13.1 C
Athens
27/02/2021
Biztech

Μειωμένες επενδύσεις σε υποδομές λόγω γραφειοκρατίας

Για χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις επενδύσεις σε υποδομές κατά το 2012 κάνει λόγο ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, επικαλούμενος γραφειοκρατικά εμπόδια που συνεχίζουν να υφίστανται στις διαδικασίεςα αδειοδότησης, ζητώντας πρακτικά να υπάρξουν κινήσεις εκ μέρους της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, το 2012 οι επενδύσεις που έγιναν σε δικτυακές υποδομές από τις τρεις εταιρείες κινητής (Cosmote, Vodafone, Wind) εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 290 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να είναι, όμως, κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, όπως ήταν το αρχικό πλάνο των παρόχων που ήθελαν να αξιοποιήσουν το φάσμα που έλαβαν στο τέλος του 2011. Το 2011, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 350 εκατ. ευρώ, φέτος, όμως, μάλλον θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι λόγω και της πτώσης στα έσοδα που παρατηρείται στην αγορά. Είναι προφανές πως μόνο για την περσινή χρονιά μιλάμε για απώλειες 90-100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στεφανόπουλο, γενικό διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης με τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες (4070/2012) που ψηφίστηκε πριν από 13 μήνες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, ένα χρόνο μετά την ψήφιση των νέων διαδικασιών αδειοδότησης, ορισμένα τμήματα της δημόσιας διοίκησης αδυνατούν να υλοποιήσουν κρίσιμες διατάξεις της νομοθεσίας. Γι’ αυτό το λόγο και ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε πως απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις, διοικητικό συντονισμό και άμεση βελτίωση της παραγωγής εγκρίσεων σε συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες (Εφορίες Αρχαιοτήτων, Δασαρχεία, Πολεοδομίες, ΕΕΤΤ).

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι άλλο από την υποχρέωση αδειοδότησης όλων των υφιστάμενων σταθμών μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Με στοιχεία του περασμένου μήνα, οι εταιρείες έχουν ακόμη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης περίπου 4500 υφιστάμενων σταθμών βάσης (ΣΒ) κινητής τηλεφωνίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4053 /2012 που έδινε 2 χρόνια για να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης το αδειοδοτικό έργο τους. Σημειωτέον πως συνολικά υπάρχουν 10.000 κεραιοσυστήματα, κάτι που σημαίνει ότι το 45% δεν έχει ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες, καθώς πολύ απλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν. Ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του θεσμικού πλαισίου το αποτέλεσμα είναι να έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μικρό μέρος της αδειοδότησης του υφισταμένου δικτύου, με λίγες εκατοντάδες εγκρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι διαφαίνεται ως ανέφικτη η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης ως το Μάρτιο του 2014, θα πρέπει να δοθεί παράταση 2 ετών, ώστε να διεκπεραιώσουν οι δημόσιες υπηρεσίες τις εκκρεμότητες και τους φακέλους που έχουν υποβληθεί.

Υπογραμμίζεται ότι ο προγραμματισμός του 2013 περιλαμβάνει 1.900 επιπλέον αναβαθμίσεις κεραιών για τέταρτη γενιά (LTE/4G) αξιοποιώντας τον πρόσφατο διαγωνισμό συχνοτήτων.  Παράλληλα, ότι το θέμα της αδειοδότησης αποτελεί βασικό εμπόδιο και στα προγράμματα συνεργατικής ανάπτυξης υποδομών (συνεγκαταστάσεις κλπ).

Το μόνο θετικό είναι στις νέες κεραίες, η πορεία των εγκρίσεων κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς από τις 300 έχουν ήδη πάρει «πράσινο φως» οι 65.

Το 2014 το μέρισμα

Όσον αφορά στην υπόθεση του ψηφιακού μερίσματος, ο κλάδος έχει ζητήσει –μέσω επιστολής προς την Κομισιόν- από πέρσι το καλοκαίρι να υπάρξει μεταφορά του σχετικού διαγωνισμού από τον Ιούνιο 2013 –που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα βάσει του μνημουνίου- σε μεταγενέστερο χρόνο. Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι η διασφάλιση ότι ο διαγωνισμός θα γίνει το 2014 και απομένει ο προσδιορισμός της ημερομηνίας του διαγωνισμού με βασική επιδίωξη της Ένωσης αυτός να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Η AlfaVAD επίσημος διανομέας της Websense

Kitriniaris

Ένα “ηθικό” LBO ή μήπως Dell, Well, Fell…

biztech

Ένας χρόνος hol cloud

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα