12.5 C
Athens
06/03/2021
Biztech

Το μεγάλο στοίχημα της Blackberry

Οι «οπαδοί» των συσκευών Blackberry χρειάστηκε να περιμένουν αρκετούς μήνες αλλά η καναδική εταιρεία που ήταν από τους πρωτόπορους στο χώρο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι διαθέτει δύο από τα καλύτερα smartphones που κυκλοφορούν, τα οποία και βασίζονται στο νέα και εξαιρετικό -σύμφωνα με όλους τους αναλυτές- λειτουργικό σύστημα. Μόνο που για την Blackberry, όπως ονομάζεται από την περασμένη Τετάρτη η Research In Motion (RIM) βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της, η οποία είτε θα την ξαναφέρει πίσω στην κορυφή είτε θα την οδηγήσει προς την οριστική πτώση της.

Η 30η Ιανουαρίου 2013 είναι μία σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της καναδικής εταιρείας. Ένας λόγος ότι η μετονομασία της καθώς οι ιθύνοντες της RIM αποφάσισαν να υιοθετήσουν ως εμπορική ονομασία την επωνυμία του μοναδικού προϊόντος της εταιρείας. Άλλωστε, και οι περισσότεροι χρήστες είχαν μία σχετική  σύγχιση.

Όμως, το πιο σημαντικό είναι πως η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί την έναρξη της διάθεσης δύο νέων συσκευών, των Z10 και Q10, τα οποία βασίζονται στο νέο λειτουργικό σύστημα Blackberry 10. Συσκευές που θα πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσουν εμπορική επιτυχία ώστε η Blackberry να σηκώσει εκ νέου «κεφάλι», καθώς το 2012 είχε ένα μερίδιο της τάξεως μόλις του 4,6% στην παγκόσμια αγορά των smartphones. Τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες των Blackberry –συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών στελεχών που είχαν μόνιμα μαζί τους τις συγκεκριμένες συσκευές- είχαν στραφεί προς το iPhone και τα Android smartphones.

Συσκευές

Οι δύο συσκευές που παρουσιάστηκαν δείχνουν να είναι πολύ καλές. Το Blackberry Z10 είναι ένα smartphone με οθόνη 4,2 ιντσών που βασίζεται αποκλειστικά στην αφή και εξωτερικά θυμίζει αρκετά το iPhone, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι απόλυτα συγκρίσιμα με εκείνα συσκευών όπως η «ναυαρχίδα» της Apple, το Samsung Galaxy S III και το Nokia Lumia 920. Το Blackberry Q10 είναι μία συσκευή με «κανονικό» πληκτρολόγιο που απευθύνεται σε μία διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα χρηστών της πλατφόρμας, οι οποίοι δεν θέλουν επ’ουδενί λόγο να πληκτρολογούν σε οθόνη αφής. Κάτι που επεσήμανε και ο Θόρστεν Χέινς, διευθύνων σύμβουλος της Blackberry. Όμως, οι δύο συσκευές δεν φέρνουν κάτι καινοτόμο από πλευράς σχεδιασμού που θα αποτελούσε από μόνο τους λόγο απόκτησης τους.

Νέα πλατφόρμα

Σύμφωνα με την Blackberry, τη διαφορά κάνει το νέο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν τα Ζ10 και Q10. Το Blackberry 10 δείχνει να είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο λειτουργικό σύστημα με πολλές δυνατότητες και κυριότερο πλεονέκτημα τη δυνατότητα για ταυτόχρονη λειτουργία πολλών εφαρμογών (multitasking). Η Blackberry διαφημίζει τη δυνατότητα που υπάρχει να είναι όλες οι πληροφορίες από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης σε ένα σημείο, αλλά κάτι τέτοιο προσφέρει και ο ανταγωνισμός. Επίσης, υπάρχουν περίπου 70.000 εφαρμογές για το Blackberry, στις οποίες περιλαμβάνονται δημοφιλείς υπηρεσίες μεταξύ των οποίων το Skype και το Angry Birds, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι τώρα.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι θα πουν οι χρήστες και ιδίως εκείνοι που έχουν αλλάξει πλατφόρμα. Η «επιστροφή» δεν είναι διόλου εύκολη και σημαντικό ρόλο θα παίξουν αν θα το υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια επιτρέπουν στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι θεωρείται κρίσιμο με τους αναλυτές να θέτουν ως κατώτατο όριο πωλήσεων –προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένο το λανσάρισμα- το 1 εκατ. συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαθεσιμότητα

Οι νέες Blackberry συσκευές είναι άμεσα διαθέσιμες στη Βρετανία και από τις αρχές Φεβρουαρίου στον Καναδά και μετά θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπόλοιπες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τιμές δεν ανακοινώθηκαν ουσιαστικά, αλλά με δεδομένο ότι η εκτίμηση είναι πως το Ζ10 θα προσφέρεται έναντι 199 ευρώ με διετές συμβόλαιο στις ΗΠΑ, τότε άνευ επιδότησης θα πρέπει να αναμένεται η συγκεκριμένη συσκευή να κινείται σε επίπεδα άνω των 500 ευρώ.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Pylones: πρόγραμμα αντικατάστασης των Cisco ACE

dmallas

IDC: Οι αισθητήρες εισβάλλουν παντού και φέρνουν το Internet of Things

Kitriniaris

H COSMOTE φέρνει το BlackBerry Key2 στην Ελλάδα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα