός που θα δημιουργήσει το καλύτερο hardware γι’ αυτήν τη δουλειά, θα νικήσει.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή το cloud της Oracle είναι χτισμένο 100% πάνω στο δικό της hardware και σε αρχιτεκτονική x86, κάτι όμως που δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο και στο μέλλον, αφού η εταιρεία έχει τον απόλυτο έλεγχο και μπορεί να αλλάξει στρατηγική εφόσον απαιτηθεί.

Η συζήτηση μετατοπίστηκε στα επονομαζόμενα «engineered systems», τα έτοιμα «πακέτα» software και hardware της Oracle, τα οποία προορίζονται για συγκεκριμένους σκοπούς (purpose built) επιτυγχάνοντας πολύ υψηλές επιδόσεις και παρέχοντας ενιαία διαχείριση. Σύμφωνα με τον John Fowler, αυτού του είδους τα συστήματα έχουν μεγάλη απήχηση σε αγορές όπως η Λατινική Αμερική και η Αφρική, και ο λόγος είναι ότι οι χρήστες αντιλαμβάνονται πλέον ότι η αξία τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος τους.

Τέλος, σχετικά με το Software Defined Datacenter (SDDC), ένα ακόμα θέμα που πρέπει να είσαι λίγο σχιζοφρενής ώστε να τοποθετηθείς από τη στιγμή που πουλάς software και hardware, ο κ. Fowler ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής: «Κάνουμε πολύ δουλειά πάνω στο θέμα του SDDC. Έχουμε virtualized διάφορα στοιχεία του όπως για παράδειγμα το δίκτυο, αλλά δεν το «φωνάζουμε» διότι κατά τη γνώμη μας, αυτό που έχει σημασία είναι οι εφαρμογές. Με άλλα λόγια, το SDDC είναι το μέσο για να πετύχεις σε έναν σκοπό.»

Αντώνης Ρουσελιωτάκης, ανταπόκριση από το Σαν Φρανσίσκο

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Οι mobile εφαρμογές αποτελούν τη νέα “βιτρίνα” των επιχειρήσεων

Kitriniaris

H Lenovo παρουσιάζει τρία νέα premium consumer laptops

Giorgos Athanassiadis

Στα πολύ χαμηλά τα έσοδα της κινητής

dmallas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα