Το “μανιφεστο” των ελληνικων startups

Τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να προωθηθεί η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ετοιμάζουν τα ελληνικά startups. Η προσπάθεια για τη δημιουργία του Ελληνικού Μανιφέστο για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα (Greek Startup Manifesto) παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους του Τύπου και αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά αποτελεί την εξειδίκευση του EU Startup Manifesto, το οποίο δημιουργήθηκε με την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συγγραφή του συμμετείχαν επιχειρηματίες από ορισμένα από τα πλέον επιτυχημένα startups της Ευρώπης όπως είναι το Spotify (Σουηδία), η Rovio (Φινλανδία) και η Tuenti.

Στο ελληνικό μανιφέστο συμμετέχουν 13 πρωτοπόροι ελληνικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, ενώ οι σχετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται στο κέντρο καινοτομίας του Corallia, στο α1•innohub, στο Μαρούσι, και συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των startups.

Πρακτικά, το Greek Startup Manifesto αποτελεί ένα κείμενο που περιγράφει το πλαίσιο που θα επιταχύνει και θα ενισχύσει τη νεοφυή (start-up) επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ο στόχος της προσπάθειας είναι το τελικό κείμενο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αρχικό κείμενο όπου περιγράφονται ορισμένες από τις δράσεις που θα προταθούν. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μία αρχική εκδοχή αναμένεται να είναι διαθέσιμη εδώ.

Το αρχικό αυτό κείμενο θα εστιάζει σε μεγάλο βαθμό σε θέματα όπως είναι η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εταιρικές μορφές και η λειτουργία μίας επιχείρησης, η προστασία των δεδομένων, οι υποδομές και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, ζητείται να υπάρχει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει διαρκώς, με φοροαπαλλαγές για κέρδη που επαναπενδύονται αλλά και μειωμένη φορολογία για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των startups. Επίσης, προτείνονται αλλαγές στο θέμα της ασφάλισης των ιδρυτών ενός startup, η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ για τις εξαγωγές και να είναι πιο εύκολο μία επιχείρηση που δεν τα κατάφερε να εκκαθαρίζεται χωρίς να υπάρχουν νομικές ευθύνες για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Επίσης, προτείνεται ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και η βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση που αναμένεται να περιληφθεί είναι αυτή για τη δημιουργία ενός δικτύου από 6-7 περιφερειακά ψηφιακά κέντρα για startups (digital startup hubs) στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.

Ακόμη, υπάρχουν προτάσεις αναφορικά με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, όπως π.χ. η μειωμένη φορολόγηση “επαναπατρισθέντων” κεφαλαίων που επενδύονται σε νέες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτη είναι και η πρόταση το Δημόσιο να έχει ένα μίνιμουμ ποσοστό προμηθειών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Το ευρωπαϊκό μανιφέστο
Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνεται και το EU Startup Manifesto, το οποίο συνολικά περιλαμβάνει 22 δράσεις χωρισμένες σε 5 πυλώνες (εκπαίδευση και δεξιότητες, πρόσβαση στο ταλέντο, πρόσβαση σε κεφάλαια, διαχείριση και προστασία δεδομένων, εμπνευσμένη ηγεσία). Το ευρωπαϊκό μανιφέστο δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στα σχολεία, αλλά και στην προώθηση της έννοιας της επιχειρηματικότητας μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, περιλαμβάνει δράσεις για την προσέλκυση ταλέντου στην Ευρώπη, την αύξηση των επενδύσεων στα startups, όπως και τον διορισμό ενός Chief Digital Officer σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.