20 C
Athens
18/04/2024
Biztech

«One more thing»: Οι πρώτοι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή ARM

Στις 10 Νοεμβρίου ο Tim Cook με τους συνεργάτες του παρουσίασαν τους πρώτους υπολογιστές Mac με επεξεργαστή σχεδιασμένο από την ίδια την Apple. Η online παρουσίαση με τον ευρηματικό τίτλο «one more thing», φράση που συνήθιζε να λέει ο Steve Jobs πριν ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις του, ξεκίνησε με τον νέο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM M1, καθώς και τους πρώτους Mac οι οποίοι θα διατεθούν με τη νέα πλατφόρμα και βεβαίως το νέο λειτουργικό σύστημα.

Πρόκειται για μια νέα εποχή για τους Mac, αλλά και την Apple γενικότερα η οποία με σταθερά βήματα ανεξαρτητοποιείται σιγά σιγά από τρίτους κατασκευαστές. Ο επεξεργαστής είναι το σημαντικότερο υποσύστημα ενός υπολογιστή με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα και την τεχνολογία (και την ικανότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικά) των δύο μεγάλων αντιπάλων της βιομηχανίας των ημιαγωγών Intel και AMD. Και μπορεί οι κατασκευαστές Windows PCs να μην έχουν άλλη εναλλακτική λύση, η Apple όμως θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα στάδια κυκλοφορίας των υπολογιστών της, συμπεριλαμβανομένου πλέον και της επεξεργαστικής πλατφόρμας. Η μόνη επιλογή είναι να «κατασκευάζει» μόνη της τα SoC, όπως κάνει και στα iPhone και iPad.

Το διαζύγιο με την Intel είχε ανακοινωθεί επίσημα το περασμένο καλοκαίρι στο συνέδριο Worldwide Developer Conference (WWDC). Πρόκειται για το project Apple Silicon το οποίο αφορά τη δημιουργία ισχυρών, ενεργειακά αποδοτικών επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM για την πλατφόρμα Mac.

Ο επεξεργαστής M1

Στην αρχή είπαμε «σχεδιασμένο» και όχι «κατασκευασμένο», διότι η Apple δεν κατασκευάζει, αλλά σχεδιάζει τα προϊόντα της, έχει όμως την πλήρη εποπτεία σε όλα τα στάδια παραγωγής. Οι επεξεργαστές Μ1, όπως και οι Α εξάλλου κατασκευάζονται από την TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co), τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία ημιαγωγών.

Ο πρώτος επεξεργαστής του project Apple Silicon είναι ο M1. Πρόκειται για ένα οκταπύρηνο SoC (system on a chip) λιθογραφίας 5nm με 16 δισεκατομμύρια transistors, ο οποίος σύμφωνα με την Apple έχει την καλύτερη απόδοση ανά Watt από οποιονδήποτε ανταγωνιστικό επεξεργαστή με 8 πυρήνες κυκλοφορεί στην αγορά. Ο M1 περιλαμβάνει 4 πυρήνες high-performance και άλλους 4 efficiency, όπως τους χαρακτηρίζει.

Ακόμα, περιλαμβάνει ένα 8-πύρηνο GPU και έναν 16-πύρηνο Neural Engine επεξεργαστή ο οποίος είναι σε θέση να πραγματοποιεί 11 τρισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο.

Σε ότι αφορά την απόδοση γραφικών, η Apple αναφέρει ότι ο Μ1 προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις από οποιονδήποτε ενσωματωμένο GPU κυκλοφορεί στην αγορά.

Ακόμα υπάρχει ενσωματωμένη υποστήριξη για Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 και NVMe. Επιπλέον, το chip διαθέτει αποκλειστικές «μηχανές» για media encoding και decoding, καθώς και ενσωματωμένη τεχνολογία ασφαλείας για προστασία δεδομένων.

Ο M1 διαθέτει επίσης ενοποιημένη αρχιτεκτονική μνήμης (UMA) που σημαίνει υψηλού bandwidth και χαμηλού latency μνήμη σε ένα «πακέτο» ενσωματωμένο στον επεξεργαστή. Ως αποτέλεσμα, όλες οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται στο SoC μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα χωρίς να τα αντιγράφουν μεταξύ πολλαπλών memory pools. Το γεγονός αυτό, όπως λέει η Apple, βελτιώνει δραματικά την απόδοση και την ισχύ: Οι εφαρμογές βίντεο είναι πιο γρήγορες, τα παιχνίδια πιο λεπτομερή, η επεξεργασία εικόνας ταχύτερη και γενικά ολόκληρο το σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα.

Ο νέος επεξεργαστής της Apple βρίσκεται στα νέα Mac Mini, MacBook Air και MacBook Pro, που κυκλοφορούν με macOS Big Sur, το οποίο θα γίνει διαθέσιμο για όλους τους χρήστες Mac από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

Οι νέοι υπολογιστές με επεξεργαστή M1

Ξεκινάμε από τον νέο MacBook Air. Πρόκειται για το γνωστό υπέρλεπτο laptop 13 ιντσών της Apple το οποίο -όπως αναφέρει η Apple- με τον νέο επεξεργαστή προσφέρει έως και 98% μεγαλύτερη απόδοση από όλα τα φετινά PC της συγκεκριμένης κατηγορίας και έως 9 φορές καλύτερες επιδόσεις από το προηγούμενο μοντέλο. Η Apple αναφέρει επίσης ότι το νέο Air προσφέρει έως 18 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής βίντεο HD, αυξημένες κατά έξι σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Ο υπολογιστής διαθέτει retina (2560×1600 pixels) οθόνη 13,3 ιντσών, αποθηκευτικό χώρο έως 2TB SSD, Wi-Fi 6, Thunderbolt/USB 4 και Touch ID

Το δεύτερο σύστημα που φέρει τον Μ1 είναι το 13 ιντσών MacBook Pro. Ο υπολογιστής είναι 2,8 φορές ταχύτερος από την προηγούμενη γενιά με επεξεργαστές Intel και όπως ανέφερε η Apple έως τρεις φορές ταχύτερος από αντίστοιχα Windows συστήματα. Υποστηρίζει έως 18 ώρες ασύρματη σύνδεση στο Internet και έως 20 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής βίντεο με μία φόρτιση. Διαθέτει και αυτός οθόνη 13,3 ιντσών ανάλυσης 2560×1600 pixels (retina display), αποθηκευτικό χώρο έως 2TB SSD, Wi-Fi 6, Thunderbolt/USB 4, Touch ID και βεβαίως την Touch Bar.

Τέλος και ο Mac mini θα κυκλοφορήσει με τον νέο επεξεργαστή. Ο νέος mini διαθέτει χωρητικότητα έως 2ΤΒ SSD, θύρα Ethernet, Wi-Fi 6, Thunderbolt/USB 4, HDMI 2.0 και δύο USB-A θύρες.

Η Apple συνεχίζει να κυκλοφορεί μοντέλα με επεξεργαστές Intel. Άλλωστε όπως ανέφερε και ο Tim Cook στην κεντρική του παρουσίαση, η μετάβαση τώρα ξεκινά και πρόκειται για ένα ταξίδι που θα διαρκέσει χρόνια.

Universal apps

Για να υποστηρίξει παλιές και νέες εφαρμογές, η Apple χρησιμοποιεί το λογισμικό εξομοίωσης Rosetta 2 προκειμένου να επιτρέψει στους νέους Mac που θα κυκλοφορήσουν με επεξεργαστή Μ1 να εκτελούν κώδικα Intel, κάτι που συνέβη και στην προηγούμενη μετάβαση από PowerPC σε Intel. Επιπλέον, όλες οι εφαρμογές του iOS θα μπορούν να τρέχουν και στο macOS Big Sur. Μάλιστα, θα είναι διαθέσιμες και στο Mac App Store.

Όπως είναι φυσικό, η αρχιτεκτονική ARM θα διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν και να βελτιστοποιούν εφαρμογές σε όλες τις πλατφόρμες της Apple.

Κάθε εφαρμογή που έρχεται με τους νέους Mac και κάθε εφαρμογή της ίδιας της Apple (για παράδειγμα Pages, Keynote, GarageBand και iMovie) είναι βελτιστοποιημένη για τον επεξεργαστή M1.

Σχετικά άρθρα

Εκδοτικός οίκος επέλεξε το Οffice 365

Kitriniaris

H Mellon Technologies επέλεξε λύση της Targit

Kitriniaris

KYOCERA TASKAlfa 508ci: Επιδόσεις χωρίς συμβιβασμούς

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα