17.1 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Ο µετασχηµατισµός της Intel

Ο διευθύνων σύµβουλος της Microsoft έχει κάνει ξεκάθαρο το όραµά του για τη Microsoft µε το mantra: cloud first, mobile first. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο CEO της Intel, Brian Krzanich, παρουσίασε το δικό του µήνυµα, που για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια δεν είναι το Intel Inside.

Ειδικότερα, σε διάρκεια οµιλίας του ο CEO της Intel ανέφερε ότι η εταιρεία είναι ένα τελείως διαφορετικό µέρος σε σχέση µε πριν από 12 µήνες, καθώς συµµετάσχει σε ένα ευρύ portfolio συσκευών και προϊοντικών κατηγοριών. Η πορεία που θα ακολουθήσει η εταιρεία µέσα στο έτος περιγράφεται από την φράση του κου. Krzanich, “because if it’s smart and connected, it is best with Intel”.

Και εδώ µιλάµε για µια ιδιαίτερα σηµαντική ανακοίνωση, καθώς ο Brian Krzanich, “ποντάρει” τα χρήµατα της εταιρείας στα λεγόµενά του. Μπορεί το τµήµα Mobile and Communications να παρουσιάζει ακόµα σηµαντικές ζηµιές, αλλά καθώς η εταιρεία µετασχηµατίζεται καθηµερινά για την εποχή του Internet of Things, εξακολουθεί να ανακοινώνει εξαιρετικά υψηλά έσοδα. Αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο της αγοράς των servers, µε το συγκεκριμένο τµήµα να φέρνει $4,1 δις, µια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, παρά το γεγονός ότι η µέση τιµή πώλησης των επεξεργαστών την Intel για servers ήταν κατά µέσο όρο 10% µικρότερη από την περσινή χρονιά. Οι πωλήσεις του τµήµατος PC client, ανέβηκαν κατά 3%, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της αγοράς PCs µειώθηκε συνολικά. Η πραγµατικότητα είναι απλή. Στο κοµµάτι των servers, η Intel παίζει χωρίς αντίπαλο. Το µερίδιο της AMD είναι µικρότερο από 10%, η ARM µπορεί να µπαίνει σε κάποια τµήµατα της αγοράς, αλλά το κοµµάτι αυτό της Intel είναι πραγµατικά ασταµάτητο, “παρασύροντας” συνολικά και την εταιρεία µε αυτό τον τρόπο.

Η σηµασία της υποµονής

Ένας από τους τοµείς που έχει επικεντρώσει την προσπάθειά της η Intel, αφορά στο mobile κοµµάτι, το οποίο έχει να αντιµετωπίσει έναν εδραιωµένο αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την Qualcomm. Η προσπάθεια που πραγµατοποιεί η εταιρεία είναι σηµαντική, κυρίως λόγω της απαίτησης των κατασκευαστών για ολοκληρωµένα κυκλώµατα επικοινωνίας στους επεξεργαστές, για λόγους διαχείρισης ενέργειας αλλά και κόστους. Η εταιρεία προσφέρει ήδη στην αγορά τις πρώτες ολοκληρωµένες λύσεις, οι οποίες αναµένεται να αναβαθµιστούν ακόµη περισσότερο στο άµεσο µέλλον. Η απόκριση του καναλιού είναι εξαιρετική και οι πελάτες ανταποκρίνονται δυναμικά, καθώς το brand της Intel είναι σηµαντικό για τους πελάτες.

Μέχρι σήµερα, ένας από τους πυλώνες της επιτυχίας της Intel στο PC είναι το notebook, όπως και το tablet. Οι τιµές των PCs έχουν πέσει κάτω από τα €200, αλλά αυτό δεν επηρέασε την Intel. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει το έτος µε πρόβλεψη για µικρή µείωση των εσόδων του τµήµατος PC client. Η πραγµατικότητα όµως τελικά ήταν αρκετά διαφορετική, µε την εταιρεία να βγαίνει µε αύξηση της τάξης του 4% στα έσοδά της και µια απίστευτη αύξηση στα λειτουργικά έσοδα της τάξης του 25%. Είναι γεγονός ότι µέσα στο έτος θα δούµε tablets κάτω από τα €100, αλλά µια πληθώρα συσκευών θα κυµανθεί ανάµεσα στην κατηγορία €300-400, κάτι που θα διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους των hardware συνεργατών της εταιρείας. Και µπορεί αυτή τη στιγµή το τµήµα Internet of Things να αξίζει “µόλις” $591 εκατ., αλλά ανεβαίνει συνεχώς. Μπορεί αυτή τη στιγµή η εταιρεία να είναι πίσω στο κοµµάτι των wearables που στηρίζονται σε επεξεργαστές TI OMAP, ARM κ.ά, αλλά η Intel µαθαίνει και αναµένεται να µπορέσει να παίξει ηγετικό ρόλο και εδώ.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Έφτασε η νέα έκδοση iNODE 1.9.5 της Dataways

Giorgos Athanassiadis

Smartphones: Η αγορά ενισχύεται αλλά και διαφοροποιείται

Channel-Manager

SingularLogic myCloud: Η πρωτοποριακή πλατφόρμα SaaS

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα