Νεα Microsoft, δωρεαν Windows

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο Satya Nadella παρουσίασε το Office για iPad και οι ανακοινώσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου για προγραμματιστές BUILD 2014 αποδεικνύουν πως η στροφή της Microsoft προς μια νέα εποχή είναι τολμηρή, καλά και από καιρό προγραμματισμένη, ασχέτως αν αποκαλύπτεται τώρα. Αυτό όμως που επιτέλους πιστώνεται στην εταιρεία από τους αναλυτές είναι ότι δείχνει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η πιο σημαντική από τις ανακοινώσεις της Microsoft ήταν πρακτικά το ότι μπορεί πλέον να δώσει στην αγορά πραγματικά φθηνές “έξυπνες” συσκευές, σε τιμές ευθέως ανταγωνιστικές με εκείνες του Android. Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά με τη δυνατότητα που δίνει η Microsoft στους κατασκευαστές smartphones, tablets και PCs να χρησιμοποιούν τα λειτουργικά της απολύτως δωρεάν, εφόσον οι συσκευές τους περιορίζονται σε μέγεθος έως 9 ίντσες. Με τον τρόπο αυτό καθιστά τις δικές της πλατφόρμες δελεαστικές για τους κατασκευαστές ώστε αυτοί με τη σειρά να δημιουργήσουν περισσότερες Windows συσκευές και να αυξηθεί το μερίδιο της στη mobile αγορά. Έτσι, έχει πολύ σοβαρότερες πιθανότητες να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εφαρμογών, περιεχομένου και συνδρομών από το οποίο θα προκύψουν νέες πηγές εσόδων.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Microsoft δίνει τη δυνατότητα στους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα δουλεύουν σε όλες τις πλατφόρμες, οπότε και σε όλες τις συσκευές. Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει τη συνέπεια της Microsoft στην απόφασή της να προσφέρει μια ενοποιημένη εμπειρία χρήσης, ανεξαρτήτως πλατφόρμας ή συσκευής.

Όσον αφορά τα λειτουργικά της συστήματα και εδώ η Microsoft επιβεβαίωσε στην πράξη πληροφορίες οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει, παρουσιάζοντας τα Windows 8.1 Update αλλά και τα Windows Phone 8.1. To Update των Windows 8.1 – το οποίο θα είναι διαθέσιμο στις 8 Απριλίου – είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διευκολύνει όσους εξακολουθούν και θέλουν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο και ποντίκι, δηλαδή τη πλειονότητα των χρηστών Windows. Ανάμεσα στα στοιχεία που φέρει το νέο λειτουργικό είναι και η δυνατότητα για κάποιες συσκευές να εκκινούν τη λειτουργία τους κατευθείαν στο desktop. Επίσης, σε laptop και desktop PCs το κουμπί για την απενεργοποίηση θα βρίσκεται στην κορυφή της Start Screen ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα για καρφίτσωμα των εφαρμογών του μοντέρνου interface στο taskbar. Η Microsoft αποκάλυψε και άλλες επερχόμενες αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρη επαναφορά ενός πολύ πιο εξελιγμένου start menu αλλά και τη δυνατότητα να τρέχουν οι σύγχρονες εφαρμογές μέσα σε παράθυρο στο desktop όπως ακριβώς οι κλασικές.

Από την άλλη, τα Windows Phone 8.1 θα διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης των πλακιδίων της αρχικής οθόνης ωστόσο αυτό που ξεχώρισε από την νέα έκδοση είναι η ψηφιακός βοηθός Cortana, στα πρότυπα του Siri και του Google Now. Η Cortana παρουσιάστηκε ως εξέλιξη των ψηφιακών βοηθών, αφού θα μπορεί να εξελίσσεται ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη και να αυτοεκπαιδεύεται μαθαίνοντας από τις επιλογές του. 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.