Οι τιμες στις μνημες θα συνεχισουν να αυξανονται

Με τις τιμές στις μνήμες να έχουν πάρει την ανηφόρα, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση πριν το 2015. Μάλιστα, όπως τονίζουν η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει με φαινόμενα κερδοσκοπίας ή συναλλαγματικών διακυμάνσεων αλλά εδράζεται σε τρία, κατά κύριο λόγο, πολύ “πραγματικά” γεγονότα.

Πρώτον, η σοβαρότατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της κορεατικής Hynix στην Κίνα πριν από τρεις μήνες, προκάλεσε έλλειψη στην αγορά DRAM, ωθώντας τις μέσες τιμές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Δεύτερον, η έλλειψη στην αγορά DRAM από την εν λόγω πυρκαγιά, προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα μείωση παραγωγής μνημών, στην οποία είχαν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο οι κατασκευαστές, λόγω του πλεονάζοντος αποθέματος μνημών που υπήρχε εξαιτίας της πτώσης στις πωλήσεις PC.

Τρίτον, η βιομηχανία βρίσκεται ενώπιον της αλλαγής από τις μνήμες DDR3 στις DDR4, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά στις αρχές του 2014. Οι νέες μνήμες θα διαθέτουν μεγαλύτερη ταχύτητα διαύλου, θα ξοδεύουν 20% λιγότερη ενέργεια και θα είναι περισσότερο αξιόπιστες από τις DDR3. Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σαφές στοιχείο για τις εμπορικές υλοποιήσεις τους, κατά πάσα πιθανότητα θα τις δούμε αρχικά σε servers και αργότερα σε PC. Αυτή η μετάβαση όμως δημιουργεί το εξής πρόβλημα στους κατασκευαστές: Δεν γνωρίζουν “πόσες” DDR4 θα απαιτήσει η αγορά ούτε “πόσες” λιγότερες DDR3 θα ζητήσει.

Οπότε με δεδομένο ότι κάθε νέα τεχνολογία κυκλοφορεί παράλληλα με την προηγούμενη για ένα χρονικό διάστημα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, κάτι που απαιτεί επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συνδυασμός των παραπάνω τριών παραγόντων καθιστά, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι τιμές για μνήμες θα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πως αυτές οι τιμές θα επηρεάσουν την τιμολόγηση των τελικών προϊόντων.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.