15.2 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομάδες IT για να κάνουν την απομακρυσμένη εργασία πραγματικότητα

Για τους περισσότερους υπαλλήλους γραφείου, παγκοσμίως, η δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε υπήρξε επαναστατική τους τελευταίους 18 μήνες. Αλλά αν πάμε πίσω το χρόνο, η ιδέα ότι αυτό το νέο μοντέλο εργασίας θα μπορούσε να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα, αποτελούσε ακόμα μια συνομιλία μεταξύ υπαλλήλων που ονειρεύονταν μικρότερες μετακινήσεις, καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ένα τέλος στο «επαγγελματικό» παρουσιαστικό. Σήμερα αυτό, έχει γίνει η νέα μας πραγματικότητα.

Κατά κύριο λόγο, αυτή η αναγκαστική αλλαγή στις εργασιακές πρακτικές ήταν επιτυχής, αλλά καθώς προχωρούμε από τις επιδερμικές και βραχυπρόθεσμες διορθώσεις του περασμένου έτους σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, οι εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια πιο μόνιμη λύση που να ακολουθεί το μοντέλο «anywhere workspace».

Η υβριδική προσέγγιση μπορεί να κερδίζει έδαφος, αλλά ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ομάδες πληροφορικής; Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις από τις κορυφαίες προκλήσεις με περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργία εργασιακών εμπειριών χωρίς προβλήματα/τριβές

Ο αγώνας για την ενεργοποίηση της απομακρυσμένης εργασίας αφορούσε μόνο ένα πράγμα: την πρόσβαση. Εν μια νυκτί, οι ομάδες IT έπρεπε να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις σωστές εφαρμογές και δεδομένα για να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, πολλές ομάδες πληροφορικής ενσωμάτωσαν αυτές τις διαδικασίες σε εργαλεία on-premise, ακατάλληλα για εργασία από οπουδήποτε. Ένα χρόνο αργότερα, πολλοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα αποσύνδεσης σε κινητές συσκευές και υπολογιστές.

Για το επόμενο βήμα, οι ομάδες πληροφορικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι το εργατικό δυναμικό τους μπορεί να έχει την ίδια εμπειρία σε οποιαδήποτε φορητή ή σταθερή συσκευή μπορεί να χρησιμοποιεί. Η αξιόπιστη σύνδεση είναι επίσης ένας παράγοντας κλειδί. Οι κακές συνδέσεις με VPN μπορούν να αποδυναμώσουν πλήρως την παραγωγικότητα.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ψηφιακής τριβής ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινής εργασίας. Οι εμπειρίες χωρίς ψηφιακή τριβή εξαρτώνται από την επένδυση σε μια υβριδική αρχιτεκτονική, για να προσφέρεται υψηλής ποιότητας και πιο συνεχείς εμπειρίες και βασικά, προσφέροντας στους εργαζόμενους την επιλογή των συσκευών που θα χρησιμοποιήσουν. Το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος επιθυμεί να έχει διαφορετικές εργασιακές εμπειρίες και να μπορεί πραγματικά να εργάζεται από οπουδήποτε.

Από την τμηματική ασφάλεια έως το zero trust

Η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας το 2020, συνέπεσε με την αύξηση στο 80%, των οργανισμών που αντιμετώπισαν επιθέσεις – και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Η απομακρυσμένη εργασία «μιας νύχτας», σήμαινε την απομάκρυνση αξιόπιστων συσκευών από την προστατευτική «φούσκα» του δικτύου γραφείων. Μέσα σε αυτήν τη «φούσκα», οι εργαζόμενοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια σε εφαρμογές μέσα στο data center. Αλλά έξω από αυτό, σήμαινε τη μετακίνηση των end points και εφαρμογών σε ένα edge, όπου όπως ήταν λογικό, έγιναν ακόμη πιο ευάλωτοι σε πιθανούς εισβολείς ransomware.

Τώρα, το IT πρέπει να διαχειριστεί μια ολοένα και μεγαλύτερη επιφάνεια επιθέσεων, καθώς οι χρήστες, τα end points και οι εφαρμογές, έχουν εξαπλωθεί στα ήδη υπάρχοντα δίκτυα. Τα τρέχοντα παραδοσιακά εργαλεία δεν είναι πλέον αναποτελεσματικά και οι οργανισμοί χρειάζονται κάτι πιο δυνατό – zero trust!

Η προσέγγιση του “zero trust” λειτουργεί με την λογική ότι αρνείται  να εμπιστευτεί οτιδήποτε είτε εντός είτε εκτός του δικτύου ενός οργανισμού πριν από την επαλήθευση, αφαιρώντας το ευρύ επίπεδο μη ελεγχόμενης πρόσβασης που συνοδεύει ένα παραδοσιακό δίκτυο. Αλλά για να είναι αποτελεσματικό, το ΙΤ πρέπει να δημιουργήσει την ασφάλεια από την αρχή και όχι απλά να προσαρμοστεί. Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνεται εγγενής ασφάλεια σε όλα – την εφαρμογή, το δίκτυο, σε οτιδήποτε μεταφέρει δεδομένα – απευθείας από την αρχή.

Απλούστευση της λειτουργικής πολυπλοκότητας

Η ξαφνική μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία σήμαινε ότι οι εταιρείες θα επένδυαν επειγόντως σε εργαλεία και εφαρμογές που θα βοηθούσαν στη συνεργασία και την παραγωγικότητα. Τη συγκεκριμένη κρίσιμη εποχή, αυτές προσέφεραν γρήγορες διορθώσεις για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους. Όμως ένα χρόνο μετά, πολλές ομάδες πληροφορικής έχουν βρεθεί να πρέπει να διαχειρίζονται έναν σύνθετο συνδυασμό εργαλείων, εφαρμογών και ομάδων εργαζομένων.

Η αντιμετώπιση αυτού του ιστού των εργαλείων απαιτεί εξορθολογισμό έτσι ώστε το ΙΤ να είναι πιο αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο οργανισμός διαθέτει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία πλατφορμών για να καλύψει και τα κενά στην εμπειρία των εργαζομένων και να υποστηρίξει παράλληλα τις αυξανόμενες – και μελλοντικές – απαιτήσεις.

Η έμφαση δίνεται στις επεκτάσιμες λύσεις. Εάν οι αρχικές λύσεις που εισάγονται για να επιτρέψουν την εργασία από το σπίτι δεν μπορούν να διαβαθμισθούν σωστά, οι  εργαζόμενοι εξ αποστάσεως, θα μπορούσαν να μαστίζονται από προβλήματα που περιορίζουν την παραγωγικότητα. Εδώ είναι επίσης χρήσιμος ο αυτοματισμός – δίνοντας χρόνο πίσω σε ομάδες πληροφορικής, ώστε να μπορούν να ενδυναμώσουν οπουδήποτε το εργατικό δυναμικό.

Συμπέρασμα

Η αλλαγή δεν αφορά μόνο στην υποδομή ή το user experience, αλλά και τη συνολική νοοτροπία. Η πανδημία έφερε αλλαγές με ρυθμό που πολλοί δεν θεώρησαν ότι θα ήταν εφικτό να ανταπεξέλθουν. Αλλά για να επιτύχουν μακροπρόθεσμα οι επενδύσεις που γίνονται στην πληροφορική, θα πρέπει επίσης να αναδιατυπωθούν κάποιες προκαταλήψεις γύρω από την απομακρυσμένη εργασία και να αναγνωριστεί ότι η εργασία είναι αυτό που κάνεις, όχι το μέρος από όπου το κάνεις.

Αρχίζουμε να βλέπουμε τις ρωγμές να εμφανίζονται από τις επιδερμικές λύσεις που δόθηκαν για την προσωρινή επίλυση των προκλήσεων πέρυσι και τώρα παρουσιάζονται ευκαιρίες για τους CIO και τις ομάδες τους να δημιουργήσουν μια ψηφιακή επενδυτική στρατηγική για το μέλλον.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει οικειότητα με την ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία και έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν από το χώρο τους για να εργαστούν για μια εταιρεία. Εάν οι οργανισμοί επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικοί στο μέλλον και να διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς, ταλέντο και αναγνώριση, θα πρέπει να επενδύσουν από σήμερα για αυτό που πλέον ένα δεδομένο συμπέρασμα: ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι εδώ για να μείνει.

Σχετικά άρθρα

Forthnet: Προς έκδοση δανείου ύψους €100 εκατομμυρίων

Kitriniaris

Nova: Πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές

Kitriniaris

Εκτοξεύθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο τον Απρίλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα