Οι επιχειρησεις θα καθορισουν τις τεχνολογικες εξελιξεις το 2015

Η επιχειρηματική καινοτομία θα τεθεί “στο πηδάλιο” των τεχνολογικών εξελίξεων και trends to 2015, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους καταναλωτές οι οποίοι έως τώρα καθόριζαν μέσω των επιλογών τους την πορεία της αγοράς τεχνολογικών προϊόντων. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει για τους επόμενους 12-18 μήνες η 14η έκδοση των Προβλέψεων της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) της Deloitte.

To 2014 σηματοδότησε την απομάκρυνση από την τάση της τελευταίας δεκαετίας, που ήθελε τους καταναλωτές να υιοθετούν αμέσως και μάλιστα με μαζικούς ρυθμούς κάθε νέο τεχνολογικό trend. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μέτρια αποδοχή των wearables από τους καταναλωτές. Αντιθέτως, το 2015 η Deloitte προβλέπει ότι θα είναι η επιχειρηματική καινοτομία αυτή που θα ηγηθεί της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όπως τα wearables, το 3D printing και το Internet of Things. Σύμφωνα με την Deloitte, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι η τεχνολογική πρωτοπορία ικανοποιεί περισσότερες ανάγκες τους και δημιουργεί ταυτόχρονα υψηλότερες πωλήσεις.

Internet of Things: Το 2015 η αγορά των ΙοΤ συσκευών θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο τεμάχια, με το 60% από αυτές να αγοράζονται και να χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις. Το λογισμικό για εφραμογές και υπηρεσίες βασισμένες ΙοΤ προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πωλήσεις $10 δις, αλλά το κλειδί της υπόθεσης είναι οι υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από τις συσκευές και θα έχουν αξία περίπου $70 δις.

Η επανάσταση του 3D printing: Η αγορά των τρισδιάστατων εκτυπωτών θα ανέλθει το 2015 περίπου στα 220.000 τεμάχια και η αξία της στα $1,6 δις. Και σε αυτή την αγορά οι επιχειρήσεις θα έχουν το συντριπτικό μερίδιο, με περίπου το 80% της αξίας όλων των τρισδιάστατων εκτυπωτών να προέρχεται από εταιρείες.

Οι ανέπαφες πληρωμές κερδίζουν έδαφος: Το τέλος του 2015 θα σηματοδοτήσει την ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων, όσον αφορά στις πληρωμές εντός καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 10% των smartphones παγκοσμίως θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές εντός καταστημάτων τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Τα smartphones προς την δόξα τραβούν: Σε αντίθεση με άλλες προβλέψεις που κάνουν λόγο για “πάγωμα” της αγοράς smartphones, η Deloitte υποστηρίζει ότι η ανοδική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς θα συνεχιστεί, έστω και σε διαφορετική βάση. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2015 θα πωληθούν 1,35 δισεκατομμύρια smartphones, αλλά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από αυτά θα αφορούν αναβαθμίσεις, δηλαδή αγορά νέων συσκευών από ήδη κατόχους smartphones. Ο κύκλος της αναβάθμισης μπορεί να μακραίνει, αλλά το μέγεθος της οθόνης, η ταχύτητα, ο αποθηκευτικός χώρος, το λογισμικό και το design θα συνεχίσουν να προωθούν την ανανέωση των smartphones.

Xάσμα συνδεσιμότητας: Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των οικιών με ευρυζωνική διαδικτυακή σύνδεση θα αυξηθεί κατά περίπου 2%, στα 725 εκατομμύρια, ενώ η μέση δικτυακή ταχύτητα στις περισσότερες χώρες θα αυξηθεί κατά 20%. Ωστόσο το χάσμα μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση στα ταχύτερα δίκτυα και εκείνων που έχουν βασικές ταχύτητες θα συνεχίσει να μεγαλώνει το 2015.