14 C
Athens
16/04/2021
Biztech

Το μεγάλο κόλπο: Οι inkjet στην επιχείρηση

Ήταν Φεβρουάριος του 1988, μόλις 25 χρόνια πίσω, όταν ο κόσμος είδε για πρώτη φορά εκτυπωτή inkjet. Επρόκειτο για τον DeskJet της HP (ένα από τα πλέον διάσημα brands οικογενειών στη συνέχεια), ο οποίος κόστιζε… μόλις $995! Με αυτά τα χρήματα, μπορούσε κανείς να αποκτήσει μία συσκευή εκτύπωσης με ταχύτητα 2 ολόκληρων σελίδων ανά λεπτό.

Από τότε βέβαια, έχει περάσει αρκετό νερό από τ’ αυλάκι, και η τεχνολογία inkjet έχει ωριμάσει και βελτιωθεί δραματικά. Φτάσαμε σε υπέρ-υψηλές αναλύσεις φωτογραφικού επιπέδου, σε ταχύτητες που θυμίζουν laser μοντέλα, υψηλότερη αξιοπιστία, χαμηλότερο κόστος αναλωσίμων.

Παρ’ όλα αυτά, με εξαίρεση κάποιες εξειδικευμένες αγορές, η τεχνολογία inkjet δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί στην επιχείρηση. Μπορεί να κατέκτησε την (πολύ μεγαλύτερη) consumer αγορά, αλλά παρά την παρουσίαση heavy duty μοντέλων, δεν κατάφερε να μπει σε αυτήν των επιχειρήσεων.

Δικαίως ή αδίκως;
Εάν μιλήσετε με στελέχη της αγοράς εκτυπωτών, θα σας πουν πως πάνω-κάτω, αυτή η αδυναμία εισόδου των inkjet στην επιχειρηματική αγορά ήταν λίγο-πολύ αδικαιολόγητη από ένα σημείο και έπειτα. Λίγο “άδικη” εάν θέλετε, μιας και το χάσμα με τα (μονόχρωμα συνήθως) laser μοντέλα είχε πλέον κλείσει.

Η αλήθεια, είναι λίγο διαφορετική κατά την άποψή μας. Οι inkjet δεν χάνανε μέχρι σήμερα την αγορά των επιχειρήσεων λόγω “μύθων”, “προκαταλήψεων” και “λανθασμένων αντιλήψεων”. Την έχαναν γιατί ναι μεν είχαν βελτιωθεί, αλλά ακόμη απείχαν σημαντικά από το να ανταγωνιστούν τους laser “αδελφούς” τους σε θέματα ταχύτητας, κύκλου εργασιών και κόστους εκτύπωσης ανά σελίδα.

Μα το χρώμα; Θα ρωτήσει κανείς; Δεν είναι από μόνο του ένα τόσο τεράστιο πλεονέκτημα ώστε να “συγχωρεί” κανείς λίγο μικρότερη ταχύτητα ή λίγο υψηλότερο κόστος ανά σελίδα; Η απάντηση -τελικά- είναι… όχι! Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά πράγματι, στο τέλος της ημέρας, οι περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούσαν να μένουν χωρίς τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του χρώματος στις εκτυπώσεις τους από το να επενδύσουν σε συσκευές χαμηλότερων επιδόσεων και υψηλότερου κόστους ανά σελίδα. “Perception is reality” λένε οι Αμερικάνοι, και αυτό ίσως να είναι και ο πιο δίκαιος χαρακτηρισμός για τα inkjet μοντέλα του παρελθόντος. Ακόμη και αν υπήρχε κάποια προκατάληψη ή κάποιος μύθος, η πραγματικότητα παραμένει: Οι εκτυπωτές inkjet δυσκολεύονταν να διεισδύσουν στην αγορά των επιχειρήσεων. Για να το επιτύχουν, κάτι θα έπρεπε να αλλάξει. Και άλλαξε!

Η εκδίκηση των inkjets
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ακριβώς 25 χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου DeskJet, η HP παρουσίασε αυτό που πολλοί θεωρούν την μεγαλύτερη επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας inkjet τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος για την τεχνολογία HP PageWide και τα πρώτα μοντέλα που την ενσωματώνουν, τη σειρά OfficeJet Pro X Series (περιλαμβάνει έναν “κλασικό” εκτυπωτή καθώς και το αντίστοιχο πολυμηχάνημα). Μάλιστα, η οικογένεια Pro, εμπλουτίστηκε άμεσα και με δύο πιο “γήινα” μοντέλα, τα Officejet Pro 251dw (εκτυπωτής) και Officejet Pro 276dw (πολυσυσκευή) τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Η επανάσταση που έφερε ο OfficeJet Pro X είναι εξαιρετικά απλή, όσο και σημαντική: Αφού η βασική διαφορά μεταξύ ενός laser και ενός inkjet μοντέλου, είναι το ότι τα πρώτα θεωρούνται εκτυπωτές “σελίδας”, γιατί να μην φτιάξουμε έναν αντίστοιχο μηχανισμό εκτύπωσης και για τους inkjet; Ακριβώς όπως δηλαδή μία σελίδα διέρχεται από την σταθερή “κεφαλή” ενός laser και εκτυπώνεται σε μία κίνηση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη “σταθερή κεφαλή” τεχνολογίας inkjet.

Η ιδέα ήταν απλή και εντυπωσιακά αποτελεσματική. Αντί να έχουμε μία μικρή κεφαλή που πηγαινοέρχεται αριστερά-δεξιά σε όλο το πλάτος της σελίδας εγχέοντας τα διάφορα χρώματα κάθε φορά, η τεχνολογία PageWide της ΗΡ συνίσταται στη δημιουργία μίας τεράστιας και ακίνητης κεφαλής, που έχει πλάτος όσο και αυτό της σελίδας! Έτσι, το χαρτί απλά διέρχεται κάτω από την κεφαλή, η οποία με τη σειρά της εγχέει όλα τα χρώματα με μία κίνηση. Παράλληλα, αυτή η κεφαλή διαθέτει εξαιρετική πυκνότητα ακροφυσίων (1.200 ακροφύσια ανά ίντσα για κάθε ένα από τα 4 χρώματα!), με αποτέλεσμα η ποιότητα να είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ως πρόσθετο όφελος όλων αυτών, η ΗΡ ανακάλυψε ότι είχε λύσει και ακόμη ένα πρόβλημα πέρα από αυτό της ταχύτητας. Είχε πρακτικά “εκμηδενίσει” τον θόρυβο! Αφού δεν υπήρχαν κινούμενες κεφαλές, δεν υπήρχε και όλη αυτή η “φασαρία” που όλοι μας έχουμε βιώσει, ενώ παράλληλα, το γραφείο μας έμενε στη… θέση του! Λιγότερα κινούμενα μέρη βέβαια, σημαίνουν και κάτι ακόμα. Σημαίνουν, δραματικά αυξημένη αξιοπιστία, και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την είσοδο στην αγορά των επιχειρήσεων.

Τα καλύτερα δύο κόσμων
Με δεδομένο ότι οι OfficeJet Pro X εξακολουθούν να είναι inkjet εκτυπωτές, διαθέτουν φυσικά όλα τα πλεονεκτήματα των “συμβατικών” inkjet μοντέλων. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν χρώμα και μάλιστα φωτογραφικής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μικρομεσαία (και όχι μόνο) επιχείρηση, μπορεί πλέον να αναβαθμίσει δραστικά την επικοινωνία και το marketing της. Τα φυλλάδια και οι μπροσούρες μπορούν να είναι έγχρωμες και να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά τα σημεία-κλειδιά των υπηρεσιών και των προϊόντων της. Τα τιμολόγια μπορούν να είναι πιο ευανάγνωστα και να φιλοξενούν ευδιάκριτα λογότυπα χωρίς συμβιβασμούς της κλίμακας του γκρι.

Αντίστοιχα, ως “καθαρόαιμος” inkjet, ο OfficeJet Pro X μπορεί να τυπώσει σε μεγάλη ποικιλία χαρτιών και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι μικρά φυλλάδια ή βιβλία, κάρτες, εξώφυλλα και ένα σωρό άλλες εκτυπώσεις που μέχρι πρότινος έπρεπε να δοθούν σε κάποιο εξωτερικό τυπογραφείο, μπορούν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, να παραχθούν εντός της επιχείρησης.

Παράλληλα, όπως κάθε inkjet εκτυπωτής, οι νέοι Pro X εκτυπώνουν… με το “καλημέρα” χωρίς να χρειάζεται να “προθερμανθούν” και χωρίς στα specs να χρειάζεται αυτή η ενοχλητική σημείωση για την “εκτύπωση πρώτης σελίδας”, την οποία παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να ανεχόμαστε πολλαπλές φορές κάθε μέρα (αφού οι εκτυπωτές laser βρίσκονται σε stand-by ή eco mode προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια) και όχι απλά την πρώτη φορά που ανοίγουμε τον εκτυπωτή.

Την ίδια στιγμή, τα πλεονεκτήματα των “παραδοσιακών” inkjets, έρχονται να συμπληρωθούν από αυτά της νέας τεχνολογίας PageWide. Ξεκινώντας από την υπέρ-υψηλή ταχύτητα που φτάνει τις 70 σελίδες ανά λεπτό, και φθάνοντας στη μικρή διάσταση της συσκευής και τη δραματική μείωση του θορύβου, τα πρόσθετα πλεονεκτήματα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι, “στρώνοντας” τον δρόμο για την είσοδο των inkjets στον χώρο των επιχειρήσεων.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το θέμα του κόστους. Χρησιμοποιώντας (υποχρεωτικά πλέον λόγω του μεγέθους της νέας κεφαλής) μεγάλα cartridges, και εξοικονομώντας μελάνι λόγω του ενιαίου τρόπου έγχυσης, το κόστος εκτύπωσης -σύμφωνα με την ΗΡ- κινείται στο 50% του αντίστοιχου ενός laser εκτυπωτή! Προσθέστε και τον τροφοδότη των 500 φύλλων και έχετε στα χέρια σας μία πραγματικά εταιρική λύση.

Η ετυμηγορία
Οι νέοι OfficeJet Pro X που θα είναι διαθέσιμοι στην ελληνική αγορά από τον Νοέμβριο αλλά και τα μοντέλα Officejet Pro 251dw και 276dw που κυκλοφορούν ήδη, είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της τεχνολογίας inkjet με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, για την είσοδό της στην επιχειρηματική αγορά. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την επιτυχία τους βέβαια, αλλά το timing φαίνεται τέλειο: Από τη μία μεριά, οι ανάγκες του marketing και της επικοινωνίας έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα το χρώμα να είναι ακόμα πιο σημαντικό. Από την άλλη, η κρίση έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση νέων, έξυπνων λύσεων για καλύτερη απόδοση με χαμηλότερο κόστος.

Παράλληλα, η τεχνολογία έδωσε λύση και σε παρεμφερείς τομείς (π.χ. θόρυβος και κατανάλωση ενέργειας), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο σημαντικό ή ξεκάθαρο σημείο υπεροχής των laser εκτυπωτών, όχι τουλάχιστον στο επίπεδο του φόρτου εργασίας που καλύπτουν οι νέοι OfficeJet Pro X. Αυτό σημαίνει ότι οι 3 βασικές προϋποθέσεις που είχε αναγνωρίσει η εταιρεία ερευνών Infotrends τον περασμένο Νοέμβριο, ώστε η τεχνολογία inkjet να τοποθετηθεί δίπλα στους laser στην επιχείρηση, πληρούνται και με το παραπάνω:

• Πλέον, εξασφαλίζεται ταχύτητα και απόδοση εφάμιλλη -αν όχι καλύτερη- με αυτή των εκτυπωτών laser.
• Παράλληλα, εξασφαλίζεται υψηλή αξιοπιστία στα επίπεδα της τεχνολογίας laser, είτε αυτή αφορά στον κύκλο εργασιών, είτε στις βλάβες της συσκευής.
• Τέλος, υπάρχει και το πολυπόθητο πλεονέκτημα κόστους σε σχέση με την τεχνολογία laser.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι με βάση τις εκτιμήσεις μας, το πιθανότερο είναι να δούμε και άλλους κατασκευαστές -πέραν της ΗΡ- να προσπαθήσουν κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι σαφές το πως (π.χ.η Epson έχει στρέψει την προσοχή της στο Ink Tank System που μειώνει δραστικά το κόστος εκτύπωσης), αλλά το βέβαιο είναι πως έστω και μία μικρή επιτυχία της ΗΡ, θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Αντιδράσεις εκ μέρους των inkjet ανταγωνιστών που δεν θα μπορούν να απουσιάζουν από αυτήν την νέα αγορά, αλλά και αντιδράσεις από laser παίχτες που θα πρέπει να προστατεύσουν τις πωλήσεις τους.

Η σημασία για το κανάλι
Όλα αυτά είναι καλά νέα για το κανάλι! Η συζήτηση για τις εκτυπώσεις -και δη των inkjet- στην επιχείρηση θα “ανάψει”, δημιουργώντας ευκαιρίες για αν μη τι άλλο, εκτενείς συζητήσεις με τους πελάτες του. Παράλληλα, αυτές οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για το κανάλι, και για δύο προφανείς λόγους:

• Ο πρώτος είναι ότι οι μεταπωλητές έχουν στα χέρια τους ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επίτευξη μίας νέας πώλησης. Έχουν ένα πολύ καλό “story” να πουν στον πελάτη τους, προσφέροντάς τους πλεονεκτήματα και λύσεις που προηγουμένως δεν μπορούσαν.

• Ο δεύτερος λόγος, σχετίζεται με την ίδια την ΗΡ. Όντας μία ξεκάθαρα καναλοκεντρική εταιρεία, η ΗΡ είναι δεδομένο ότι θα “πιέσει” έντονα προς την κατεύθυνση της ανανέωσης ή της αλλαγής του στόλου των εκτυπωτών στις επιχειρήσεις, πάντα μέσω των συνεργατών της. Αυτό σημαίνει, ότι σε επίπεδο marketing, επικοινωνίας, αλλά και άλλων πόρων, το κανάλι θα έχει στη διάθεσή του πολύ σημαντικά εργαλεία.

Εργαλεία που θα πρέπει να εξειδικεύσει και να παραμετροποιήσει, αφενός ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες των πελατών του, αφετέρου ώστε να καλύπτουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την τοπική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται κάθε συνεργάτης.

Άρθρο του Γιάννη Βέη

OfficeJet Pro 200: Απλοποίηση διαδικασιών, εξοικονόμηση κόστους

Η Active Computer Systems, που αποτελεί HP Preferred Partner, δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής εδώ και 18 χρόνια. Οι βασικότεροι τομείς στους οποίους έχει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένων και καινοτόμων λύσεων σε θέματα πληροφορικής & τεχνολογίας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Προτεραιότητά της είναι να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών-συνεργατών της. Ως απόρροια της φιλοσοφίας της, η Active προτείνει ευέλικτες λύσεις καθώς και προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Έχοντας ως στόχο την απλοποίηση των εταιρικών διαδικασιών καθώς και την εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, προτείνει τη νέα σειρά της HP, OfficeJet Pro 200. Με τη σειρά αυτή επιτυγχάνονται:

• Επαγγελματικές δυνατότητες χρήσης (print, scan, copy, fax, send digital files).
• Εύκολη διαχείριση και ευέλικτη ροή εργασιών.
• Χαμηλό κόστος ανά σελίδα.
• Εξοικονόμηση ενέργειας.

Η σειρά διαθέτει έναν εκτυπωτή (HP Officejet Pro 251dw) και ένα πολυμηχάνημα (HP Officejet Pro 276dw) με το οποίο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, σάρωσης, φωτοαντιγραφής, αποστολής-λήψης fax και αποστολής εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή ή αποθήκευσης σε κοινόχρηστο φάκελο (print, scan, copy, fax, send digital files).

Έως και 50% χαμηλότερο κόστος αναλωσίμων και αυξημένη παραγωγικότητα
• Οι εργαζόμενοι της εκάστοτε εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται μεγάλες εργασίες μέσω της αυτόματης εκτύπωσης, αντιγραφής και σάρωσης δύο όψεων. Με τη δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης πετυχαίνουμε έως 50% λιγότερη κατανάλωση χαρτιού.

• Η σειρά αυτή είναι ιδανική για ομάδες εργασίας καθώς τα δοχεία μελάνης είναι μεγάλης χωρητικότητας (με ένα μόνο δοχείο μελάνης υψηλής χωρητικότητας, πετυχαίνουμε έως 2.300 ασπρόμαυρες σελίδες ή έως 1.500 έγχρωμες σελίδες) και άρα δεν χρειάζονται συχνές αλλαγές που ενδέχεται να καθυστερήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες μίας εταιρείας.

• Χρησιμοποιώντας αυθεντικά μελάνια της HP πετυχαίνουμε έως 50% λιγότερο κόστος ανά σελίδα εν συγκρίσει με τους laser εκτυπωτές.

Διαχείριση και ασφάλεια
Μία ακόμα σημαντική πτυχή που εξασφαλίζει η νέα σειρά HP OfficeJet Pro 200, είναι το υψηλό επίπεδο “ασφάλειας” των εκτυπώσεων, μέσω του HP Imaging and Printing Security Center, καθώς και η εύκολη διαχείριση ασφάλειας μέσω του HP WebJet admin. Υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης της συσκευής χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο χώρο που είναι τοποθετημένος ο εκτυπωτής ή το πολυμηχάνημα.

Εκτύπωση εύκολα, με ασφάλεια, από κάθε συσκευή
• Προηγμένη λειτουργία της σειράς συνιστά η δυνατότητα των χρηστών να εκτυπώνουν αρχεία απ’ ευθείας από μονάδες USB flash. Τα στελέχη έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν τα έγγραφά τους, χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση υπολογιστή, γεγονός που επισφραγίζει την εύρυθμη λειτουργία της κάθε οργάνωσης.

• Δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τη δυνατότητα του e-print, η οποία υποστηρίζει την ανάγκη των χρηστών να τυπώνουν εύκολα και γρήγορα e-mails, επαγγελματικά έγγραφα, παρουσιάσεις, εισιτήρια, ιστοσελίδες και φωτογραφίες από οποιοδήποτε smartphone και tablet. Επίσης, μέσω της ασύρματης σύνδεσης, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν χωρίς τη χρήση καλωδίου.

Η Active σημειώνοντας κοινή πορεία με την HP, προτείνει πρωτοπόρες λύσεις οι οποίες βοηθούν τους συνεργάτες της να ελαχιστοποιήσουν το αρχικό κόστος επένδυσής τους, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και εξοικονομώντας χρήματα. Ως μεγαλύτερος ανεξάρτητος MPS Provider στην Ελλάδα (εξυπηρετεί περισσότερες από 2.500 μηχανές, σε περισσότερους από 150 πελάτες πανελλαδικά), προτείνει τη συγκεκριμένη σειρά και για λύσεις Managed Print Services, με τις οποίες προσφέρεται αδιάλειπτη λειτουργία στον εκτυπωτικό τους στόλο.
 

Σχετικά άρθρα

Την πρώτη βάση δεδομένων με ΑΙ ανακοίνωσε η Oracle

Giorgos Athanassiadis

H κυβέρνηση των ΗΠΑ μετακομίζει στο cloud και οι πάροχοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Kitriniaris

Έρευνα και ΜΜΕ στις προτεραιότητες της ΕΕ

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα