Οι κατα Cisco τεχνολογικες τασεις του 2014

Οκτώ είναι οι ριζικοί μετασχηματισμοί που θα σηματοδοτήσουν την εξέλιξη του τεχνολογικού τομέα τα επόμενα χρόνια, με ψήγματα των μετασχηματισμών αυτών να αναδύονται μέσα στο 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε η Cisco. Οι προβλέψεις της εταιρείας έγιναν στο πλαίσιο του καθιερωμένου Cisco Technology Radar, όπου μια ομάδα με περισσότερους από 70 εμπειρογνώμονες μελετά διεξοδικά τις νέες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στην αγορά.

Ειδικότερα και πάντα σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Cisco Technology Radar, οι κυρίαρχες τάσεις στον κόσμο της τεχνολογίας κατά το 2014 θα είναι οι εξής:

• Διαδραστική συνεργασία μέσω του Web. Η τεχνολογία WebRTC (Real Time Communication) θα επιτρέπει τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μέσω του Web, καθώς κάθε browser θα μπορεί να περιλαμβάνει λειτουργικότητες βιντεοδιάσκεψης, φωνητικών κλήσεων, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (ΙΜ) και κοινής χρήσης περιεχομένου, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να εγκαταστήσει κάποιο plug-in. Η Cisco κινείται στην κατεύθυνση αυτή με βάση τις λύσεις Jabber και WebEx.

• Υπηρεσίες χρήστη βάσει περιβάλλοντος. Εφαρμογές όπως το το Google Now ή το Voice Search προσφέρουν ήδη αυτή την τεχνολογία και η Cisco προσφέρει υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας (location-based) μέσω του Connected Mobile Experiences (CMX), το οποίο επιτρέπει σε μουσεία, αεροδρόμια ή καταστήματα να εντοπίζουν πελάτες μέσω WiFi ώστε να τους παρέχουν υπηρεσίες ή προσφορές.

• Internet of Everything (IoE) και επικοινωνίες M2M. Το Internet of Everything συνδυάζει διαφορετικές τάσεις της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του βίντεο, του mobility, του cloud, των Big Data και των επικοινωνιών μεταξύ υπολογιστών (M2M). Υπολογίζεται ότι το 2022, οι συνδέσεις M2M θα αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών συνδέσεων, ενώ οι συνδέσεις μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστών (P2M) και μεταξύ ανθρώπων (P2P) θα αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 55%.

• Βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας. Η τεχνολογία βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας (4k-2160p, ακόμα και 8k-4320p) θα είναι απαραίτητη για smartphones, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, tablets και άλλες συσκευές που διαθέτουν φωτογραφική μηχανή. Προσφέροντας ανάλυση έως και 16 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα ανάλυση της TV HD (1080p), οι επιπτώσεις τους στο δίκτυο απαιτούν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως P2P streaming, ομόσπονδα δίκτυα διανομής περιεχομένου, HEVC (H.265) ή adaptive HTTP streaming.

• Ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Η ικανότητα ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο βασίζεται σε διαφορετικές τεχνολογίες που επιτρέπουν την επεξεργασία δεδομένων μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά και έχουν εφαρμογή σε τομείς όπως το Business Intelligence, η οποία θα επεκταθεί από τα βασικά εργαλεία οικονομικής ανάλυσης σε πεδία, όπως η διαφήμιση ή οι μεταφορές.

• Νέες αρχιτεκτονικές Internet. H εκθετική αύξηση συνδεδεμένων συσκευών και δεδομένων θα απαιτήσει την μετεξέλιξη του διαδικτύου. Υπάρχουν ήδη προτάσεις για την αντικατάσταση των υποδομών που βασίζονται στο πρωτόκολλο IP, όπως το νέο Named Data Networking (NDN), το οποίο θα επιτρέπει την παροχή πληροφοριών χρησιμοποιώντας ονόματα και όχι διευθύνσεις host. Μια άλλη προσέγγιση αποτελείται από τις τεχνολογίες λογισμικού (SD-X, Software Defined Any), που πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια της εικονικότητας δικτύου (SDN και NFV) ώστε να αυξηθεί η επεκτασιμότητα τους μέσω τόσο φυσικών όσο και εικονικών πόρων.

• Αυτόνομα συστήματα δικτύου. Θα είναι δυνατή η αυτοδιαχείριση των δικτύων ως προς τη διαμόρφωση, την ασφάλεια, τη βελτιστοποίηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων με τη χρήση τεχνολογιών όπως η αυτόνομη δικτύωση ή SON (Self-Organizing Networks).

• Cloud πολλαπλών προμηθευτών. Τα δημόσια, ιδιωτικά και υβριδικά περιβάλλοντα cloud που βασίζονται σε στατικές διαμορφώσεις θα δώσουν τη θέση τους σε δυναμικά cloud και cloud πολλαπλών προμηθευτών. Οι νέες τεχνολογίες Intercloud θα επιτρέπουν στους παρόχους υπηρεσιών να ανακαλύψουν υπηρεσίες cloud μέσω πολλαπλών περιβαλλόντων, να υιοθετήσουν συμφωνίες υπηρεσιών (SLA) και να αναλάβουν δράσεις για την παροχή οικονομικότερων υπηρεσιών.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.