21.6 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Mobile broadband: Θα αντέξουν τα δίκτυα HSPA;

Στο ερώτημα εάν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετή χωρητικότητα (capacity) για τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του mobile broadband, η Ericsson έχει μία ξεκάθαρη απάντηση: “Ναι”!

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο “Capacity? HSPA has plenty“, η Ericsson σημειώνει ότι οι εταιρείες κινητής έχουν ήδη ό,τι χρειάζονται ώστε να είναι κερδοφόρες στο θέμα του mobile broadband. Τα υπάρχοντα δίκτυα HSPA έχουν τη χωρητικότητα που απαιτείται για να διαχειριστούν τον υπάρχοντα όγκο δεδομένων (ίσως χρειάζεται έμφαση στο “υπάρχοντα όγκο”), αλλά και την ευελιξία για να αντιμετωπίσουν και μεγαλύτερες ανάγκες.
Επομένως, σε επιχειρηματικό επίπεδο, τόσο για το παρόν όσο και για το άμεσο μέλλον, η λύση του HSPA φαίνεται αρκετά ισχυρή.
 
Γιατί όμως φτάσαμε στο σημείο να “ανησυχούμε” για κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Από 0 συνδρομητές mobile broadband φτάσαμε σε 0,5 δις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ αναμένεται να φτάσουμε τα 3 δις μέχρι το 2015!
Εάν τα 3 δις σας φαίνονται πολλά, υπολογίστε ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν περίπου 50 δις συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020!
 
Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι η εκτόξευση (κατά μία ολόκληρη τάξη μεγέθους) της μέσης μηνιαίας διακίνησης δεδομένων από τα 56ΜΒ του 2008, στα 550ΜΒ το 2015. Βέβαια, το κόστος ανά ΜΒ επίσης θα μειωθεί, και σύμφωνα με αναλυτές θα πέσει περίπου 7 φορές, από τα 0,86 δολάρια το 2008 σε μόλις 0,12 το 2015, εφόσον συνεχιστεί η υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική εκ μέρους των operators.
Εάν μία τέτοια πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, το επιχειρηματικό μοντέλο των operators θα πιεστεί, ειδικά εάν αναλογιστούμε και τις επενδύσεις που προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν στα δίκτυά τους (κάπου 72 δις δολάρια για το 2010 σύμφωνα με το GSM Association).
 
Όλα αυτά, δημιουργούν το εύλογο ερώτημα: “Μήπως οι operators γίνουν τελικά θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας;”. Επίσης, καθώς η δημοτικότητα του mobile broadband αυξάνει διαρκώς, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα “τσουνάμι” κίνησης στο δίκτυο που θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι εταιρείες κινητής διαθέτουν ήδη τα εργαλεία και τη χωρητικότητα για να δραστηριοποιηθούν κερδοφόρα και αποτελεσματικά στο mobile broadband. Η άμεση πρόκληση δεν είναι το να “βρουν” νέα χωρητικότητα, αλλά το να διασφαλίσουν ότι αυτή που ήδη υπάρχει θα είναι διαθέσιμη μέσω μίας σειράς ενεργειών και εργαλείων όπως η διαστασιοποίηση, η αναβάθμιση του software και οι στοχευμένες επενδύσεις.
 
Βλέπετε, τα πραγματικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αύξηση της κίνησης είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της βάσης των συνδρομητών. Επομένως, με τη χρήση σωστών πακέτων υπηρεσιών και φυσικά της αντίστοιχης εμπορικής πολιτικής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε το mobile broadband business να μην είναι κερδοφόρο, κάνοντας χρήση ενός τμήματος του αυξημένου εσόδου ανά χρήστη προς την κατεύθυνση στοχευμένων βελτιώσεων.
 
Τα θέματα της χωρητικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τέσσερις βασικές περιοχές του δικτύου: Στο χρησιμοποιούμενο φάσμα, στο συνδυασμό του δικτύου μετάδοσης με το core δίκτυο, και στην χωρητικότητα του δικτύου σε θέματα σηματοδότησης.
Η τεχνολογία HSPA εξελίσσεται επιτυγχάνοντας ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης και καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης της κίνησης στο υπάρχον φάσμα, κάτι που σημαίνει ότι η επιχειρηματική ευκαιρία είναι υπαρκτή και ισχυρή, τόσο σήμερα όσο και στο άμεσο μέλλον.
 
Μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική έκθεση της Ericsson, κάνοντας κλικ στο link που ακολουθεί.

Σχετικά άρθρα

Η Salesforce λανσάρει Τεχνητή Νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Giorgos Athanassiadis

Προοπτικές για ελληνοκορεατική συνεργασία

Kitriniaris

«Digital Banking Provider of the Year» η Effect

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα