8.1 C
Athens
04/03/2021
Biztech

Nokia sells, but who’s buying ?

Σε μια συνέντευξη στους Financial Times, ο Richard Yu, πρόεδρος του τμήματος συσκευών της Huawei ανέφερε ότι “Κοιτάμε αυτού του τύπου τις εξαγορές, καθώς ο συνδυασμός θα απέφερε αρκετές συνέργειες, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη θέληση της Nokia. Είμαστε ανοικτόμυαλοι”.

Το κομμάτι αυτό της δήλωσης στη συνέχεια διαψεύστηκε από τη Huawei, αλλά είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν τα Windows Phone θα γίνουν πραγματικά ελκυστικά, καθώς αφενός δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν κάποιο σημαντικό κομμάτι της αγοράς και η αφετέρου η Microsoft απαιτεί την αδειοδότησή τους για τη χρήση τους, σε αντίθεση με το Android που είναι δωρεάν. Σε αυτό το σημείο βέβαια ο κ. Yu ξεχνάει να αναφέρει ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές πληρώνουν δικαιώματα στη Microsoft για μια σειρά από τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στις περισσότερες Android συσκευές, καθώς και τα δικαιώματα που απαιτεί η Google για το Playstore στα tablets. Βέβαια τα παραπάνω δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το Android ως λειτουργικό παρέχεται δωρεάν από τη Google.

Το ερώτημα που δημιουργείται βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι από τη στιγμή που η Huawei δεν πιστεύει στα Windows Phone, ποιος είναι ο λόγος να εξαγοράσει μια εταιρεία που έχει στηρίξει τη στρατηγική της στο εν λόγω λειτουργικό; Προφανώς λοιπόν δεν είναι τα smartphones με Windows Phone ο λόγος που η Huawei θέλει τη Nokia. Με μια τέτοια κίνηση η Huawei θα αποκτούσε ένα ιδιαίτερα ισχυρό brand στη συνείδηση των καταναλωτών, ακόμη και σήμερα, που η Nokia δεν είναι και στα καλύτερά της, το οποίο θα της προσέδιδε επιπλέον κύρος, γιατί μπορεί να διαθέτει τεχνογνωσία ή να καταφέρνει να επεκτείνεται δυναμικά στο κομμάτι των επιχειρήσεων, αλλά το brand Huawei σε καταναλωτικό επίπεδο δεν έχει την αντίστοιχη βαρύτητα. Ακόμα και έτσι όμως το κόστος μιας τέτοιας εξαγοράς δεν θα δικαιολογούταν. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι σίγουρα η προίκα της Nokia, που αφορά κυρίως το κομμάτι R&D που εξακολουθεί και είναι ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά και οι πατέντες που διαθέτει η εταιρεία σχεδόν με οτιδήποτε σχετίζεται με κινητό τηλέφωνο.

Επισημαίνω αυτό το δεύτερο σημείο, γιατί υπάρχει και δεύτερος μνηστήρας για τη Nokia. Μιλάω βέβαια για τη Microsoft, η οποία για δεύτερη φορά μπήκε στη διαδικασία της συζήτησης της εξαγοράς τηςNokia. Ποιο θα ήταν το νόημα όμως μιας τέτοιας κίνησης από την πλευρά της Microsoft. Η εταιρεία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν θέλει μπορεί να σχεδιάσει hardware, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Xbox αλλά και το Surface. Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας; Λοιπόν παρά το γεγονός ότι πιστεύω πως θα μπορούσε να το κάνει, άλλωστε η Apple άλωσε την αγορά με ένα τηλέφωνο, προτιμά μια παράκαμψη. Ο λόγος είναι ότι η αλυσίδα από τους προμηθευτές μέχρι και τον τρόπο διάθεσης στην αγορά είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που ισχύουν για την αγορά των PCs. Οπότε ο ένας από τους λόγους που η εταιρεία θα είχε όφελος από μια τέτοια εξαγορά θα ήταν αυτός. Δηλαδή δεν θα χρειαζόταν να κάνει παρά ελάχιστες παρεμβάσεις σε μια έτοιμη εφοδιαστική αλυσίδα. Από εκεί και ύστερα, το κομμάτι της Nokia θα συνέχιζε τη δουλειά του ως ambassador των Windows Phone και με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Δεν θα πρέπει να αφήσει κανείς βέβαια απ’ έξω τις πατέντες της Nokia, οι οποίες είναι πραγματικό χρυσωρυχείο για όποιον την εξαγοράσει. Αντίστοιχος λόγος άλλωστε υπήρχε και στην εξαγορά της Motorola από τη Google και όχι βέβαια η κυριαρχία της εταιρείας στην αγορά των συσκευών Android, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο ισχυροποιείται άλλωστε η θέση της Samsung εκεί. Αντ’ αυτού μια εξαγορά της Nokia από τη Microsoft θα ισχυροποιούσε την τάση μια εταιρεία ανά λειτουργικό στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που φαίνεται να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Από τη μια θα ήταν η Apple με το δικό της οικοσύστημα, το Android με βασικό παίχτη τη Samsung και πολλούς άλλους με σαφώς μικρότερα ποσοστά και η Microsoft-Nokia +με τα Windows Phone.

Τα νέα βέβαια για τις συζητήσεις γύρω από τη συμφωνία Microsoft – Nokia είναι ότι ενώ είχαν φτάσει πολύ κοντά σε προφορική συμφωνία τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να διακοπούν. Ίσως τελικά η ατάκα του Yu, να μην είναι τόσο τυχαία και η Nokia να είχε κάποια πληροφορία, την οποία θα ήθελε να εκμεταλλευτεί ώστε να ανεβάσει την τιμή της. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν μοιάζει να γίνεται δεκτό από την πλευρά της Microsoft. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία η Nokia θα παραμείνει στο άρμα της Microsoftκαι στα Windows Phone, εκτός αν κάτι αλλάξει δραματικά στο μέλλον.

Νίκος Τηλιακός
nick@socialhandlers.com

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.
 

Σχετικά άρθρα

Οριακή ανάκαμψη στην αγορά υπολογιστών το 2019

CES 2021: H LG παρουσιάζει τη νέα σειρά φορητών υπολογιστών gram

Giorgos Athanassiadis

Η Lamda Hellix εξαγοράστηκε από την Digital Realty

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα