23.8 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο των επενδυτικών πλάνων των επιχειρήσεων

Η ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης ή αυτοαπομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αύξησε τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών σ τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Το γεγονός αυτό, αναμένεται να ενδυναμώσει την πρόθεση των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της Deloitte με την υποστήριξη του ΣΕΒ, περισσότερες από 6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να κατευθύνουν έως και το 50% του επενδυτικού τους πλάνου για τα επόμενα χρόνια σε επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στη βάση αυτή, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από τις επιχορηγήσεις και τα διαθέσιμα δάνεια. Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε συγκεκριμένες ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής ανάλογα με την ανάγκη της κάθε επιχείρησης.

Τα cloud services (26%), οι εφαρμογές διοικητικής υποστήριξης (23%) και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και data analytics (19 %), είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες τεχνολογίες αιχμής στις οποίες σκοπεύει να επενδύσει η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα μέσα στην επόμενη τριετία. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά το Internet of Things, οι εφαρμογές γραφείου και οι λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί τα προγράμματα για μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (43%) και τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (37%) ως τους σημαντικότερους πόρους προς αξιοποίηση για την ωρίμανση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει ότι τα κονδύλια του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα επενδυτικά προγράμματα στήριξης (π.χ. ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός νόμος, κλπ.) αναμένεται να αποτελέσουν ουσιαστικό εχέγγυο για την ωρίμανση της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η έρευνα αναδεικνύει την πρόθεση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας να ωριμάσει ψηφιακά, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο τα προγράμματα για μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχορηγήσεις, σε αντίθεση με την εναλλακτική επιλογή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Το γεγονός αυτό, καθιστά αναγκαία την προώθηση και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της εναλλακτικής επιλογής για Δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους από το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» (ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αυξημένου πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων κλπ.) από την ειδική υπηρεσία συντονισμού.

Τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού

Ερώτηση: Σε ποιες ψηφιακές τεχνολογίες θα επενδύσει η επιχείρηση τα επόμενα 3 χρόνια;

Οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Ε.Ε. Οι ψηφιακές λύσεις δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες και είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ανάκαμψης του κοινωνικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι της Ευρώπης και της ανταγωνιστικής της θέσης στην παγκόσμια οικονομία.

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι ο βαθμός της ψηφιακής ωριμότητας εντός της επιχείρησής τους κρίνεται «Ικανοποιητικός» σε ποσοστό μόλις 41%.

Αντίστοιχα, με βάση την ευρωπαϊκή έρευνα μόλις 4 στους 10 ευρωπαίους πολίτες είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο ψηφιοποίησης στη χώρα τους.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η κατανομή κεφαλαίων του προγράμματος Next Generation EU και κατ’ επέκταση του «Ελλάδα 2.0» στην ψηφιακή ωρίμανση θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των αντίστοιχων προκλήσεων.

Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, με γνώμονα την ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων ώστε να υπερκεραστούν οι ουσιαστικές προκλήσεις που υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στο δρόμο προς την ψηφιοποίηση, οι ελληνικές επιχειρήσεις απαντούν η έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων (30%), η κυβερνοασφάλεια (23%) και η αντίσταση στην αλλαγή (20%).

Έρευνα και καινοτομία

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότερο από το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις/ανάγκες της επιχείρησης με γνώμονα την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μάλιστα, οι επιχορηγήσεις (39%) και τα εθνικά προγράμματα όπως το “Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ” (30%) χαρακτηρίστηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως οι σημαντικότεροι πόροι προς αξιοποίηση για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, το 90% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει σε μεγάλο/πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ καινοτομίας και βιωσιμότητας ως μια πολύ προοδευτική και αναγκαία έννοια για την ανάπτυξη ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Πράσινη μετάβαση

Σχεδόν το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι το πρόγραμμα μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις/ανάγκες της επιχείρησης με γνώμονα την πράσινη μετάβαση. Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (23%) και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης (16%), αποτελούν τους δημοφιλέστερους τομείς για επενδύσεις πράσινης μετάβασης, ενώ παράλληλα η κοινωνική ευθύνη (21%) και η θετική εικόνα και φήμη της επιχείρησης (20%), αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Σύμφωνα με την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, η έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης ή/και φορολογικών κινήτρων (53%) τα υψηλά κόστη και οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί (42%) καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων (38%) αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Επενδύσεις και αναπτυξιακό πλάνο

Καταλήγοντας, η έκθεση αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό (20%), τις τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών (19%) και την έρευνα & ανάπτυξη (16%), ως τους δημοφιλέστερους τομείς προς επένδυση την επόμενη τριετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πολύ/πάρα πολύ πιθανό να αξιοποιήσει τους πόρους του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» για πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις.

Σχετικά άρθρα

Η σημασία της On-Premise προστασίας από επιθέσεις DDoS (Μέρος 2ο)

Kitriniaris

Συνεργασία Citrix και Interworks

Kitriniaris

Laptops 2-σε-1: η νέα τάση στο computing

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα