9.8 C
Athens
08/03/2021
Biztech

Νέος SQL Server: In-memory και cloud αλλάζουν το παιχνίδι

Πριν από λίγες ημέρες η Microsoft ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έκδοσης RTM (Release to manufacturing) του SQL Server 2014, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και η γενική διαθεσιμότητα του Windows Azure HDInsight με υποστήριξη για το Hadoop 2.2 και του “SQL Server Backup to Windows Azure Tool”. 

Το Biztech.gr βρέθηκε στο Seattle και στο pre-launch του νέου SQL Server 2014, έχοντας την ευκαιρία να δει από κοντά  μία ομολογουμένως επαναστατική έκδοση.  Γιατί μπορεί οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων να είναι ένα “βαρετό” θέμα, το οποίο απασχολεί πολύ εξειδικευμένο κοινό και παράλληλα δεν έχει να επιδείξει το εντυπωσιακό interface ή τις χειροπιαστές δυνατότητες ενός τυπικού business software, αλλά μετά την τελευταία παρουσίαση της Microsoft, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά! Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

  • Πρώτον, η διαχείριση του SQL 2014 είναι ακόμα πιο απλή, προσεγγίζοντας σχεδόν την ευχρηστία εφαρμογών γραφείου! Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά η Microsoft έχει φροντίσει να εφοδιάσει τον SMS (SQL Server Management Studio) με αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες για κάθε ενέργεια, αλλά και οδηγούς που αναλαμβάνουν ακόμα και τα πιο απίθανα tasks, όπως για παράδειγμα το να εντοπίσουν τους πίνακες μίας βάσης οι οποίοι θα ωφελούνταν περισσότερο από τη μετάβαση σε επεξεργασία εντός της μνήμης (In-memory) του συστήματος, και όχι στον δίσκο.
  • Δεύτερον, όλα τα πιθανά σενάρια deployment και υποστήριξης της βάσης, έχουν τη θέση τους εντός της εφαρμογής διαχείρισης, μεταφέροντας ακόμη και τον λογαριασμό του Azure στην ίδια κονσόλα. Όλα αυτά, με την υποστήριξη του Visual Studio, κάτι που σημαίνει ότι οι stored procedures, τα SQL scripts και όλα τα υπόλοιπα προγραμματιστικά “καλούδια”, βρίσκονται μπροστά σας για να τα διαχειριστείτε από μία ενιαία τοποθεσία.

Το να βασίζαμε όμως την παρουσίαση του νέου SQL Server στο πόσο καλό είναι το περιβάλλον διαχείρισης, θα αποτελούσε μεγάλο λάθος. Πρόκειται για ένα καθαρά τεχνολογικό προϊόν, το οποίο ελέω cloud και in-memory computing, γίνεται ακόμη πιο “επιστημονικό”.

Υποστήριξη in-memory
Η υποστήριξη in-memory επεξεργασίας δεδομένων, είναι ένα δύσκολο όσο και hot ζήτημα, κυρίως διότι πρόκειται για ακριβό “σπορ” αλλά και διότι οι τεχνικοί περιορισμοί και τα προβλήματα, είναι εξαιρετικά μεγάλα λόγω του όγκου των δεδομένων (πολλές φορές άγνωστου) που θα πρέπει να “κατοικήσει” έστω και προσωρινά στη μνήμη του server.

Η Microsoft έχει ακολουθήσει μία διαφορετική λογική από αυτήν του ανταγωνισμού (π.χ. HANA), και έτσι δεν χρησιμοποιεί τη λογική των pages συγκεκριμένου μεγέθους, ούτε καν προσπαθεί να μεταφέρει όλα τα δεδομένα στη μνήμη!

Ο SQL Server 2014 λειτουργεί αδιάφανα προς τον χρήστη σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες in-memory επεξεργασίας, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης δεν γνωρίζει εάν και ποια δεδομένα βρίσκονται στη μνήμη, και ποια στον δίσκο! Ο μόνος τρόπος να καταλάβει ότι κάτι έχει αλλάξει, είναι το γεγονός ότι τα πάντα γίνονται γύρω στις… 100 φορές ταχύτερα!

Το μόνο που έχει να κάνει ο DBA της βάσης μας, είναι να ορίσει τους πίνακες που θα επεξεργάζονται in-memory και αυτό είναι όλο! Μπορεί να μεταφέρει στη μνήμη όλη τη βάση, ή συγκεκριμένα τμήματα αυτής, ανάλογα με τους οικονομικούς περιορισμούς και τους πόρους που διαθέτει, αλλά και με βάση την κοινή λογική. Αυτό σημαίνει, ότι ένα query που επιστρέφει τα σχετικά προϊόντα με μία αγορά, επιλέγοντας μέσα από δεκάδες χιλιάδες εγγραφές, θα πρέπει να εκτελεστεί in-memory. Κάποιο άλλο, πιθανότατα όχι. Με αυτόν τον τρόπο, το ηλεκτρονικό εμπόριο περνά σε άλλη διάσταση. Τα top apps ενός app store δεν θα πρέπει πλέον να εξάγονται σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να υπάρχει χρόνος να υποστούν επεξεργασία δεκάδες εκατομμύρια downloads. Μπορούν να προκύπτουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Πέρα από την απίστευτη αύξηση της ταχύτητας και κυρίως του response time της βάσης, η in-memory προσέγγιση της Microsoft, χαρακτηρίζεται από την απλότητα με την οποία συμβαίνει, αλλά και από την απόλυτη ευελιξία που τη διακρίνει. Με τη βοήθεια ενός wizard, ο DBA μπορεί να αναλύσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τη βάση του και να δει σε ένα ποιοτικό διάγραμμα, ποιοι πίνακες είναι καλοί υποψήφιοι για μεταφορά στη μνήμη! Έτσι απλά.

Επιπλέον, η Microsoft έχει εφοδιάσει τον νέο SQL Server και με τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει SSD δίσκους σαν ένα είδος μνήμης cache, εκτοξεύοντας την απόδοση σε σχέση με τους απλούς δίσκους, με ελάχιστο κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να οριστεί το pool των δίσκων SSD. Τίποτα περισσότερο!

Στην εποχή του cloud
Όπως θα περίμενε κανείς, ο νέος SQL Server 2014 είναι πλήρως “συννεφοποιημένος” και η συνεργασία του με την υποδομή του Azure, είναι υποδειγματική. Ο χρήστης πρακτικά δεν αντιλαμβάνεται το αν η βάση του βρίσκεται on-premise ή στο cloud, αφού και οι δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, ο administrator μπορεί να περάσει τα credentials του Azure στον SMS και να χειρίζεται απευθείας μέσα από το ίδιο περιβάλλον, τις virtual machines του, τα backup και τα restore του.

Πρακτικά, οι χρήστες έχουν πλέον τρεις επιλογές χρήσης του SQL Server. Η πρώτη είναι η κλασική on-premise, η δεύτερη αφορά στο deployment μίας virtual machine που θα τρέχει τον SQL Server στο cloud, και η τρίτη, είναι η χρήση του Azure SQL, της λύσης database as a service της Microsoft, λύση που αποτελεί ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό θέμα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης έχει επιλογές για κάθε περίπτωση, και έτσι, είτε πρόκειται για θέμα κόστους, είτε για θέμα ευελιξίας, είτε για θέμα προσωπικών δεδομένων, μπορεί να κάνει την επιλογή που του ταιριάζει χωρίς να ανησυχεί για το τι θα αλλάξει στη διαχείριση της υποδομής του.

Κοιτώντας στα μάτια τον ανταγωνισμό
Οι μηχανικοί της Microsoft μοιάζουν πεπεισμένοι ότι έχουν το καλύτερο προϊόν στην αγορά, και παρά το γεγονός ότι η θέση μας δεν μάς επιτρέπει μία εξονυχιστική τεχνική ανάλυση, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

  • Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ευχρηστία, η λύση της Microsoft (παραδοσιακά άλλωστε) βρίσκεται πολύ μπροστά.
  • Δεύτερον, σε θέματα απόδοσης και κλιμάκωσης, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, και επομένως σε κάθε spec θα είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές.
  • Τρίτον, τόσο λόγω της ευκολίας, όσο και λόγω του κόστους της, κερδίζει διαρκώς πελάτες αυξάνοντας την εγκατεστημένη βάση της. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα η Oracle, αφού οι υπόλοιποι παίκτες “παίζουν τον ρόλο τους, αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό”.
  • Τέταρτον, η επένδυση της Microsoft στο cloud, ειδικά σε ό,τι αφορά τις βάσεις δεδομένων, βρίσκεται αρκετά μπροστά από την αντίστοιχη του ανταγωνισμού. Προφανώς και θα φτάσει και αυτός στο ίδιο επίπεδο σταδιακά, αλλά η Microsoft έχει ένα σημαντικό προβάδισμα το οποίο σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Η επίσημη πρώτη
Η διάθεση του νέου SQL Server 2014 θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, αλλά μέχρι εκείνη την ημέρα, δεν θα είναι γνωστές ούτε οι εκδόσεις του, ούτε βέβαια και η αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική. Φήμες υπάρχουν αρκετές, αλλά δεν έχει καμία σημασία να τις αναπαράγουμε αφού αφενός πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς, φήμες, αφετέρου οι περισσότερες είναι αντικρουόμενες.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.
 

Σχετικά άρθρα

Και η LG στο club του Firefox OS

Kitriniaris

Tech Channel Partner 24, με το storage στο επίκεντρο

Kitriniaris

Η AOC επεκτείνει την γκάμα των οθονών B2B

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα