5 C
Athens
28/01/2021
Biztech

Mobile workstations: Ισχύς workstation, με mobile ευελιξία

Η παγκόσμια τάση που καταγράφει ως γεγονός το ότι οι φορητοί υπολογιστές υπερβαίνουν σε πωλήσεις τους παραδοσιακούς desktop έχει επηρεάσει και το χώρο των επιχειρήσεων, οι οποίες επενδύουν πλέον περισσότερο σε portable συστήματα. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις των κλάδων εκείνων που έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και δυνατότητες επιπέδου workstation; Όπως όλα δείχνουν, και εκεί έχει επικρατήσει παρόμοια λογική, καθώς τα λεγόμενα mobile workstations παρουσιάζουν μια πολύ ισχυρή δυναμική στον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο των επιχειρήσεων.

 


 

Τα πλεονεκτήματα των laptops, όπως ο λιγότερος χώρος στο γραφείο, η ευκολία μεταφοράς, η εργονομία, τα λιγότερα αφαιρούμενα μέρη κ.λπ. (θα αναφερθούμε εκτενώς στη συνέχεια) παραμένουν ως τέτοια και στην περίπτωση των mobile workstations, ωστόσο τα συστήματα αυτά διαθέτουν πρόσθετα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τη χρήση και το περιβάλλον εργασίας του οποίου τις ανάγκες καλούνται να καλύψουν.

 

Συγκεκριμένα, ενσωματώνουν ακριβές και επαγγελματικές κάρτες γραφικών, μεγάλη ποσότητα μνήμης, επεξεργαστές με chipsets τελευταίας γενιάς, αλλά και μεγάλης διάρκειας εγγύηση. Αυτά τα πανίσχυρα mobile workstations είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε συγκεκριμένες κάθετες αγορές: CAD/CAM, geospatial υπηρεσίες, πετρελαϊκές/ αερίου και προφανώς αρχιτεκτονικές.

Οι επιλογές των κατασκευαστών είναι πολλές και ως εκ τούτου ανοίγεται μια νέα αγορά για το κανάλι των συνεργατών. Από την άλλη, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αγορά, ενώ όπως προαναφέραμε και το hardware έχει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

Σε τελική ανάλυση, τα mobile workstations αποτελούν ένα σημαντικό segment της συνολικής αγοράς των workstations, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς. Στην ουσία τους πρόκειται για ξεχωριστές συσκευές, τόσο εξαιτίας των υποσυστημάτων τους όσο και για τις after-sales υπηρεσίες που τα συνοδεύουν και βέβαια την τιμή τους. Μπορεί λοιπόν να είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα desktop συστήματα, αλλά ως αντιστάθμισμα προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις και ταχύτητα σε φορητή μορφή. Έτσι, οι συσκευές αυτές έχουν το βασικό πλεονέκτημα πως επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να είναι ευέλικτοι και να δουλεύουν εν κινήσει.

 

Αντίστοιχα, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μειώνουν δραστικά το downtime που συνήθως σχετίζεται με τις μακρινές αποστάσεις ή τις διηπειρωτικές πτήσεις. Η δημοτικότητα των mobile workstations οφείλεται επίσης και σε μια σειρά από trends που φαίνεται πως λειτουργούν ευνοϊκά: Οι κατασκευαστές υποσυστημάτων δείχνουν να ρίχνουν το βάρος τους από την αγορά των desktop σε εκείνη των laptops, με συνέπεια να προσφέρουν στους πελάτες τους τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματά τους, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τα “unique selling points” που θα χρησιμοποιήσει το κανάλι συνεργατών.

 

 

Τα πλεονεκτήματα των mobile workstations

 

Σε γενικές γραμμές τα οφέλη του mobile computing δεν είναι κάτι που η σύγχρονη επιχείρηση έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει. Οι χρήστες το έχουν ήδη υιοθετήσει ήδη, αν και οι επαγγελματίες -ιδίως στο χώρο του design και του engineering όπου απευθύνονται πρωτίστως τα mobile workstations- δεν έδειχναν τον ίδιο ενθουσιασμό μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος πως οι συσκευές δεν διέθεταν την απαιτούμενη ισχύ και επιδόσεις, ενώ δεν υποστήριζαν και τα εργαλεία software που χρειάζονταν.

 

Η κατάσταση αυτή όμως έχει αλλάξει άρδην. Ο συνδυασμός βελτιωμένων επιδόσεων των συσκευών mobile workstations, η ευρεία διαθεσιμότητα των υψηλής ταχύτητας δικτύων, η κυριαρχία των cloud υπηρεσιών και η αυξημένη ασφάλεια δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του mobile computing. Ας δούμε στη συνέχεια κάποια από τα βασικότερα οφέλη για την επιχείρηση που προσφέρει η υιοθέτηση των mobile workstations.

 

1. Ευελιξία

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πλεονεκτήματα των mobile computing λύσεων, δεδομένου πως προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες από πλευράς χώρου και χρόνου εργασίας: από το σπίτι, εν κινήσει, ακόμα και από άλλη χώρα. Εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να ωφεληθούν. Σκεφτείτε πως έστω και οι λίγες επιπλέον ώρες την εβδομάδα που θα κερδίσει η επιχείρηση σε χρόνο εργασίας, σίγουρα δικαιολογούν από πλευράς παραγωγικότητας την επένδυση σε κάποιο mobile workstation.

 

2. Εργασία από το σπίτι

Η δυνατότητα αυτή βελτιώνει αισθητά την ικανοποίηση των εργαζομένων και έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στον κοινό σκοπό. Η εργασία από το σπίτι θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο μετακίνησης, αυξάνοντας τελικά τον ωφέλιμο χρόνο εργασίας. Εξάλλου, οι mobile λύσεις επιτρέπουν στην επιχείρηση να χρησιμοποιήσει ακόμα πιο κατάλληλα το μερικής απασχόλησης προσωπικό που είναι απαραίτητο για να παρακολουθεί συγκεκριμένα projects και deadlines. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός mobile hardware, πρόσβαση στο δίκτυο και λύσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί πως η επιχείρηση προστατεύεται.

 

3. Ενισχυμένες επιδόσεις

Τα mobile workstations είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν τις υψηλότερες επιδόσεις, υποστηρίζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές, οι οποίες συνήθως έχουν αντίστοιχα υψηλές απαιτήσεις από πλευράς πόρων συστήματος (π.χ. μνήμης, δίσκων, Ι/Ο και υποσυστημάτων γραφικών). Για το σκοπό αυτόν ενσωματώνουν επαγγελματικού τύπου κάρτες γραφικών για τις πιο απαιτητικές εργασίες 3D visualization, υποστήριξη OpenGL, αλλά και για υποστήριξη συγκεκριμένων εφαρμογών για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων.

 

4. Υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης αρχείων

Οι υπηρεσίες αυτές, οι οποίες χρησιμοποιούν VPN, virtual desktop ή κάποια παρόμοια τεχνολογία, επιτρέπουν στο χρήστη (κυρίως στο χώρο του design και engineering) να έχει πρόσβαση σε αρχεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένους, κεντρικούς servers και στη συνέχεια να τα επισκοπούν ή να τα τροποποιούν χωρίς αυτά να εγκαταλείπουν ποτέ τον server. Προφανώς αυτό απαιτεί μια καλά οργανωμένη υποδομή για να επιτευχθούν οι κατάλληλες επιδόσεις στις τελικές συσκευές, καθώς επίσης και πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφαλείας.

 

5. Αξιοπιστία συστήματος

Είναι σαφές πως τα mobile workstations ενσωματώνουν υψηλότερης αξιοπιστίας τεχνολογία από εκείνη των PCs. Αναφερόμαστε σε χαρακτηριστικά όπως η μνήμη Error Checking and Correcting (ECC), η μεγαλύτερη παροχή ισχύος και οι πιο εξελιγμένοι μηχανισμοί ψύξης, τα οποία διασφαλίζουν υψηλότερη αξιοπιστία – γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις που τα επιλέγουν.

 

6. Σταθερότητα εφαρμογών

Εκτός όμως από κορυφαία χαρακτηριστικά και αξιοπιστία, τα mobile workstations διαθέτουν και εξειδικευμένα features, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις (γραφικά, design, CAD κ.ο.κ.). Δεδομένου πως οι διαμορφώσεις τους έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς, είναι βέβαιο πως οι επιχειρήσεις που θα τα χρησιμοποιήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν αξιόπιστο και σταθερό συνδυασμό hardware, system software και εφαρμογών.

 

7. Περισσότερα mobile software προϊόντα

Ας μην ξεχνάμε πως οι software vendors πλέον κυκλοφορούν περισσότερες mobile friendly εκδόσεις των προϊόντων τους. Καθώς οι επιδόσεις των mobile workstations βελτιώνονται έτσι ώστε να ανταγωνίζονται εκείνες των desktop, οι νεότερες κυκλοφορίες δεν υπολείπονται σε τίποτα.

 

8. Λύσεις cloud

Προκειμένου να παράσχουν το μέγιστο ROI, οι mobile λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό hardware συσκευών, δικτύων και υπηρεσιών που θα προσφέρουν πραγματικό value στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για σχεδιαστές και μηχανικούς που έχουν μεγάλες υπολογιστικές απαιτήσεις. Σε αυτό ακριβώς συνεισφέρουν σημαντικά οι βασισμένες στο cloud υπηρεσίες που αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα στο μοντέλο του mobile computing και γι’ αυτό έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός των cloud λύσεων και των γενικού σκοπού λύσεων για ένα ευρύτερο business κοινό, προσθέτει ένα σημαντικό σετ δυνατοτήτων που αυξάνουν το ROI από τη χρήση των mobile workstations.

 

9. BYOD

Καθώς οι επιχειρήσεις ξεκινούν να υιοθετούν ολοένα και περισσότερο τα mobile workstations και το γενικότερο mobile ύφος, παρατηρούν μια αξιοσημείωτη αύξηση στο φαινόμενο του BYOD (Bring Your Own Device). Το BYOD είναι βέβαια κάτι διαφορετικό για τις εφαρμογές σχεδιασμού και engineering σε σύγκριση με τις γενικού τύπου επιχειρηματικές εφαρμογές, ιδιαίτερα όσον αφορά των τύπο των συσκευών που χρησιμοποιούνται. Στις πρώτες περιπτώσεις, απαιτούνται μεγαλύτερου μεγέθους οθόνες και specs, προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις από πλευράς επιδόσεων και συνολικών δυνατοτήτων.

 

10. Αποτελεσματική συνεργασία

Η συνεργασία γίνεται ολοένα και σημαντικότερη συν τω χρόνω, καθώς οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν πως η δυνατότητα ενσωμάτωσης των επιμέρους έχει πληρέστερο αποτέλεσμα και ακόμα μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Η διαδικασία συνεργασίας έχει τη μορφή “πληροφόρηση και ανταπόκριση”, οπότε όσο ταχύτερα ανταποκριθούν τα μέλη της ομάδας τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί το project. Στη λογική αυτή, οι mobile χρήστες θα καταναλώσουν περισσότερο χρόνο στις εργασιακές τους δραστηριότητες, με αποτέλεσμα μικρότερες καθυστερήσεις ανταπόκρισης στις ανάγκες συνεργασίας. Ταχύτερος διαμοιρασμός και επεξεργασία πληροφοριών συνεπάγεται εξορθολογισμό της διεργασίας συνεργασίας, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ολοκλήρωση των projects.

 

Mobile workstations vs desktops/ laptops

 

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στους κλάδους των media, της ψυχαγωγίας και της επικοινωνίας έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη mobile τεχνολογία. Ποια είναι όμως τα κριτήρια επιλογής ενός laptop ή και desktop PC σε σύγκριση με ένα mobile workstation, τα οποία θα πρέπει να έχει υπόψη του το κανάλι συνεργατών, ώστε να προτείνει την κατάλληλη λύση στον πελάτη;

 

Υψηλότερο ROI

Εφόσον οι ανάγκες τής επιχείρησης εντάσσονται στους κλάδους που προαναφέραμε, τα desktop PCs δεν θα ευνοήσουν εξαρχής την ανάπτυξη και θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα πιο αποδοτικά. Από την άλλη, η αρχική επένδυση σε ένα κατάλληλο workstation θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και άρα και στο ROI μακροπρόθεσμα.

 

Επιδόσεις και γραφικά

Ένα PC ή κάποιο laptop διαθέτει ικανοποιητική ισχύ για να διεκπεραιώσει τις περισσότερες εργασίες γραφείου όπως τα emails, η περιήγηση στο Web και η επεξεργασία κειμένου. Από την άλλη πλευρά, τα mobile workstations διαθέτουν σαφώς περισσότερες δυνατότητες. Συγκεκριμένα, μπορούν να χειριστούν άνετα CAD, animations, ανάλυση δεδομένων, φωτο-ρεαλιστικά renderings, ειδικά εφέ, καθώς και δημιουργία και επεξεργασία ήχου και βίντεο. Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα αυτά μπορούν να χειριστούν απαιτητικές γραφικές εφαρμογές.

 

ICV certified

Τα workstations υποστηρίζουν μια ευρεία ποικιλία από εφαρμογές software ανεξάρτητων vendors, τα οποία προσφέρουν απρόσκοπτη εμπειρία computing στους κατόχους τους.

 

Ανθεκτικότητα, υψηλά στάνταρντ

Τα υποσυστήματα ενός workstation ανταποκρίνονται σε υψηλότερα στάνταρντ σε σχέση με εκείνα ενός desktop PC ή ενός laptop. Το καθένα από αυτά (motherboard, CPU, RAM, εσωτερικοί δίσκοι, κάρτες γραφικών κ.ο.κ.) έχουν εξαρχής ενσωματωθεί με τη λογική πως θα εργάζονται σε απαιτητικές εφαρμογές νυχθημερόν, ακόμα και όταν οι χώροι εργασίας έχουν κλείσει και οι χρήστες έχουν επιστρέψει σπίτι τους.

 

Συμπλήρωμα για το desktop workstation

Τα desktop workstations μπορεί να είναι απαραίτητα στους εργασιακούς χώρους, αλλά στην περίπτωση που το προσωπικό τής επιχείρησης πρέπει σε συχνή βάση να βρίσκονται εκτός γραφείου, τότε η προσθήκη συσκευών mobile workstation αποτελεί τη βολικότερη δυνατή λύση: οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση και να τρέχουν τις ίδιες εφαρμογές που έχουν και στο desktop σύστημά τους, ενώ βρίσκονται εν κινήσει.

 

Αυστηρά… επαγγελματικά και φορητά

Ενισχυμένο multitasking, ταχύτατη επεξεργασία, κορυφαία ασφάλεια σε portable “πακέτο” αποτελούν βασικούς λόγους τελικής επιλογής συσκευών mobile workstations. Επαγγελματικά συστήματα, για σοβαρούς επαγγελματίες – αυτό είναι και το story που θα πρέπει να “πουλήσει” το κανάλι συνεργατών στους υποψήφιους πελάτες του.

 

 

Σε ποιους απευθύνονται;

 

Ποιοι είναι όμως τελικά εκείνοι οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη τα συστήματα mobile workstations, οι οποίοι επωφελούνται από την ισχύ και τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματά τους, ώστε το κανάλι των συνεργατών να τους προσεγγίσει;

 

  • Σχεδιασμός και προσομοίωση: Προγράμματα Mechanical Computer Aided Design (MCAD), Computer Aided Engineering (CAE) και Electronics Computer Aided Design (ECAD), στους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανιών, αεροναυτικής, αλλά και βιομηχανικού σχεδιασμού για την παραγωγή πρωτοτύπων.
  • Περιπτώσεις “power office”: Πρόκειται για επιχειρήσεις που εκτελούν καθημερινά απαιτητικές εργασίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός Web, γραφικών και βίντεο (με προγράμματα όπως τα Adobe Photoshop, Illustrator, After Effects, Premier), η διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων και φύλλων εργασιών, αλλά και εκεί που απαιτείται υψηλός βαθμός συνεργασίας με εταιρείες engineering (software γραφικών ή διαχείρισης βάσης δεδομένων).
  • Ψυχαγωγία και Digital Content Creation (DCC): Για χρήση σε μη γραμμική επεξεργασία βίντεο, rendering, animation και γραφιστικές τέχνες.
  • Οικονομικού τύπου εφαρμογές: Υποστήριξη πολλαπλών οθονών, ώστε να είναι διαθέσιμη η μέγιστη ποσότητα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας για την επιχείρηση τη συνεχή επαφή με τις αγορές.
  • Αρχιτεκτονική, μηχανική και κατασκευές: Ο σχεδιασμός των projects στους κλάδους αυτούς συνήθως πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξειδικευμένων workstations. Έτσι, οι πελάτες αλλά και οι μηχανικοί θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους το αποτέλεσμα προτού προχωρήσουν σε εργασίες, χάρη στο φωτο-ρεαλιστικό rendering.

 

Οι συνεργάτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πελάτες αυτών των κατηγοριών απαιτούν επαγγελματικές λύσεις γραφικών, ικανοποιητική ποσότητα μνήμης, αλλά και χωρητικότητας δίσκων, ταυτόχρονα με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό αξιοπιστίας, κάτι που τα mobile workstations προσφέρουν. Επιπρόσθετα, οι χρήστες των συστημάτων αυτών απαιτούν τη βέλτιστη υποστήριξη και expertise τόσο από τα ΙΤ τμήματά τους, όσο και από τον vendor του εξοπλισμού και των software εφαρμογών.

 

Μια ακόμα βασική πτυχή του θέματος, ιδίως για τους χρήστες του CAD (Computer-Aided Drafting) software, είναι πως πλέον μπορούν να βρουν στην αγορά entry-level mobile workstations, σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο βασικός λόγος είναι πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των workstation vendors που δραστηριοποιούνται σε αυτό το segment της αγοράς, έχοντας ως άμεσο και απώτερο στόχο τους να “αγκαλιάσουν” αυτό το δυνητικά μεγάλο και φιλικό αγοραστικό κοινό που χρησιμοποιεί σχεδιαστικό, αρχιτεκτονικό και επιστημονικό software στα συστήματά του.

 

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, υπάρχει σημαντική κίνηση στην αγορά των entry workstations, το οποίο δεν είναι καθόλου τυχαίο. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί πως οι χρήστες εκείνοι που χρησιμοποιούν το AutoCAD δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει λύσεις workstations, παραμένοντας κάτοχοι desktop PCs. Πρόκειται λοιπόν για ένα “ώριμο” κοινό, αν και υπάρχουν δύο σημαντικοί περιοριστικοί παράγοντες που θα πρέπει οι vendors να ξεπεράσουν προκειμένου να το προσεγγίσουν. Ο πρώτος είναι το κόστος και η άγνοια βασικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, πολλά στελέχη, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεωρούν πως τα workstations ή η mobile εκδοχή τους είναι πανάκριβες συσκευές από πλευράς αρχικής επένδυσης – κατανοητή η ένσταση, αλλά όπως προείπαμε είναι μάλλον κοντόφθαλμη θεώρηση.

 

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ένα ακόμα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους τα mobile workstations ως επιλογή ή δεν κατανοούν πλήρως τους λόγους για τους οποίους προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνες των απλών PCs. Και εδώ ακριβώς θα πρέπει να εστιάσει το κανάλι συνεργατών: να αποδείξει στους πελάτες και στις επιχειρήσεις πως εφόσον δώσουν μια ευκαιρία στην ισχύ των mobile workstations, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει άρδην η οπτική τους επάνω στο θέμα αυτό.

 

Άρθρο εκ μέρους της HP

HP ZBook Studio G3: ασύλληπτη απόδοση σε μέγεθος notebook

 

Εάν ψάχνετε για ένα notebook με επεξεργαστική ισχύ επιπέδου workstation μην πάτε μακριά. Η HP με τη θρυλική σειρά Z προσφέρει υψηλές επιδόσεις και αξιοπιστία, ενσωματώνοντας τις νεότερες καινοτομίες και τις κορυφαίες τεχνολογίες του χώρου. Η σειρά αποτελείται από πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνουν από desktop και all-in-one, μέχρι notebooks και mini PCs.

 

Εντυπωσιακή σχεδίαση & αξιοπιστία

Το HP ZBook Studio G3 είναι ένα πανίσχυρο φορητό workstation το οποίο συνδυάζει τη σχεδίαση με τις επιδόσεις.

Χρησιμοποιώντας υλικά όπως αλουμίνιο και μαγνήσιο, το HP ZBook Studio G3 είναι ανθεκτικό και στιβαρό, ενώ δεν κάνει κανέναν συμβιβασμό σε ότι αφορά το hardware περιλαμβάνοντας στο εσωτερικό του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το πληκτρολόγιο του G3 είναι αδιάβροχο, ενώ ολόκληρος ο υπολογιστής αντέχει σε καταπονήσεις και σκληρή χρήση. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο σύνολο που έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις στρατιωτικές δοκιμές MIL-STD 810G για να αντέχει σε πτώσεις, υπερβολικά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, σε βροχή και σε σκόνη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ίδια η HP δοκιμάζει τα συγκεκριμένα μηχανήματα για 120.000 ώρες.

 

Ένα πανίσχυρο σύνολο

Με επιλογές επεξεργαστή Intel Core i7 και Intel Xeon, μνήμη έως 32GB, αποθηκευτικό χώρο έως 2TB PCIe SSD, το HP ZBook Studio G3 είναι ένα από τα πιο ισχυρά laptops που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η επαγγελματική κάρτα γραφικών Nvidia Quadro θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους δημιουργούς περιεχομένου (γραφίστες, 3D animators, σχεδιαστές κ.λπ), ενώ σε ότι αφορά τον ήχο το σύστημα διαθέτει, ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το υποσύστημα ήχου έχει υλοποιηθεί από την Bang & Olufsen, διαθέτοντας όχι μόνο ισχυρά και ποιοτικά μεγάφωνα, αλλά και συνοδευτικό λογισμικό για ρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Απόλυτη ασφάλεια

Ένα business μηχάνημα θα πρέπει να διαθέτει και προηγμένα συστήματα προστασίας. Με το HP ZBook Studio G3 μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καθώς ενσωματώνει μια σειρά από τεχνολογίες προστασίας, όπως ενσωματωμένη συσκευή ανάγνωσης έξυπνων καρτών, ξεχωριστό ενσωματωμένο chip ασφαλείας TPM 1.2/2.0 με πιστοποίηση Common Criteria EAL4+ Augmented, υποδοχή κλειδαριάς ασφαλείας, υποστήριξη για Intel AT, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων HP (προαιρετικά), ενώ ο χρήστης μπορεί μέσω BIOS να ρυθμίσει μια σειρά από παραμέτρους ασφαλείας.

 

Ένα mobile workstation δεν είναι κατ’ ανάγκη ένα μηχάνημα που θα κάθεται όλη την ώρα σε κάποιο γραφείο. Η HP επενδύει ιδιαίτερα σε αυτό, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας πανίσχυρα, αλλά ταυτόχρονα λεπτά και ελαφριά business laptops.

Με βάρος μόλις 1,99 kg και πάχος 18 χιλιοστά το HP ZBook Studio G3 είναι εύκολα μεταφέρσιμο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε χρήση και απαίτηση.

 

Η αγορά των mobile workstations

 

Η Future Market Insights προσφέρει ενδιαφέροντα insights σχετικά με τις παγκόσμιες επιδόσεις τής αγοράς των workstations, στα οποία εντάσσονται και τα mobile workstations, με τίτλο: “Workstation Market: Global Industry Analysis and Opportunity Assessment, 2016–2026”. Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να φτάσει ένα μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 9,8% από πλευράς αξίας και 4,3% από πλευράς όγκου κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2026.

 

Η παγκόσμια αγορά έχει διαιρεθεί στη εξής βάση: Product type (Tower Workstation, Mobile Workstation, Rack Workstation, Blade Workstation, All-in-One Workstation), λειτουργικού συστήματος (Windows, Linux, Unix) και Εφαρμογής (Ψηφιακή δημιουργία περιεχομένου, Χρηματοοικονομικά, Engineering, Scientific, Software Engineering, άλλες εφαρμογές).

Η ζήτηση για mobile και All-in-one workstations έχει ευνοηθεί σημαντικά εξαιτίας της χρήσης τους σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών όπως είναι το digital και τα γραφικά, το software engineering, το finance modelling κ.ο.κ. Τα workstations έχουν γίνει δημοφιλή από πλευράς εφαρμογών δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και στους κλάδους των γραφικών και στο animation. Όλα αυτά αναμένεται να εκτινάξουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των workstations κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου.

 

Να τονίσουμε εξάλλου και τη συνεχή παγκόσμια υιοθέτηση του CAD, κάτι που έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αγοράς 3D animation software στις κατασκευές, στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό. Τα workstations είναι τα πλέον απαιτητικά όσον αφορά το 3D animation software και, επομένως, η σημαντική αύξηση της αγοράς επηρεάζει απευθείας ως σύνολο την παγκόσμια αγορά των workstations. Επιπλέον, τα workstations χρησιμοποιούνται ευρέως σε έναν μεγάλο αριθμό από εφαρμογές σε όλη την έκταση των κλάδων.

Όσον αφορά τον κλάδο των mobile workstations υπολογίζεται να φτάσει το 23,7% της παγκόσμιας αγοράς ως το τέλος του 2016, ενώ αναμένεται να επεκταθεί σε μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης 5,9% για τη χρονική περίοδο 2016-2026.

 

Μια ολοένα και μεγαλύτερη απαίτηση για τρισδιάστατο animation software, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, networking και γραφικά, αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά των workstations παγκοσμίως κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο. Εντούτοις, οι μεγαλύτερης διάρκειας κύκλοι αντικατάστασης συσκευών, καθώς και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από εναλλακτικές υπολογιστικές πλατφόρμες που προσφέρον ποιότητα και υψηλές επιδόσεις είναι πιθανό να αποτελέσουν πρόκληση στη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς αυτής μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

 

Σε γενικές γραμμές, η παγκόσμια αγορά workstations -και των mobile εκδόσεών τους προφανώς- είναι πιθανό να γίνει μάρτυρας κάποιων σημαντικών trends στα επόμενα 10 χρόνια. Τα πλέον ενδιαφέροντα από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μετακίνηση των χρηστών PCs και Apple Mac στα workstations
  • Αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση για virtual workstations
  • Σημαντική προτίμηση για mobile workstations στις εφαρμογές που σχετίζονται με την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου
  • Υψηλή ζήτηση για mobile workstations στις εφαρμογές software engineering

 

Η περιοχή της Βορείου Αμερικής αναμένεται να παραμείνει στην κορυφαία θέση σε όλη τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2016-2026, με σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, χάρη στην αυξανόμενη ανάγκη για δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου. Από πλευράς αξίας, η Βόρεια Αμερική είχε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 40,4% ως το τέλος του 2016, ενώ η αγορά στην περιοχή αναμένεται να επεκταθεί με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης του 9,6% κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου.

 

Ειδικότερα, το mobile workstation segment που μας ενδιαφέρει, είχε ένα υψηλό μερίδιο αγοράς της τάξης του 35,5% στην αγορά της Β. Αμερικής ως το τέλος του 2016. Η αγορά της Ασίας/ Ειρηνικού υπολογίστηκε στο 22,3% εντός του 2016, ενώ το μερίδιο της Δυτικής Ευρώπης και Ανατολικής Ευρώπης αντίστοιχα υπολογίζεται στο 27,8% και στο 2,6% της αξίας αντίστοιχα την ίδια χρονική περίοδο.

Τέλος, η έρευνα της Future Market Insights διακρίνει κάποιες από τις κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά των workstations. Οι βασικοί παίκτες που αναφέρονται στην έρευνα είναι οι: Hewlett-Packard, Dell, Lenovo, Fujitsu και NEC.

 

Σε μια άλλη έρευνα, την “Global Mobile Workstation market report 2017” της IT Market Research, ειδικά για τα mobile workstations, τα συμπεράσματα είναι εξίσου ενθαρρυντικά, με κάποιες επιφυλάξεις. Από την μία πλευρά η επέκταση στους κλάδους τής βιομηχανίας και του αυτοκινήτου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την αγορά αυτή, ενώ από την άλλη, η ανάγκη για υψηλή αρχική επένδυση, αλλά και η ασταθής δυναμική της αγοράς αναμένεται να προκαλέσει εμπόδια στην κατά τα άλλα σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Δεδομένης της ευπαθούς κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, η έρευνα καταδεικνύει κάποια συγκρατημένα συμπεράσματα. Εντούτοις, η αγορά θα εμφανίσει μια θετική κίνηση, αν και με μετρημένη ανάπτυξη. Η αυξανόμενη ζήτηση για consumer ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες θα λειτουργήσει ως ενισχυτικός παράγοντας που θα κινεί την αυξανόμενη ζήτηση για τις συσκευές αυτές.

 

Άρθρο εκ μέρους της Lenovo

ThinkPad Workstations: Οι αξιόπιστοι συνεργάτες σας

 

Στο άκουσμα των λέξεων mobile workstation ένα είναι το όνομα που έρχεται πρώτο στο μυαλό όλων: ThinkPad. Πρόκειται για μια θρυλική γενιά φορητών υπολογιστών που μπορείτε να εμπιστευθείτε για κάθε εργασία, όσο απαιτητική κι αν είναι και σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Ένα workstation θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, να έχει άπλετη επεξεργαστική ισχύ, hardware κορυφαίας τεχνολογίας και πανίσχυρες λειτουργίες.

Η καινοτομία ήταν πάντα στο DNA της Lenovo και ακόμα και στη συγκεκριμένη κατηγορία φορητών υπολογιστών, η σειρά ThinkPad P απλά βρίσκεται εκτός συναγωνισμού.

 

Ένα ThinkPad P για κάθε χρήση

 

Για όποιον θέλει το απόλυτα ισχυρό mobile workstation, το ThinkPad P71 είναι η τέλεια επιλογή. Έχει σχεδιαστεί για “βαριά” επαγγελματική χρήση υψηλών προδιαγραφών, από τη βιομηχανία πετρελαίου μέχρι το χώρο του κινηματογράφου. Ο υπολογιστής διαθέτει την τελευταία γενιά Intel Xeon επεξεργαστών (E3-1500M v6) και κάρτα γραφικών Nvidia Quatro P5000 για απαράμιλλη ταχύτητα και επιδόσεις. Η οθόνη του έχει διαγώνιο 17,3 ίντσες ενώ διατίθεται σε ανάλυση έως 4Κ.

Τέλος, τα 64GB DDR4 RAM θα ανταπεξέλθουν σε δύσκολες και “βαριές” εργασίες, ενώ τα έως 2TB PCIe M.2 θα αναλάβουν την αποθήκευση με ταχύτητα και ασφάλεια.

 

Περνάμε στο ThinkPad P51. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που απευθύνεται σε κάθε επαγγελματική χρήση, αλλά εκεί που διαπρέπει είναι σε βιομηχανικό περιβάλλον και αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Έχει οθόνη 15,6’’ και επιλογή ανάλυσης έως 4K ή αφής έως FHD. Είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή Intel Xeon E3-1500M v6, διαθέτει ξεχωριστή πανίσχυρη κάρτα γραφικών NVIDIA Quadro M2200, μνήμη έως 64GB και αποθηκευτικό χώρο τεχνολογίας PCIe M.2 και χωρητικότητας έως 2ΤΒ.

 

Συνεχίζουμε με το πιο ισχυρό Ultrabook, το ThinkPad P51s. Πρόκειται για ένα φορητό υπολογιστή με βάρος 1,9 κιλά και πάχος 20 mm, καθιστώντας το, το πιο λεπτό και ελαφρύ mobile workstation που έχει κατασκευάσει ποτέ η Lenovo. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν κάνει κανέναν συμβιβασμό σε ότι αφορά χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Με επιλογή οθόνης αφής 15,6’’, ανάλυσης 4Κ, 32GB RAM, επεξεργαστή Core i7 και ξεχωριστή πανίσχυρη κάρτα γραφικών NVIDIA Quadro M520, ο συγκεκριμένος υπολογιστής ικανοποιεί όλες τις ανάγκες για έναν φορητό, αλλά συνάμα πανίσχυρο σύστημα.

 

Για το τέλος, αφήσαμε το καλύτερο. Όταν σκέφτεται κανείς mobile workstation σίγουρα δεν έχει στο μυαλό του έναν υπολογιστή 2-σε-1. Κι όμως, η Lenovo πρωτοπορεί για άλλη μια φορά με το πιο εντυπωσιακό μηχάνημα της κατηγορίας. Πρόκειται για το ThinkPad P40 Yoga, το οποίο είναι 4-σε-1 (tablet, laptop, stand και tent mode) αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ένα mobile workstation μπορεί να είναι και laptop και tablet ταυτόχρονα.

Με ισχυρό hardware σε ένα λεπτό σασί, μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε συνθήκη και περιβάλλον εργασίας και γενικά όπου απαιτείται ένα αξιόπιστο και ελαφρύ μηχάνημα με οθόνη αφής (14,1’’ WQHD) και χρήση γραφίδας υψηλής ποιότητας, καθιστώντας το, το ιδανικό μέσο για σχεδίαση ακρίβειας. Το μηχάνημα έρχεται με επιλογή επεξεργαστή έως Intel Core i7, ξεχωριστή κάρτα γραφικών Nvidia Quadro, έως 16GB DDR3L κεντρική μνήμη και έως 512 SSD σκληρό δίσκο.

 

Αντέχουν τα πάντα

Ένα mobile workstation δεν απευθύνεται μόνο στο ασφαλές περιβάλλον ενός γραφείου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικούς χώρους, σε εξωτερικές -αντίξοες πολλές φορές- συνθήκες κ.λπ. Και για αυτές τις “βαριές” χρήσεις η πρώτη σκέψη είναι ThinkPad.

Όλα τα ThinkPad ικανοποιούν τις αυστηρές στρατιωτικές προδιαγραφές Mil810G έχοντας περάσει με επιτυχία μια σειρά από απαιτητικά τεστ για αντοχή σε σκόνη, υγρασία, πίεση, ηλιακή ακτινοβολία, πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, καταπονήσεις, πτώσεις κ.λπ.

 

Ένα για τις δικές σας ανάγκες σας

Όλα τα παραπάνω μοντέλα έρχονται με διάφορες διαμορφώσεις δίνοντας στον κάθε επαγγελματία να επιλέξει το μηχάνημα που καλύπτει 100% τις ανάγκες του. Όλα είναι πιστοποιημένα από τους κορυφαίους κατασκευαστές λογισμικού (ISV) για να τρέχουν με αξιοπιστία ένα πλήθος απαιτητικών εφαρμογών. Επίσης όλα τα μοντέλα πλην του Yoga διαθέτουν θύρα Intel Thunderbolt 3, ενώ τα P51, P71 και P40 Yoga υποστηρίζουν την τεχνολογία Wacom Active ES και έρχονται με γραφίδα και οθόνη αφής με 2.048 επίπεδα πίεσης. Τέλος, το P71, έρχεται με ενσωματωμένο εργαλείο color calibration της Pantone για απόλυτη ακρίβεια χρωμάτων όπου απαιτείται.

 

Ποιότητα. Αξιοπιστία. Καινοτομία. Σκεφτείτε… Think

Τα ThinkPad αλλά και γενικά οι υπολογιστές της σειράς Think, από τους thin clients και τα laptop μέχρι τους desktop workstations, έχουν πολύ μεγάλη ιστορία πίσω τους, η οποία συνοδεύεται από απόλυτες επιδόσεις και καινοτομία.

Τα ThinkPad -και όχι μόνο, αφού η Lenovo διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από Think προϊόντα για κάθε ανάγκη- προσφέρουν ισχύ υπερυπολογιστή και προηγμένες δυνατότητες σε μέγεθος κανονικού υπολογιστή, αποτελώντας τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη του επαγγελματία.

 

Μάθετε περισσότερα στο www.thinkworkstations.com

 

Σχετικά άρθρα

H βαριά βιομηχανία πάει στο cloud

Kitriniaris

To Android ξεπερνά το iOS στην online χρήση

Kitriniaris

Ώρα για Edge Computing

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα