20 C
Athens
18/04/2024
Biztech

MWC 2013: ο νέος κινητός ορίζοντας

Το Mobile World Congress (MWC) είναι το μεγαλύτερο συνέδριο – έκθεση για το χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Το φετινό πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, όπως κάθε Φεβρουάριο από το 2006 και έπειτα, απλώς αυτή τη φορά άλλαξε συνεδριακό κέντρο και πήγε στο πολύ μεγαλύτερο Fira Gran Via. Αυτό που δεν άλλαξε είναι το περιεχόμενο και κυρίως η έμφαση που δίνεται στο πως η κινητή τηλεφωνία και γενικότερα οι φορητές συσκευές αλλάζουν την καθημερινότητα μας, αλλά και ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους. Το GSM Association, η παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μιλά για ένα “νέο κινητό ορίζοντα” (Mobile Horizon), έναν κόσμο όπου έχει δημιουργηθεί μία “κινητή ταυτότητα” (mobile identity) για κάθε έναν από εμάς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμπλοκής που έχει αρχίσει να έχει η κινητή τηλεφωνία σε διάφορους κλάδους είναι οι ανακοινώσεις που είχαμε όσον αφορά στο επιχειρηματικό λογισμικό. H Ericsson ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την SAP και η Nokia Siemens Networks με την ΙΒΜ. Την ίδια στιγμή, η General Motors γνωστοποίησε την πρόθεση της να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οχήματα της συνδέσεις 4G (σε συνεργασία με την αμερικανική AT&T) προκειμένου να προσφέρονται πολλές υπηρεσίες εντός του οχήματος. Το δικτυωμένο αυτοκίνητο είναι από τα πιο “καυτά” θέματα εδώ στη Βαρκελώνη, με τη Ford αλλά και τη Volvo -σε συνεργασία με την Ericsson- να είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που δείχνουν τις δικές τους αντίστοιχες προτάσεις.

Μία άλλη τάση που είναι ιδιαίτερα έντονη στο φετινό MWC είναι οι πληρωμές μέσω κινητού και γενικότερα η χρήση της τεχνολογίας NFC. Στον τομέα του NFC, μάλιστα, οι εφαρμογές που παρουσιάζονται είναι εκατοντάδες, ενώ στο κομμάτι των πληρωμών, η MasterCard ανακοίνωσε την αναβάθμιση της λύσης της, ονόματι πλέον MasterPass. Την ίδια στιγμή, η Visa πρόκειται να συνεργαστεί με τη Samsung για τη χρήση των smartphones ως ψηφιακά πορτοφόλια. Σημειωτέον πως η Deutsche Telekom είναι αρκετά ενεργή στο συγκεκριμένο τομέα και προσφέρει ήδη λύσεις στην Πολωνία και ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν μάθαμε αν θα είναι η Ελλάδα μεταξύ αυτών.

Ελληνική παρουσία
Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά υπάρχει και ελληνικό περίπτερο, όπου βρίσκονται περίπου 25 εταιρείες, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχουν 4-5 ακόμη εταιρείες από τη χώρα μας σε άλλα σημεία της έκθεσης, η οποία θεωρείται η κορυφαία στον κλάδο. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες και παρευρέθηκαν εκτός από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Λ. Κανέλλο, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος.

Νέες συσκευές και Firefox OS
Σε σχέση με το παρελθόν, οι συσκευές που παρουσιάστηκαν στο φετινό MWC είναι πολύ λιγότερες. Ξεχωρίζουν, μάλλον, το Huawei P2,ένα εντυπωσιακό smartphone με τιμή στα 399 ευρώ που είναι μάλλον χαμηλή γι’ αυτά που προσφέρει, η νέα γκάμα smartphones της Alcatel, οι νέες προτάσεις της Asus και φυσικά η Samsung με το νέο της tablet, το Galaxy 8.0, για το οποίο, ήδη σας ενημερώσαμε. Μία μικρή έκπληξη είχαμε από την ΗΡ, η οποία ανακοίνωσε το πρώτο της tablet με Android, ονόματι Slate 7, όπως ήδη μάθατε από το biztegh.gr. Μάλιστα,  στα πλάνα της ΗΡ είναι η παρουσίαση και άλλων tablets μέσα στο 2013, ενώ ετοιμάζεται και για είσοδο -για μία ακόμη φορά- στην αγορά των smartphones, αλλά πιθανότατα το 2014.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το Firefox OS, το λειτουργικό σύστημα για smartphones του Mozila Foundation. Συνολικά, 18 πάροχοι το υποστηρίζουν, ενώ συσκευές ανακοίνωσαν η Alcatel, η ΖΤΕ και ετοιμάζεται και η Huawei. Το Firefox OS βασίζεται εξ ολοκλήρου στο HTML5, κάτι που σημαίνει ότι τα apps είναι πλήρως web-based. Το σύστημα είναι προσανατολισμένο προς το cloud και γενικώς η καλή ευρυζωνική σύνδεση είναι μάλλον απαραίτητη. Γι’ αυτό και ο ρόλος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος. Πάντως, η υποστήριξη των παρόχων δεν προδιαγράφει απαραιτήτως ένα απόλυτα ρόδινο μέλλον, καθώς πολλές από τις οργανωμένες προσπάθειες των εταιρειών για να δημιουργήσουν apps stores και υπηρεσίες αντίστοιχες με εκείνες της Google, του Skype κλπ. έχουν στεφθεί με απόλυτη αποτυχία.

Δημήτρης Μαλλάς
 

Σχετικά άρθρα

Ευκαιρίες και παγίδες από το Ιnternet of Things

Kitriniaris

Η LG συνεχίζει τη μακρά ιστορία επιτυχιών στα EISA Awards

Giorgos Athanassiadis

Cosmos: 30 χρόνια με οδηγό την ανάπτυξη

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα