20.8 C
Athens
22/04/2021
Biztech

Μέτρα στήριξης για τους επενδυτές startups

H δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των “άγγελων – επενδυτών” (angel investors) σε startups αλλά και η δημιουργία μίας ομάδας εξειδικευμένων εφοριακών με συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου. Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των startups, είναι επιβεβλημένη, ενώ παραδέχθηκε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Τόνισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής ελάχιστα πράγματα γίνονται προς την παροχή υποστήριξης σε αυτές τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μειωμένη προκαταβολή φόρου, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έσοδα έως €25.000.

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό πεδίο είναι αρκετές με μία από τις κυριότερες η έλλειψη πλαισίου για τις επενδύσεις που γίνονται από “άγγελους”, δηλαδή από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές σε ομάδες ανθρώπων που ενδεχομένως να μην έχουν ακόμη καν συστήσει εταιρείες. Εκεί υπάρχει έλλειψη φορολογικού πλαισίου και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καλυφθεί, ενδεχομένως και με φοροαπαλλαγές για τα ποσά που επενδύονται σε startups.

Ένα άλλο καίριο ζήτημα είναι η γραφειοκρατία που υπάρχει γύρω και από τα φορολογικά θέματα. Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε σε διάφορα σημεία της συζήτησης ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ενώ ανέφερε ότι ο στόχος είναι εντός του 2014 να έχει ψηφιοποιηθεί και η διαδικασία κατάθεσης των συμβάσεων.

Επίσης, η γενική γραμματεία επιδιώκει την κατάργηση των διπλών στοιχείων και γενικότερα στον περιορισμό της γραφειοκρατίας ιδίως όσον αφορά μία νέα επιχείρηση. Για παράδειγμα, ένα από τα παράπονα εκπροσώπων των startups ήταν η ανάγκη να έχει κάποιος γραφείο προκειμένου να ξεκινήσει μία επιχείρηση, με τον κ. Θεοχάρη να δηλώνει ότι είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται πάντως και μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Θεοχάρης και αφορά τη δημιουργία μίας ομάδας εξειδικευμένων εφοριακών που θα αναλαμβάνουν να συμβουλεύουν τα startups στις πρώτες κινήσεις τους. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει υλοποιηθεί σε άλλες χώρες με ενδιαφέροντα αποτελέσματα καθώς μεσοπρόθεσμα έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Παράπονα υπήρξαν και για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, με τον γενικό γραμματέα να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί και να αναφέρει μάλιστα ότι οι υποχρεώσεις προς την αγορά έχουν περιοριστεί πλέον σε επίπεδα κάτω των €600 εκατ., καθώς το τρέχον έτος έχουν δοθεί πάνω από €700 εκατομμύρια.
 

Σχετικά άρθρα

Το νέο πρόγραμμα συνεργατών της Dell EMC για το 2019

Η MLS εισέρχεται στην αγορά των tablets

Kitriniaris

Η cloud υπηρεσία mydlink έφτασε το ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα