Μεγαλη πτωση στα καθαρα κερδη της Samsung

Με σχεδόν 50% πτώση στα καθαρά κέρδη έκλεισε το γ’ τρίμηνο του έτους για τη Samsung, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, μια εξέλιξη την οποία η κορεατική εταιρεία αποδίδει εν πολλοίς στον μεγάλο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει πλέον στα smartphones.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Samsung υποχώρησαν κατά 49% και ανήλθαν στα $4 δις, ή 8,9% των συνολικών πωλήσεων. Το γ’ τρίμηνο του 2013 τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν $7,8 δις ενώ το β’ τρίμηνο του 2014 βρίσκονταν στα $5,9 δις. Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις της Samsung ανήλθαν στα $45 δις, ενώ το γ’ τρίμηνο του 2013 είχαν φτάσει τα $56,1 δις και το β’ τρίμηνο του 2014 τα $49,7 δις.

Το μεγάλο “χτύπημα” προήλθε από το mobile business της εταιρείας, η οποία είδε από τρίμηνο σε τρίμηνο τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 15% σε $22,3 δις, έναντι $33,87 δις. Ωστόσο,  στο semiconductor business η Samsung κατέγραψε μια ισχνή, έστω, αύξηση 1% στις πωλήσεις, οι οποίες έφτασαν στα $9,4 δις. Τα πράγματα πήγαν αρκετά καλύτερα για το memory business το οποίο στη διάρκεια του γ’ τριμήνου είχε πωλήσεις $7,53 δις, αυξημένες κατά 15% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την IDC, η Samsung παραμένει ακόμη με διαφορά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones με μερίδιο αγοράς 78,1%, ωστόσο την κυριαρχία της “ροκανίζουν” σταδιακά οι Κινέζοι κατασκευαστές. Για του λόγου το αληθές, το μερίδιο της έπεσε κατά 8,2% από έτος σε έτος. Μάλιστα, η Samsung ήταν ο μόνος από τους top 5 κατασκευαστές smartphones που γνώρισε συρρίκνωση των πωλήσεων του τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη Samsung να “ευθύνεται” για περίπου το 25% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι περαιτέρω μείωση των κερδών της εταιρείας ενδέχεται να επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία της χώρας.