Οι τεχνολογικες εξελιξεις στο επικεντρο του MasterCard Forum 2014

Με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών της MasterCard από όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε το MasterCard Forum 2014, στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων και συζητήσεων βρέθηκαν η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη, με τη MasterCard να παρουσιάζει τη στρατηγική της για το μέλλον καθώς και τα αποτελέσματα της ομάδας R&D σε διάφορους τομείς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την αλλαγή στις ευρωπαϊκές αγορές πληρωμών με κάρτα.  Η ανάλυση ανέδειξε την σημαντικότητα των χρεωστικών καρτών και του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, τις προκλήσεις του τραπεζικού κλάδου σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο καθώς και τη δυνατότητα αύξησης της ανταγωνιστικότητας στις ψηφιακές πληρωμές, αξιοποιώντας τη συνεργασία με τη MasterCard. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι η χρήση χρεωστικών καρτών στα φυσικά σημεία πώλησης και στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες χρήσης.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι γενικές στρατηγικές της εταιρείας για τις ηλεκτρονικές και διασυνοριακές συναλλαγές αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα επόμενα 3-5 χρόνια, 5 παράγοντες θα μεταμορφώσουν το τοπίο των πληρωμών: Ο συνεχής ψηφιακός μετασχηματισμός των εμπορικών πληρωμών, η μετάβαση από τη συσσώρευση των δεδομένων στην ανάλυση των δεδομένων, η γρήγορη ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση των διασυνοριακών τραπεζικών συναλλαγών, η δυνατότητα πληρωμής χωρίς κάρτα σε πραγματικό χρόνο καθώς και το γεγονός ότι  οι πληρωμές θα εξελιχτούν σε ακρογωνιαίο λίθο στην επόμενη φάση του ψηφιακού τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, παρουσιάσθηκε η ψηφιακή στρατηγική της εταιρείας και πώς αυτή εφαρμόζεται στην ευρωπαϊκή αγορά και την Ελλάδα. Έγινε αναφορά στα σχέδια της MasterCard να εφαρμόσει την ασφάλεια Chip & Pin στο ψηφιακό κόσμο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο που η τεχνογνωσία της εταιρείας δημιουργεί τα θεμέλια για προϊόντα αιχμής όπως το Apple Pay, καθώς επίσης και στο πώς σκοπεύει να μετατρέψει κάθε συνδεδεμένη συσκευή σε συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μια ακόμη καινοτομία που φέρνει η MasterCard είναι το MasterPass, η νέα ψηφιακή λύση για πληρωμές, επανακαθορίζοντας και ενισχύοντας τις αγορές μέσω διαδικτύου, με ταχύτητα, ασφάλεια και απλότητα, μέσω έξυπνων συσκευών (smartphones και tablets). Το όραμα είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι MasterPass να αποτελέσει τη μία και μοναδική εφαρμογή για συναλλαγές τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο για το φυσικό κόσμο (πληρωμή μέσω smartphone).

Το εμπορικό λανσάρισμα καινοτόμων λύσεων στην ελληνική αγορά αποτελεί κύριο στόχο για τη MasterCard. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάσθηκε η πρώτη συνεργασία με έμπορο που θα δέχεται μόνο μετρητά. Πρόκειται για την ακαδημία Tennis Square, το πρώτο περιβάλλον συναλλαγών χωρίς μετρητά, της οποίας οι νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Αμαρουσίου Αθηνών θα εγκαινιαστούν τον Ιανουάριο του 2015. Θα είναι το πρώτο περιβάλλον με τερματικά ανέπαφων συναλλαγών, Mobile, POS κι άλλων καινοτόμων λύσεων. Οι πελάτες θα μπορούν να ζήσουν την εμπειρία συναλλαγών αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.  

Τέλος, η MasterCard ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Intelli Solutions. Η Intelli Solutions θα αναλάβει ως συνεργάτης της MasterCard στην Ελληνική και όχι μόνο αγορά την υλοποίηση του Ιncontrol, ενός συστήματος για την ενίσχυση της ασφάλειας στις συναλλαγές. Με την χρήση του InControl, οι κάτοχοι της κάρτας μπορούν μέσω έξυπνων συσκευών να καθορίσουν το πώς, πότε και που η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να παρακολουθούν τη χρήση της κάρτας τους σε πραγματικό χρόνο και να δημιουργήσουν ψηφιακές προπληρωμένες κάρτες για συναλλαγές στο ίντερνετ.