Med Nautilus: Επενδυση και αναπτυξη στο cloud

Έχοντας δώσει πολλαπλές φορές “ψήφο εμπιστοσύνης” στην ελληνική αγορά, η Med Nautilus συνεχίζει τις επενδύσεις της στη χώρα μας και στοχεύει πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά την αγορά του cloud που αναπτύσσεται πλέον ραγδαία. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες από τον επικεφαλής της εταιρείας, Arturo Danesi.

Η συζήτηση με τον κ. Danesi ξεκίνησε από τα πλεονεκτήματα του cloud, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται στην καθημερινή επιχειρηματική πρακτική, τόσο για τις μικρομεσαίες, όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

“Το cloud μπορεί να βοηθήσει όλους τους τομείς, και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό” σημειώνει ο κ. Danesi. “Μπορεί για παράδειγμα να αποτελέσει μία επέκταση του δημόσιου τομέα και έναν τρόπο επαφής με το κοινό.

Μπορεί επίσης να ‘διεθνοποιήσει’ οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση! Μέχρι τώρα, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν τοπικές. Με το cloud βρίσκουν έναν τρόπο να μπουν στην παγκόσμια αγορά, με πολύ μικρά ‘barriers’ και να καταστούν άμεσα ανταγωνιστικές.

Έχουμε επίσης, ταχύτερο go to market αλλά και ταχύτερη είσοδο σε οποιοδήποτε νέο operation, ενώ βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το cloud είναι η ιδανική λύση για τις επιχειρήσεις (όπως οι περισσότερες μικρομεσαίες) που δεν έχουν υψηλά αποθεματικά και κεφάλαια, αφού δεν απαιτεί αρχικές επενδύσεις.

Αντίστοιχα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το cloud έχει και πάλι τη λύση. Αποτελεί για παράδειγμα το όχημα ώστε να μεταβούν από ‘ιδιωτικές υποδομές’ (εσωτερικά datacenters και private clouds) σε δημόσιες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αυξήσουν πρακτικά απεριόριστα τα δεδομένα τους, να έρθουν σε επαφή με πολύ περισσότερους, να έχουν πρόσβαση από παντού και φυσικά να υποστηρίξουν τις σύγχρονες φορητές συσκευές.

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα του cloud για μεγάλες επιχειρήσεις, είναι αυτό που αφορά στο disaster recovery. Μία υποδομή και διαδικασία εξαιρετικά μεγάλη και κοστοβόρα, μπορεί να μεταφερθεί σε cloud υποδομές εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και πόρους.”.

 

Που είναι τα δεδομένα μου;
Ρωτήσαμε τον κ. Danesi εάν παρατηρεί κάποιες επιφυλάξεις ως προς τα δεδομένα και το που αυτά αποθηκεύονται στην περίπτωση του cloud, καθώς και το κατά πόσον συμμερίζεται την ανησυχία ότι το cloud θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας στα τμήματα ΙΤ.

“Το θέμα των δεδομένων είναι αφενός θέμα κουλτούρας, αφετέρου υπάρχουν και νομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη θέση αποθήκευσης. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Med Nautilus, και κάτι στο οποίο επενδύουμε διαρκώς, είναι η τοπική μας παρουσία. Βρισκόμαστε, εμείς και τα datacenters μας, εδώ στην Ελλάδα. Έτσι, δεν τίθεται κανένα ζήτημα συμμόρφωσης και επιπλέον, οποιοσδήποτε μπορεί να δει την υποδομή από κοντά και να διαπιστώσει τις επενδύσεις, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που τα διακρίνουν.

Γενικά, το μηδενικό CapEx του cloud που μειώνει εξαιρετικά το κόστος του ΙΤ συνολικά, δίνει άλλες δυνατότητες στα αντίστοιχα τμήματα. Πλέον, το ΙΤ δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την υποδομή και τη σωστή λειτουργία της (σ.σ. αυτό που οι αμερικάνοι ονομάζουν ‘keeping the lights on’), αλλά μπορεί να εστιάσει σε πιο κρίσιμα ζητήματα της επιχείρησης όπως η ανάπτυξη εφαρμογών, η δημιουργία νέων λύσεων και υπηρεσιών, η εμπλοκή με το e-commerce κ.α.

Ένα απλό παράδειγμα νέων λύσεων είναι η λειτουργία Desktop as a Service (DaaS). Μέχρι στιγμής χρειαζόμασταν μεγάλες αρχικές επενδύσεις (CapEx) σε software και hardware, ενώ μέσω του cloud και των virtual desktops on demand, μπορεί κανείς να κάνει τα ίδια πράγματα, με καλύτερη προσβασιμότητα και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Οργανισμοί όπως τράπεζες και retail ήδη ωφελούνται σημαντικά από τέτοιου είδους λύσεις.”.

 

Ο ρόλος των συνεργατών
Μεταφέροντας τη συζήτηση στους συνεργάτες και τον τρόπο διανομής και μεταπώλησης της τεχνολογίας, ο κ. Danesi σημειώνει ότι το cloud δεν είναι απειλή για τους μικρότερους παίκτες. Αντίθετα, είναι η ευκαιρία να μεταβούν από το management της υποδομής των πελατών τους στον κόσμο των εφαρμογών, και στο πως θα καταστήσουν την επιχείρηση του πελάτη τους πιο αποτελεσματική. Έτσι, οι συνεργάτες μπορούν είτε να διαχειρίζονται και να συντηρούν, είτε να αναπτύσσουν, είτε να πουλάνε εφαρμογές, και όχι “απλά σίδερο” όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Σε αυτήν τη λογική, η Med Nautilus έχει ξεκινήσει να χτίζει ένα οικοσύστημα συνεργατών, όπου εταιρείες από τον χώρο του software μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στην νέα αυτή πραγματικότητα μέσω των υποδομών της Med Nautilus.

Αυτή η “εμπλοκή” των συνεργατών, τούς δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα: Τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Έτσι, η Med Nautilus δίνει έμφαση στο οικοσύστημα των συνεργατών και παράλληλα είναι ξεκάθαρη στην τοποθέτησή της στην αγορά: Ένας tier-1 και μάλιστα state-of-the-art πάροχος υποδομής cloud με εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις, ο οποίος δεν ανταγωνίζεται στον χώρο των υπηρεσιών προς consumers ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μιλώντας για επενδύσεις, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από $50 εκατ. σε υποδομές τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία, και συνεχίζει αφού ήδη βρίσκεται στα “σκαριά” το νέο της datacenter.

 

Τα κριτήρια των πελατών
Παρά το γεγονός ότι η αγορά cloud βρίσκεται σε φάση αρχικής ανάπτυξης, κάποια συμπεράσματα ως προς τις προτεραιότητες των πελατών, μπορούν ήδη να σχηματιστούν. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Danesi, οι πελάτες αναζητούν τα εξής χαρακτηριστικά:

– Τοπική αποθήκευση
– Δυνατότητες οικονομίας κλίμακος
– Επεκτασιμότητα
– Καλή φήμη
– Υψηλό επίπεδο υποστήριξης

Με δεδομένο ότι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του cloud είναι η βελτιστοποίηση των διαδικασιών στην οποία οδηγεί και φυσικά η οικονομία που επιτυγχάνει, ο κ. Danesi θεωρεί πως ακόμη και εν μέσω κρίσης, αυτή η αγορά θα βρει τρόπο να αναπτυχθεί.

Ειδικά, δε, στον τομέα του security, η Med Nautilus έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, και έχοντας ασφαλίσει την IaaS (Infrastructure as a Service) υποδομή της, δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της να βγουν στην αγορά και να προωθήσουν τις λύσεις της, είτε ως απλοί μεταπωλητές, είτε με την προσθήκη εφαρμογών, την προσφορά integration services κ.α.

Ασχέτως με το πόσο αποδέχεται ή “φοβάται” κανείς το cloud, ο κ. Danesi σημειώνει ότι “Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει πλέον το κύμα της αλλαγής που βλέπουμε. Όλοι θα πρέπει να βρούμε τη θέση μας σε αυτήν την νέα εποχή και ο τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να καινοτομήσεις!”.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.