9.5 C
Athens
24/01/2021
Biztech

Νέα αναχρηματοδότηση δανείων ζητά η Forthnet

Πρόταση αναχρηματοδότησης των δανείων του κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες του ο όμιλος Forthnet στις 19 Μαρτίου, όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2012 που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η έκθεση δίνει μία μάλλον ζοφερή εικόνα όσον αφορά το κομμάτι της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «δεδομένης της ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης, ο Όμιλος εκτιμά πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια για το 2013, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 49,5 εκατ. ευρώ». Στη συνέχεια, βέβαια, επαναλαμβάνεται ότι η εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, όμως, πλέον είναι πολλοί που αναρωτιούνται αν και πότε θα γίνει αυτή η αύξηση και σε τι βαθμό θα καλυφθεί. Για την πρόταση αναχρηματοδότησης χρησιμοποιήθηκε ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος, ο οποίος δεν κατανομάζεται.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι δανείστριες τράπεζες ανησυχούν και είχαν ζητήσει μάλιστα στις 15 Ιανουαρίου 2012 ενημέρωση σχετική με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τις ενέργειες του ομίλου Forthnet αναφορικά με τη συμμόρφωση με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και τις λοιπές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές της συμβάσεις. Η απάντηση της Forthnet δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου και ουσιαστικά ήταν η αρχή της νέας προσπάθειας της διοίκησης να προχωρήσει σε νέα αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της που είναι εξαιρετικά υψηλές. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, η Forthnet θα έπρεπε στο τέλος Μαρτίου να προβεί σε μία διόλου ευκαταφρόνητη αποπληρωμή της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ.

Εξίσου ενδιαφέρον –αν και δεν αποκλείεται να ήταν τυπική υποχρέωση η συγκεκριμένη αναφορά- είναι η επισήμανση ότι «το ενδεχόμενο μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του συνόλου των δανείων του Ομίλου, και μη ικανοποιητικής κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να συμβαδίζει με τις προοπτικές ρευστότητας του Ομίλου και να επιλύει τις εκκρεμότητες σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και τις λοιπές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δανειακές του συμβάσεις, υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της ραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου».

Αποτελέσματα 2012

Όσον αφορά τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2012, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σχετικά καλά σε επίπεδο εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά το γεγονός ότι οι καθαρές ζημιές μπορεί να μειώθηκαν μεν αλλά παρέμειναν σε τριψήφια (σε εκατ. ευρώ) επίπεδα μάλλον δεν πρέπει να ικανοποιεί τη διοίκηση. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν το 2012 στα 408,066 εκατ. ευρώ όταν το 2011 ήταν στα 415,584 εκατ. ευρώ (-1,8%) με τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να είναι στα 17,851 εκατ. ευρώ. Το 2011 τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 52,774 εκατ. ευρώ, οπότε αυτό είναι σημαντικό.

Μειωμένες είναι και οι ζημίες, οι οποίες όμως, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι ζημίες προ φόρων το 2012 διαμορφώθηκαν στα 101,487 εκατ. ευρώ έναντι 198,022 εκατ. ευρώ το 2011. Οι καθαρές ζημίες έφθασαν πέρσι τα 100,525 εκατ. ευρώ όταν το 2011 είχαν ανέλθει στα επίπεδα των 198,515 εκατ. ευρώ. Βέβαια, πέρσι, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε σημαντικές εφάπαξ επιβαρύνσεις όπως και φέτος.

Στην ανακοίνωση της, η Forthnet τονίζει ότι οι ταμειακές ροές της εταιρείας κατέγραψαν σημαντική βελτίωση στη διάρκεια του έτους κυρίως χάρη στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και τις χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 79,7 εκατ. ευρώ (+3,3% έναντι του 2011) ενώ οι ροές μετά από επενδυτικές δραστηριότητες εκτινάχτηκαν κατά 66% πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Οι θετικές ταμειακές ροές οδήγησαν τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της εταιρείας, σε αύξηση 4,8 εκατ. ευρώ.

Σταθερή vs Nova

Ενδεχομένως, μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος που θα παίξει ρόλο αν υπάρξει νέος γύρος προσπαθειών για συγχώνευση είναι η πορεία του τομέα σταθερής τηλεφωνίας και Ιnternet σε σχέση με εκείνον της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova). Αυτό ίσως να είναι και το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο των αποτελεσμάτων του 2012. Ο τομέας σταθερής τηλεφωνίας και Internet είχε την περασμένη χρονιά κέρδη μετά φόρων (!) κάτι που σημαίνει απλά ότι όλες οι ζημιές οφείλονται στη Nova. Μέχρι τώρα και το κομμάτι της «παλιάς» Forthnet είχε ζημίες, αλλά αυτό άλλαξε το 2012 τελικώς.

Συγκεκριμένα, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είχε έσοδα 227,457 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με τα 226,430 εκατ. ευρώ του 2011, με τα EBITDA στα 60,171 εκατ. ευρώ (έναντι 58,490 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη στα 2,256 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 4.193 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, ο τομέας της συνδρομητικής τηλεόρασης είχε έσοδα 173,856 εκατ. ευρώ (μειωμένες σε σχέση με τα 184,3 εκατ. ευρώ του 2011), EBITDA που ήταν αρνητικά στα -42,320 εκατ. ευρώ (έναντι -111,265 εκατ. ευρώ) και καθαρές ζημίες 102,841 εκατ. ευρώ (έναντι -195,844 εκατ. ευρώ).

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Xerox: 100 συμβόλαια για managed print services στην Ελλάδα

dmallas

Ασφάλεια και εργαλεία ανάλυσης με τον IBM Power 7+

Kitriniaris

Στη Lamda Hellix ο νέος κόμβος του DE-CIX

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα