13.6 C
Athens
08/03/2021
Biztech

Ο Δήμος Λαμιέων εμπιστεύεται το Windows Azure

Αναβαθμίζοντας τις υποδομές του στο πλαίσιο του προγράμματος Smart City Software Development Kit της Ε.Ε., ο Δήμος Λαμιέων στράφηκε στην πρωτοποριακή υλοποίηση του Windows Azure, ένα έργο που έφερε εις πέρας με επιτυχίας η εταιρεία Γνώσις Computers.

Πριν από περίπου 2 χρόνια ο Δήμος Λαμιέων βρέθηκε μπροστά σε μια νέα ανάγκη λόγω του σχεδίου Καλλικράτης. Η ενοποίηση των Δήμων έφερε μαζί και την ανάγκη ενοποίησης των ετερογενών συστημάτων που διέθετε ο κάθε ένας από αυτούς. Στόχος ήταν να διατηρηθούν τα καλύτερα συστήματα ανά περίπτωση ώστε οι δημότες να μπορούν να απολαμβάνουν μια σειρά από υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες.

Η ανάγκη αυτή έγινε ευκαιρία με τη συμμετοχή του Δήμου Λαμιέων σε συνεργασία με τη Γνώσις Computers σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με την ονομασία Smart City Software Development Kit, το οποίο αφορά την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από τις ευρωπαϊκές πόλεις με άνοιγμα των δεδομένων τους. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες μέσω του συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργου. Στα πλαίσια του έργου έπρεπε να εξυπηρετηθούν τρεις βασικοί τομείς πληροφόρησης, που αφορούν τη συμμετοχή των πολιτών, τη διευκόλυνση της μετακίνησης και την ανάδειξη των τουριστικών αξιοθέατων της περιοχής.

Η λύση
Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτήσεων η Γνώσις Computers στράφηκε στο Windows Azure, που αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών σε πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών. Οι λόγοι αυτής της επιλογής ήταν πολλοί. Ένας από τους βασικότερους είναι η ευελιξία που παρέχει η συγκεκριμένη λύση και σχετίζεται με την υποστήριξη πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων ή και εργαλείων βάσεων δεδομένων open source, κάτι που ήταν απαίτηση πόλεων που συμμετείχαν στην όλη ενέργεια.

Πέρα όμως από την ευελιξία που παρέχει το Windows Azure όσον αφορά την υποστήριξη τεχνολογιών, υπάρχει σημαντική οικονομία σε σχέση με μια on-premise λύση, αφού ο αριθμός των δημοτών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν συγκεκριμένος και οποιοδήποτε peak θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα. Στο Cloud αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού η διανομή και η κατανάλωση των πόρων πραγματοποιείται δυναμικά.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε και την ευκολία πραγματοποίησης οποιωνδήποτε αλλαγών απαιτούνται από τις δημοτικές αρχές, χωρίς να υπάρχει κάποιο downtime στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα οφέλη
Η επιλογή του Azure παρείχε τη δυνατότητα να εγκατασταθούν τα συστήματα του Δήμου Λαμιέων με βάση τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις – προδιαγραφές, ώστε να καλύπτουν τις τρεις θεματικές ενότητες που αναφέρθηκαν. Η δυνατότητα αυτή προκύπτει καθώς τα ανοικτά δεδομένα του Δήμου παρέχονται μέσα από τις υποδομές που έχουν εγκατασταθεί στο Azure. Για παράδειγμα υπάρχει σύστημα, το οποίο εκμεταλλευόμενο τα δεδομένα από το back-office παρέχει σε κάθε δημότη που έχει πρόσβαση μέσω μιας έξυπνης συσκευής (smartphone, tablet ή και υπολογιστή) τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αιτήσεις, να προβαίνει σε καταγγελίες και άλλα.

Μια άλλη υπηρεσία, αφορά τη διευκόλυνση των μετακινήσεων αξιοποιώντας ανοικτά διαθέσιμα ψηφιακά δεδομένα (αστικές, υπεραστικές μεταφορές). Τα δεδομένα αυτά παρέχονται μέσα από το Azure, ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να γνωρίζει ο κάθε δημότης ανά πάσα στιγμή τα διαθέσιμα δρομολόγια. Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο σύστημα, το οποίο δίνει πληροφορίες για τα αξιοθέατα της περιοχής ή για τις εκδηλώσεις που γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Η χρήση όμως του Windows Azure δεν σταματά εδώ, αφού και μια άλλη σειρά από συστήματα μεταβαίνουν στην cloud πλατφόρμα της Microsoft. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο web server, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο Azure υποστηρίζοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών και με σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά διαθεσιμότητας. Επίσης αυτή την περίοδο εξετάζεται η αξιοποίηση των υπηρεσιών streaming που παρέχονται από το Azure.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι με τη μετάβαση στο Windows Azure υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης διαδικτυακών λειτουργιών του φορέα σε βάση 24x7x365, χωρίς να υπάρχει επιρροή από αστάθμητους παράγοντες.

Σχετικά άρθρα

To Samsung Galaxy S4 Mini προ των πυλών

Kitriniaris

H Sony ενισχύει το PlayStation

Kitriniaris

Παραιτήθηκε ο Κ. Λουρόπουλος από την ΕΕΤΤ

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα