Νεα γενια Xeon. H Intel δειχνει τα δοντια της

Η Intel παρουσίασε τη νέα οικογένεια επεξεργαστών Xeon, που φέρνουν μοντέλα με έως και 18 πυρήνες, αύξηση της απόδοσης, που φτάνει το 3x, και υποστήριξη για μνήμη DDR4 για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση των εφαρμογών. Με άλλα λόγια αρχιτεκτονικές που καλύπτουν τις ανάγκες που φέρνει η μετάβαση σε αρχιτεκτονικές Software Defined.

Οι νέες οικογένειες επεξεργαστών που είναι γνωστές με την κωδική ονομασία Grantley, αποτελούνται από τα μοντέλα E5-2600 v3 και E5-1600 v3. Η Intel ανακοίνωσε 32 διαφορετικά SKUs, αλλά και άλλα 20 που είναι σχεδιασμένα για ειδικά workloads που απαιτούν οι πελάτες της. Ήδη, όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει μοντέλα που υποστηρίζουν τους νέους επεξεργαστές και αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

H Diane Bryant, ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του τμήματος Data Center της Intel, ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης των νέων επεξεργαστών: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνολικά επαναπροσδιορίζουμε το data center με τη νέα πλατφόρμα Xeon. Με τους νέους Xeon μεταβαίνουμε σε ένα κόσμο, ο οποίος καθορίζεται από το software, που αλλάζει από στατικός σε δυναμικό, που ξεφεύγει από τα σιλό και γίνεται ανοικτός και αγκαλιάζει τις ανοικτές αρχιτεκτονικές”.

Ανάμεσα στα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι νέοι Xeon, ξεχωρίζουν οι ενσωματωμένες δυνατότητες παρακολούθησης και διαχείρισης που παρέχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες deployment και εξυπηρέτησης. Οι επεξεργαστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις διαφορετικούς τύπους workload που αφορούν στην υπολογιστική ισχύ, στη βελτιστοποίηση του storage και στην ικανότητα να κρίνουν τις προτεραιότητες που αφορούν σε δικτυακά workloads. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η αύξηση στην απόδοση που μπορεί να φτάσει και 3 φορές αυτής που είχε η προηγούμενη γενιά επεξεργαστών με τον πυρήνα Ivy Bridge.

Συνεχίζοντας, η Bryant ανέφερε ότι η μετάβαση στη software-defined υποδομή είναι απαραίτητη αλλά και αναπόφευκτη. Η συνεισφορά της Intel σε αυτή τη μετάβαση είναι περί τα 50 διαφορετικά SKUs των νέων Intel. Η ανακοίνωση των νέων επεξεργαστών από την εταιρεία έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις νέων servers από όλες σχεδόν τις εταιρείες και πιο συγκεκριμένα από τις Cisco Systems, Hewlett-Packard, Lenovo, Dell και IBM. Η Intel ανέφερε ότι ήδη διατίθενται στην αγορά περί τους 65 servers από διάφορους κατασκευαστές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν εκατοντάδες μοντέλα ακόμη μέσα στο έτος.

Σε θέματα διαχείρισης, η Dell παρουσίασε το ZeroTouch, που επιτρέπει στους servers να ρυθμίζονται αυτόματα από τη στιγμή που εγκαθίστανται. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθεί είναι το iDRAC QuickSync, το οποίο σύμφωνα με την Dell αποτελεί την πρώτη υλοποίηση NFC σε επίπεδο server που επιτρέπει στον administrator να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα updates ακουμπώντας μια έξυπνη συσκευή (smartphone ή tablet) πάνω στον server. Η Dell παρουσίασε, επιπλέον, και το iDRAC Direct, που παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης παραμετροποίησης των servers μέσω ενός USB Drive.

H IBM από την πλευρά της παρουσίασε τη νέα σειρά servers x86, με την ονομασία M5, οι οποίοι δίνουν έμφαση στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία. Καθώς η εταιρεία προετοιμάζει την πώληση της γραμμής παραγωγής των x86 servers στη Lenovo, πραγματοποιεί και τις αντίστοιχες κινήσεις που δεν αφήσουν τον παραμικρό υπαινιγμό σε θέματα ασφάλειας, με ένα αναβαθμισμένο Trusted Platform Module που περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης και υποστήριξη για το χαρακτηριστικό Secure Firmware Rollback που απαγορεύει την πραγματοποίηση updates στο firmware με μη πιστοποιημένα αρχεία.

Στο προϊόντικό mix της IBM περιλαμβάνονται servers της σειράς X, όπως racks που ξεκινούν από το 1U και φτάνουν στα 5U, αλλά και tower. Οι νέοι επεξεργαστές Xeon, επίσης, αποτελούν τη βάση των νέων συστημάτων Flex και NextScale, που απευθύνονται σε worklolads υψηλής πυκνότητας αλλά και χαμηλής κατανάλωσης.