4.3 C
Athens
16/01/2021
Biztech

Microsoft Summit 2018: Γεύση από AI

Την Τρίτη 22 Μαΐου πολιτισμός και τεχνολογία συναντήθηκαν κάτω από την «ομπρέλα» της Microsoft. Ο χώρος συνάντησης του 3ο Microsoft Summit δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος και πιο συμβολικός από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα έναν φιλικό προς το περιβάλλον και τεχνολογικά προηγμένο χώρο.

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάνω από 1.500 πελάτες και συνεργάτες της Microsoft είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλητές παγκόσμιας εμβέλειας και να πάρουν μια πρώτη ιδέα για τον κόσμο που αλλάζει, τον κόσμο όπου η σύγχρονη τεχνολογία με τη μορφή του cloud και της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στις επιχειρήσεις.

 

Όπως, τόνισε η CEO της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτα Πέγκυ Αντωνάκου, στην εναρκτήρια ομιλία της, η Microsoft προτίθεται να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο νέο αυτό τοπίο, καθώς έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν με δεκάδες εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη τα ηθικά διλήμματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι υπαρκτά και αναπόφευκτα. Όπως, άλλωστε τόνισε η κα. Αντωνάκου: «το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τι πρέπει να κάνει».

Η κα Αντωνάκου αναφέρθηκε επίσης για το πώς η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε να ακολουθήσει το τρένο των εξελίξεων. Όπως ανέφερε: «Το μέλλον είτε το σχεδιάζεις είτε το υφίστασαι. Στο μέλλον πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο άνθρωπος και εμείς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε λευκό χαρτί».

 

 

Φυσικά, κάτι τέτοιο η Microsoft δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Η Microsoft προσφέρει τα εργαλεία και την τεχνογνωσία με αξιοπιστία και ασφάλεια. Οι συνεργάτες της είναι εκείνοι που θα κληθούν να τα αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις τεχνολογίες εκείνες που θα οδηγήσουν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τη χώρα στο αύριο.

 

Εσθονία: Η πιο ψηφιακή χώρα του κόσμου

Στον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο χώρας, αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves. Ο κ. Ilves παρουσίασε το πώς μια μικρή χώρα, όπως η Εσθονία, κατάφερε να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα και αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση μιας χώρας στο ψηφιακό κόσμο: πολιτική βούληση, ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου και εκπαίδευση, ενώ σημείωσε ότι «η ψηφιακή ταυτότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ψηφιακή κοινωνία και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος».

 

Η ΑΙ έρχεται. Ας είμαστε προσγειωμένοι

Ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας και καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ., Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, σε μια εμπνευσμένη ομιλία παραδέχτηκε ότι ο ίδιος σήμερα αντιλαμβάνεται όλο τον κόσμο μέσα από αλγόριθμους, υπογραμμίζοντας ότι οι αλγόριθμοι είναι ο πιο γόνιμος τρόπος για να προσεγγίζεις τον κόσμο γύρω σου. Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη και στις προκλήσεις που ο ίδιος εντοπίζει στη νέα εποχή τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα αναγνώρισης ήχου και εικόνας αλλά υπάρχει δρόμος να διανύσουμε. Από την άλλη αν φοβόμαστε τις μηχανές, τότε ο διάλογος δε θα είναι γόνιμος».

 

 

Κατόπιν πήρε το λόγο ο Microsoft distinguished engineer & visionary, αρχιτέκτονας της διαδικτυακής πλατφόρμας Bing και συγγραφέας, James Whittaker ο οποίος ήρθε κατευθείαν από τα κεντρικά της Microsoft στο Seattle, μετατρέποντας την αίθουσα σε μία «ζωντανή πλατφόρμα» αναδεικνύοντας τη δύναμη της τεχνολογίας μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας. Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Whittaker ανέφερε ότι η σημερινή γενιά είναι η πρώτη που κατάφερε να αναπτύξει μηχανές πιο έξυπνες από εμάς τους ίδιους.

 

Με σκοπό να ενημερώσει και να εμπνεύσει, ο επόμενος ομιλητής, ο MD Dimitri Amiras, ο ελληνικής καταγωγής ακτινολόγος και Consultant Musculoskeletal Radiologist στο Imperial College Healthcare NHS Trust, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον με την ομιλία του. Ο ιατρός που ηγήθηκε της ομάδας Βρετανών ερευνητών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια συσκευής μεικτής πραγματικότητας, HoloLens της Microsoft, εντυπωσίασε με το όραμά του και τις δυνατότητες που έχει η τεχνολογία και για τον κλάδο της ιατρικής και μοιράστηκε πλάνα από βίντεο HoloLens έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο να καταλάβουν το ρόλο της τεχνολογίας στην ιατρική. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Amiras ανάφερε ότι η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Έτσι ακριβώς αλλάζει και τον τομέα της υγείας.

 

Συνεργάτες της χρονιάς

Στο πλαίσιο του Microsoft Summit 2018, η Microsoft Hellas βράβευσε τους πέντε συνεργάτες, που φέτος ξεχώρισαν.

 

Η εταιρία Pollfish βραβεύτηκε στην κατηγορία Data & Artificial Intelligence: The art of possible, ως η εταιρία που πρωτοπόρησε, δημιουργώντας λύσεις data & AI, με την βοήθεια του Microsoft Cloud.

Με το βραβείο Embracing the Microsoft Modern Workplace, βραβεύτηκε η εταιρία, Kinetix IT Solutions από τη Μάλτα, που προώθησε το σύγχρονο χώρο εργασίας, συνδυάζοντας έξυπνες συσκευές, μοντέρνες εφαρμογές και cloud υπηρεσίες της Microsoft.

Με το βραβείο Unique Customer experiences with Microsoft Modern Business Applications, βραβεύτηκε η εταιρία DOT.CY, η οποία φέτος ανέπτυξε και προώθησε υψηλής ποιότητας Microsoft λύσεις, συμβάλλοντας στην ταχεία αναδιαμόρφωση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πελατών της.

Επίσης, ο Γιώργος Ντόντος, Partner & COO της InTTrust S.A., παρέλαβε το βραβείο Empower Business with Microsoft Cloud, ως η εταιρία – συνεργάτης που ξεχώρισε, δημιουργώντας και προωθώντας τις πλέον καινοτόμες cloud λύσεις, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλων επιχειρήσεων.

Τέλος, με το βραβείο Microsoft Cloud Solution Provider, βραβεύτηκε η Logicom Public Ltd που επέδειξε την ταχύτερη ανάπτυξη, πουλώντας λύσεις cloud εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Το Tech Channel Partner και το Biztech.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας στο Microsoft Summit 2018

Σχετικά άρθρα

All-in-one printers: Η μεγάλη ευκαιρία για το κανάλι

SingularLogic: Νέο έργο για την Goody’s – Everest

Kitriniaris

EMC: “Get the Speed to Lead in Cloud”

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα