8.4 C
Athens
03/03/2021
Biztech

Νέοι Xeon για το ευέλικτο Datacenter

Απαντώντας στο πρόβλημα της πρωτοφανούς έκρηξης των δεδομένων και των αναγκών που δημιουργούν σε θέματα διακίνησης, η Intel παρουσίασε την νέα οικογένεια επεξεργαστών Xeon E5 2600. Σύμφωνα με την Intel, οι νέοι Xeon καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ, τόσο σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, όσο και ως προς την κατανάλωση (PPW – Performance Per Watt). Για την ακρίβεια, η απόδοση PPW παρουσιάστηκε έως και 50% αυξημένη κατά τη διάρκεια μετρήσεων όπως το SPECpower_ssj 2008.
Η νέα οικογένεια βρίσκεται ήδη σε μία σειρά από servers μεγάλων κατασκευαστών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε workstations, αλλά και σε storage συστήματα, αφού ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι η δραστική αύξηση της απόδοσης σε θέματα Ι/Ο (κυρίως έχοντας κατά “νου” τις cloud υποδομές).

Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν περίπου 15 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές και πάνω από 6 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένοι χρήστες. Το σύνολο της παγκόσμιας κίνησης στα datacenters υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 33% ετησίως μέχρι το 2015, ξεπερνώντας τα 4,8 zetabytes ανά έτος, ένα μέγεθος σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011. Σε αυτά τα επίπεδα, κάθε διασυνδεδεμένος χρήστης θα παράγει πάνω από 4GB κίνησης δεδομένων κάθε ημέρα! Αυτό θα προκαλέσει την αύξηση των δεδομένων που θα πρέπει να αποθηκευτούν, σε ποσοστό της τάξεως του 50% ανά έτος! Προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, ο παγκόσμιος αριθμός cloud servers αναμένεται να έχει υπερτριπλασιαστεί έως το 2015.

Σύμφωνα με την Diane Bryant, αντιπρόεδρο της Intel και γενική διευθύντρια του τμήματος Datacenters and Connected Systems, “Η οικογένεια επεξεργαστών Xeon E5-2600 είναι σχεδιασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προκλήσεις, παρέχοντας ασυναγώνιστη και ισορροπημένη απόδοση στην υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση και τη δικτύωση, μειώνοντας ταυτόχρονα τα λειτουργικά κόστη”.
Υποστηρίζοντας έως και 8 πυρήνες ανά επεξεργαστή και μέχρι 768GB μνήμη συστήματος, η νέα οικογένεια Xeon E5-2600 αυξάνει την απόδοση έως και 80% σε σύγκριση με τη προηγούμενη γενιά (Xeon 5600). Οι νέοι επεξεργαστές, υποστηρίζουν επίσης την πλατφόρμα Intel Advanced Vector Extension (Intel AVX), που αυξάνει την απόδοση σε εφαρμογές με έντονη χρήση δεδομένων, όπως χρηματοοικονομική ανάλυση και δημιουργία περιεχομένου media, έως και δύο φορές.

Επιπλέον, διαθέτει built-in τεχνολογίες όπως οι Turbo Boost 2.0, Hyper-Threading και Intel Virtualization Technology, παρέχοντας στα τμήματα πληροφορικής μεγαλύτερη ευελιξία, για τη δυναμική αύξηση της απόδοσης των υποδομών τους. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξέλιξη των επεξεργαστών, επέτρεψαν στην οικογένεια επεξεργαστών Intel Xeon Processor E5-2600 να κατακτήσουν δεκαπέντε νέα παγκόσμια ρεκόρ στις δοκιμές με επεξεργαστές socket x86.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιδόσεων σε θέματα Ι/Ο, οι νέοι Xeon είναι εφοδιασμένοι με τις τεχνολογίες IIO και DDIO της Intel (Integrated I/O και Data Direct I/O). Μέσω του DDIO οι ελεγκτές δικτύου της Intel (ethernet controllers) κατευθύνουν την κίνηση απευθείας στην cache του επεξεργαστή, μειώνοντας την επιβάρυνση της μνήμης του συστήματος, την κατανάλωση ισχύος αλλά και το σχετικό latency. Η νέα οικογένεια αποτελεί επίσης τους πρώτους επεξεργαστές για servers που ενσωματώνουν τον νέο I/O controller της Intel, υποστηρίζοντας θύρα PCI Express 3.0 απευθείας στον μικροεπεξεργαστή. Αυτή η ενοποίηση μειώνει το latency έως και 30%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, ενώ το PCI Express 3.0, έχει τη δυνατότητα να τριπλασιάσει την κίνηση των δεδομένων από και προς τον επεξεργαστή.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του νέου controller δικτύου X540 της Intel, σε μία προσπάθεια η υποστήριξη για 10-Gigabit Ethernet να γίνει πλέον mainstream και να ενσωματωθεί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας (τα οποία γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά με την εξάπλωση του cloud computing), οι νέοι Xeon υιοθετούν το πρότυπο Intel AES-NI (Advanced Encryption Standard – New Instruction), βάσει του οποίου τα συστήματα μπορούν να κρυπτογραφούν και να αποκρυπτογραφούν δεδομένα που τρέχουν σε πληθώρα εφαρμογών και συναλλαγών. Αντίστοιχα, η γνωστή μας και από παλαιότερα, τεχνολογία Intel TXT (Trusted eXecution Technology) δημιουργεί μία βάση εμπιστοσύνης για τη μείωση της έκθεσης της υποδομής σε κακόβουλες επιθέσεις. Οι λειτουργίες αυτές σε συνεργασία με τις κορυφαίες εφαρμογές λογισμικού, θα βοηθήσουν τα στελέχη του IT να προστατέψουν τα datacenters από επιθέσεις και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Σχετικά άρθρα

LG 34UC89G: Ultra Wide & κυρτή. Τι άλλο να ζητήσεις;

Η Pylones Hellas στο Information Security Conference

SAP Now Athens 2018: Από τη σκέψη στην πράξη

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα