15.1 C
Athens
03/03/2021
Biztech

Managed Print Services: Αποκτήστε τον έλεγχο των εκτυπώσεών σας

Αυτή την εποχή που όλες οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν πόρους, να εξορθολογίσουν και να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους είναι ευκαιρία να τους μιλήσει κάποιος για το printing. Πρόκειται για έναν τομέα μέσα στην επιχείρηση ο οποίος αν και είναι κρίσιμης σημασίας, συχνά αφήνεται να λειτουργεί «στον αυτόματο». Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν παρακολουθούν τα κόστη του printing με γνωστές συνέπειες: σπατάλες σε αναλώσιμα και κατανάλωση, δηλαδή έξοδα που θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 30%.

Οι εποχές είναι κρίσιμες και είναι καιρός το business printing να αφεθεί στους ειδικούς, να ανατεθεί δηλαδή σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες που παρέχουν υπηρεσίες MPS (Managed Print Services). Το είδος αυτό του outsourcing προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στον επιχειρηματία με πιο σημαντικό τα κόστη τα οποία μετακινούνται στις λειτουργικές δαπάνες. Με ένα συμβόλαιο τύπου as-a-service όλο το κομμάτι του printing που περιλαμβάνει μελέτη, συσκευές, εγκατάσταση, ρύθμιση, απομακρυσμένη παρακολούθηση/διαχείριση, αναλώσιμα, service, αλλά και analytics, πρόβλεψη σφαλμάτων και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες παρέχονται από τον συνεργάτη.

Στην Ελλάδα ευτυχώς υπάρχουν ικανές εταιρείες που ειδικεύονται στο MPS με εμπειρία, συνεργασίες με τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς οίκους hardware και software και εξειδικευμένους μηχανικούς και συμβούλους που μπορούν να αναλάβουν να σχεδιάσουν, να παραδώσουν ένα ολοκληρωμένο έργο MPS και να είναι δίπλα στον πελάτη ανά πάσα στιγμή.


Το printing είναι μια ζωτικής σημασίας λειτουργία για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει ευελιξία στο πώς η καθεμιά επιχείρηση το αντιμετωπίζει. Και η προσέγγιση που θα επιλέξει θα επηρεάσει τις δαπάνες και την αποτελεσματικότητα. Με τη σειρά του, η καθεμιά από τις μεταβλητές αυτές θα επηρεάσει το μελλοντικό ROI, την παραγωγικότητα και το workflow.

Η επιλογή μιας λύσης printing που θα συμπληρώσει τις επιχειρησιακές ανάγκες και τις απαιτήσεις εργασίας των εργαζομένων είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο από πλευράς παραγωγικότητας, αλλά και κερδοφορίας. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες:

 • Σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων δεν παρακολουθούν τις δαπάνες εκτύπωσης
 • Το κόστος εγγράφων αντιπροσωπεύει μεταξύ 5-15% των εσόδων
 • Το ΙΤ αφιερώνει το 15% του χρόνου του σε θέματα εκτύπωσης
 • Οι συμφωνίες προμηθευτών θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος 20-30%

Οι υπηρεσίες MPS αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για τις επιχειρήσεις. Μολονότι δεν ακούγονται τόσο εντυπωσιακές όσο άλλες εκδοχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως το AI και τα bots π.χ., αποτελούν σημαντικότατη παράμετρο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Μπορεί επομένως ο ψηφιακός μετασχηματισμός να έχει φέρει την επανάσταση από πολλές απόψεις στις επιχειρήσεις, αλλά το χαρτί παραμένει ουσιαστικός και αναντικατάστατος παράγοντας.

Ο μέσος εργαζόμενος εκτυπώνει κάποιες χιλιάδες σελίδες ετησίως, το οποίο συνεπάγεται σημαντικούς πόρους και χρήματα για μια SMB. Η απάντηση στο γιατί συνεχίζουμε να εκτυπώνουμε τόσο πολύ σχετίζεται με την τεράστια ποσότητα διαθέσιμων δεδομένων, περισσότερων από ποτέ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισής τους. Το θέμα είναι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αντεπεξέλθουν σε μια πλημμύρα δεδομένων, αλλά συχνά χρησιμοποιούν απηρχαιωμένες μεθόδους για την οργάνωσή τους. Αν το συνδυάσουμε με τις τρέχουσες συνήθειες εκτύπωσης των εργαζομένων, οι δαπάνες εκτύπωσης μιας επιχείρησης θα ξεκινήσουν να ξεφεύγουν πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέσα σε έναν χρόνο, ο μέσος εργαζόμενος θα εκτυπώσει περί τις 8.800 σελίδες και το 17% από αυτές δεν θα διαβαστούν ποτέ. Οι δαπάνες αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από επιχειρήσεις που αγωνίζονται να κρατήσουν τον στόλο εκτυπωτών τους ενημερωμένο. Εν ολίγοις, οι επιχειρήσεις ξοδεύουν περισσότερο από ποτέ για τις εκτυπώσεις τους ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων συνηθειών, απηρχαιωμένων συσκευών και εισροής νέων δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η παγκόσμια αγορά MPS αναμένεται να φτάσει τα 49,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση της Grand View Research. Οι πάροχοι MPS παρέχουν παρακολούθηση ακριβείας των πόρων εκτύπωσης μέσω ξεκάθαρων μηχανισμών και ανάλυσης.

Τα πλεονεκτήματα των MPS για τις επιχειρήσεις

Για πολλές επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες MPS παραμένουν η μοναδική βιώσιμη λύση μέσω συνεργασιών με managed service providers (MSPs). Οι MSPs βοηθούν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν με τις καταστάσεις εκτύπωσης. Σε αυτά συνήθως περιλαμβάνεται το παλιό hardware, η ασφάλεια, οι βέλτιστες πρακτικές, οι δαπάνες και η έλλειψη οργανωτικής δομής.

Ας ρίξουμε μια ματιά τι μπορεί να προσφέρει το MPS στις επιχειρήσεις.

Workflow

Σε αυτό το σημείο οι υπηρεσίες MPS μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά ως εργαλείο ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην περικοπή δαπανών ή στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις (παρόλο που είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες), αλλά περισσότερο για τη βελτίωση των διεργασιών προκειμένου η επιχείρηση να εκμεταλλευτεί πλήρως την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, προσθέτοντας νέες λύσεις όπου απαιτηθεί. Ο ρόλος των MPS ως εφαλτηρίου για ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό έχει πλέον αναγνωριστεί περισσότερο από ποτέ. Πέρυσι, για παράδειγμα, μόλις το 23% των επιχειρήσεων συμφωνούσε με το ότι οι υπηρεσίες MPS έπαιζαν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εντός του 2020 το νούμερο αυτό έχει φτάσει το 54%.

Ένας από τους βασικούς λόγους αλλαγής στον τρόπο σκέψης είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τουτέστιν η χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνολογίας για τον εξορθολογισμό των διεργασιών, κάτι που αντιστοιχεί με την υλοποίηση στρατηγικής για διαχείριση εκτυπώσεων. Ένα τυπικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι η χρήση υπηρεσιών cloud για την αποθήκευση ότων των επιχειρηματικών δεδομένων, το οποίο σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι ευκολότερα προσβάσιμες στους εργαζομένους από ό,τι στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, οι βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε έναν στόλο εκτυπωτών με τη χρήση MFPs είναι σημαντικές.

Οι συσκευές MFP φέρνουν βελτιωμένη παραγωγικότητα στην επιχείρηση, επιτρέποντας στους τελικούς χρήστες να εκτυπώνουν από παντού, αλλά και στην πολυσυσκευή να ανεβάζει αυτόματα ένα σκαναρισμένο έγγραφο σε καθορισμένο online αποθηκευτικό χώρο, καθιστώντας το διαθέσιμο σε οποιονδήποτε.

Ασφάλεια

Όταν οι περισσότεροι χρήστες αναφέρονται σε endpoint ασφάλεια, συνήθως έχουν ένα συγκεκριμένο είδος συσκευής κατά νου: Laptops και άλλες mobile συσκευές που αποτελούν ευάλωτα σημεία εισόδου για τις επιχειρήσεις. Οι συσκευές ΙοΤ προχωρούν ακόμα πιο πέρα, με τους εκτυπωτές να αποτελούν αδύναμο σημείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Το 2019 υπολογίζεται πως το 59% των επιχειρήσεων αντιμετώπισαν κάποια απώλεια σχετιζόμενη με την απώλεια δεδομένων εξαιτίας εκτυπώσεων. Μόλις το 1/3 από αυτές οφείλονταν στις ενέργειες ή στις παραλείψεις του προσωπικού, αφήνοντας να διαφανεί ξεκάθαρα ότι οι κυβερνοεγκληματίες στρέφουν την προσοχή τους στους εκτυπωτές ως μέσο εισβολής στα δίκτυα των επιχειρήσεων. Ας αναλογιστούμε τον όγκο ευαίσθητων δεδομένων που προέρχεται από τους εκτυπωτές. Το μόνο που χρειάζεται για να προκύψει κάποια καταστροφή είναι να χαθεί κάποιο μικρό κομμάτι ευαίσθητων δεδομένων, και τις περισσότερες φορές το μόνο που στέκεται ανάμεσα είναι ένας…ταπεινός εκτυπωτής.

Αυτό το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά οποιαδήποτε επιχείρηση και είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ασφάλεια των εκτυπωτών οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής ασφάλειας των επιχειρήσεων.

Κάποιες από τις πλέον κοινές απειλές που σχετίζονται με τις εκτυπώσεις και οδηγούν σε παραβιάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν:

 • Κλοπή εγγράφων: Όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει τη μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά δεδομένων μέσω malware (γνωστή ως exfiltration ή data extrusion). Η Quocirca διαπιστώνει ότι οι εκτυπωτές είναι ο μεγαλύτερος στόχος για αυτές τις δραστηριότητες.
 • Cryptojacking: Το Cryptojacking συμβαίνει όταν το malware εγκαθιστά παράνομο λογισμικό cryptomining σε μια συσκευή, ώστε να αξιοποιήσει την ισχύ επεξεργασίας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Συχνά, τέτοια malware τοποθετούνται σε ένα router ή σε άλλη συσκευή Internet of Things με άμεση πρόσβαση σε πολλούς υπολογιστές για μεγιστοποίηση της διαθέσιμης ισχύος.
 • Hacking: Οποιαδήποτε συνδεδεμένη στο δίκτυο συσκευή ενδέχεται να παραβιαστεί. Οι hackers χρησιμοποιούν εκτυπωτές τόσο για να αποκτήσουν μη ασφαλή δεδομένα στον σκληρό δίσκο όσο και για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα μέρη του δικτύου της εταιρείας που διαθέτουν από μόνα τους μεγαλύτερη κυβερνοασφάλεια.
 • Επιθέσεις μέσω email: Το 2017, διαπιστώθηκε ότι το 44% των απωλειών δεδομένων που σχετίζονται με την εκτύπωση σημειώθηκαν επειδή τα έγγραφα στάλθηκαν με email σε εξωτερικές πηγές μέσω εκτυπωτή.
 • Παραβίαση εκτυπωτή: Οι μη ασφαλείς ρυθμίσεις του εκτυπωτή μπορούν να τροποποιηθούν -σκόπιμα ή κατά λάθος- για να μειωθεί η ασφάλεια των εγγράφων. Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποθήκευση εργασιών σε άλλη περιοχή, την αλλαγή διαδρομής εξ ολοκλήρου ή την επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις για την εξάλειψη τυχόν προσαρμοσμένων λειτουργιών ασφαλείας που ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί.

Ένας πάροχος MPS θα διασφαλίσει ότι ο στόλος εκτυπωτών της επιχείρησης είναι απολύτως ασφαλής και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες απώλειας δεδομένων.


Έλεγχος και insights

Εκτός της ασφάλειας, μια λύση MPS θα προσφέρει στην επιχείρηση ακόμα περισσότερα insights σχετικά με το εκτυπωτικό περιβάλλον των πελατών της, επιτρέποντας να αναπτύξει συγκεκριμένες διεργασίες, να τρέξει reports, αλλά και να δημιουργήσει προληπτικές ειδοποιήσεις για αναλώσιμα ή service.

Ανανέωση και παρακολούθηση προμηθειών

Οι επιχειρήσεις ξοδεύουν περίπου το 1-3% των ετήσιων εσόδων για εκτύπωση. Το 90% των επιχειρήσεων της Βόρειας Αμερικής δεν γνωρίζουν πόσα ακριβώς ξοδεύουν για τον σκοπό αυτόν. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των MPS για τις επιχειρήσεις είναι η διαφάνεια. Συγκεκριμένα, ο πάροχος θα γνωρίζει πότε οι προμήθειες είναι σε χαμηλό επίπεδο και πότε θα χρειαστεί service. Όταν προκύψει τεχνικό πρόβλημα, θα προσφερθεί on-site υποστήριξη που θα καλυφθεί από τον πάροχο. Επίσης, οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παρακολουθούν τις δαπάνες με πιο αποτελεσματικό και οργανωμένο τρόπο.

Είναι συχνό φαινόμενο οι επιχειρήσεις να μην γνωρίζουν επακριβώς τις δαπάνες εκτύπωσης, επειδή δεν είχαν ποτέ τα μέσα να τις παρακολουθήσουν. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή αύξηση των δαπανών για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας συνεχή διαρροή πόρων. Τι συμβαίνει αν ένας οργανισμός ξοδεύει πολύ πάνω από αυτό που τελικά χρειάζεται; Τι συμβαίνει αν, με κάποια βοήθεια, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των δαπανών και, στη συνέχεια, να τις διατηρήσουν σε κατάλληλο επίπεδο για το μέλλον; Το γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών δεν γνωρίζει την απάντηση σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα, επειδή δεν παρακολουθούν τις συνήθειες εκτύπωσης. Μια υπηρεσία MPS θα μπορεί να παρακολουθήσει τη χρήση, αναλύοντας τις δαπάνες με ακρίβεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ ευκολότερος ο καθορισμός budget που είναι σε αντιστοιχία με την πραγματική χρήση και την κατανάλωση σε πόρους εκτύπωσης. Αφότου ο πάροχος υπολογίσει το budget, θα βοηθήσει την επιχείρηση να παραμείνει εντός των στόχων της από πλευράς δαπανών.

Απελευθέρωση πόρων ΙΤ

Υπολογίζεται πως πάνω από το 20% του χρόνου του ΙΤ αναλώνεται σε εκτυπωτικά ζητήματα. Οι λύσεις MPS ελαφρύνουν το «βάρος» στο προσωπικό του ΙΤ, μιας και λιγότερα προβλήματα στους εκτυπωτές ή στα αναλώσιμα συνεπάγονται και μικρότερη εξάρτηση από το τμήμα ΙΤ, προκειμένου να ασχοληθεί με projects που χρήζουν προσοχής.

Διαχείριση απομακρυσμένων εκτυπώσεων

Χάρη στο mobile printing, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εκτυπώσουν απομακρυσμένα από off-site τοποθεσίες και από οποιαδήποτε συσκευή. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό για την επιχείρηση, μιας και οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται να εμφανιστούν στο γραφείο για να εκτυπώσουν κάποια σημαντικά έγγραφα κ.ο.κ. Εφόσον η επιχείρηση υποστηρίζει ένα περιβάλλον mobile print, οι MPS providers θα της προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Ο εξορθολογισμός της διαδικασίας εκτύπωσης μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή αποβλήτων και κατανάλωσης ενέργειας. Οι περισσότερες συσκευές στην αγορά ανταποκρίνονται στα πρότυπα αποτελεσματικότητας Energy Star. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούν 60% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα μοντέλα προηγούμενων γενιών, χάρη σε χαρακτηριστικά όπως η αυτόματη λειτουργία sleep και το ταχύτατο wake up.


Συμβουλευτική

Οι υπηρεσίες MPS θα προσφέρουν στην επιχείρηση εξειδίκευση για το περιβάλλον εργασίας και τις διαδικασίες κατά περίπτωση. Ο αξιόπιστος συνεργάτης θα αναγνωρίσει ότι βασικό στοιχείο ζήτησης για τις υπηρεσίες MPS είναι η συμβουλευτική που παρέχει. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ενός συνεργάτη που θα πουλήσει μία ή περισσότερες συσκευές και μετά θα… εξαφανιστεί κι ενός άλλου που θα αναλάβει την πρωτοβουλία προτείνοντας μια συνολική στρατηγική printing στον πελάτη και στη συνέχεια θα είναι παρών για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Η πρώτη επαφή με τον πάροχο, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Περιήγηση και χαρτογράφηση του χώρου: Οι ειδικοί θα εξετάσουν τον χώρο του πελάτη ώστε να διαπιστώσουν εάν ο χώρος είναι κατάλληλος για τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει εκτίμηση του εάν οι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο από τις δυνατότητές τους, καθορίζοντας κατά πόσο έχουν τοποθετηθεί στις βέλτιστες δυνατές θέσεις. Στη συνέχεια θα χαρτογραφήσουν τον χώρο, προσφέροντας επιλογές τόσο για τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές επιλογές. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα εξασφαλίσει βελτιωμένη παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας.

Συνεντεύξεις εργαζομένων: Οι εργαζόμενοι θα ερωτηθούν σχετικά με τις τρέχουσες διεργασίες και όποια προβλήματα πιθανώς αντιμετωπίζουν. Έτσι θα δοθεί στον πάροχο η ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και τις ανάγκες εκείνων που χρησιμοποιούν και βασίζονται στο printing περισσότερο.

Συγκέντρωση δεδομένων από συσκευές: Κατ’ αυτό τον τρόπο θα καταγραφεί το πώς χρησιμοποιούνται οι συσκευές και με ποια συχνότητα. Ποιες είναι οι εκτυπωτικές συνήθειες των εργαζομένων και ποιες οι ανάγκες τους; Ο πάροχος MPS θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο εκτίμησης για να συγκεντρώσει δεδομένα από το υπάρχον σύστημα εκτύπωσης, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη κατανόηση του πόσο χρησιμοποιείται η καθεμιά συσκευή και στη συνέχεια να καθορίσει τι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες της επιχείρησης.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των MPS για τις επιχειρήσεις είναι η διαφάνεια. Συγκεκριμένα, ο πάροχος θα γνωρίζει πότε οι προμήθειες είναι σε χαμηλό επίπεδο και πότε θα χρειαστεί service. Όταν προκύψει τεχνικό πρόβλημα, θα προσφερθεί on-site υποστήριξη που θα καλυφθεί από τον πάροχο. Επίσης οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παρακολουθούν τις δαπάνες με πιο αποτελεσματικό και οργανωμένο τρόπο.

Μείωση εξόδων, βελτίωση cash flow

Είναι προφανές ότι η πλειονότητα των decision makers επιθυμούν να εξοικονομήσουν ανεπιθύμητα έξοδα. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι επιχειρήσεις συνεργάζονται με τους παρόχους είναι το γεγονός ότι θα ανακαλύψουν ποια από αυτά είναι περιττά και θα απομακρύνουν τα εμπόδια όσο το δυνατό περισσότερο. Η ουσία δεν κρύβεται αποκλειστικά στις λιγότερες εκτυπώσεις, αλλά στο να εξασφαλιστεί ότι η επιχείρηση θα παραμείνει ασφαλής προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα: θα έχουν υλοποιηθεί οι ενδεδειγμένες ψηφιακές λύσεις και οι χρήστες θα έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να μοιραστούν αποτελεσματικά τα δεδομένα.

Είτε πρόκειται για την ασφάλεια του δικτύου από απειλές ή την περικοπή στην κατανάλωση του χαρτιού, οι επιχειρήσεις θα ανακαλύψουν ότι η συνεργασία με τον κατάλληλο πάροχο για τις εκτυπωτικές τους ανάγκες θα βελτιώσει την κερδοφορία τους μακροπρόθεσμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκτυπωτικές ανάγκες κάποιες φορές είναι εκτός ελέγχου για μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων και πολλές από αυτές δεν διαθέτουν τη γνώση ή τα μέσα για να κρατήσουν τις δαπάνες αυτές χαμηλά. Μια συνεργασία με κάποιον πάροχο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν πού ακριβώς μπορούν να κάνουν βελτιώσεις και πώς.


Η αγορά του MPS

Η παγκόσμια αγορά MPS αναμένεται να φτάσει τα 49,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση της Grand View Research. Οι πάροχοι MPS παρέχουν παρακολούθηση ακριβείας των πόρων εκτύπωσης μέσω ξεκάθαρων μηχανισμών και ανάλυσης. Επιπλέον, οι πάροχοι δίνουν έμφαση στον εκσυγχρονισμό και τη συνεχή βελτίωση των προσφορών τους, αλλά λίγοι κοινοποιούν την επιχειρηματική αξία του MPS. Η βελτίωση της χρήσης των αναλυτικών στοιχείων και του cloud computing θα ενισχύσει την αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Η βασισμένη στο cloud ανάπτυξη λύσεων αναμένεται να διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς MPS κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η υψηλή αποδοτικότητα κόστους με την ανάπτυξη των MPS αλλάζει τις προοπτικές του συμβατικού ΙΤ μοντέλου. Οι υλοποίησεις cloud διατηρούν το μέγιστο μερίδιο αγοράς, καθώς προσφέρουν στις επιχειρήσεις απομακρυσμένη πρόσβαση σε έγγραφα και δεδομένα στο cloud, ενώ το υβριδικό μοντέλο αναμένεται να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τρόπος υλοποιήσεων τα επόμενα χρόνια.

Το segment των μεγάλων επιχειρήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά των MPS κατά την περίοδο πρόβλεψης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι κυρίως επιρρεπείς σε κακόβουλα προγράμματα, απειλές, spams και άλλα θέματα ασφάλειας. Για την αποφυγή αυτών, επικεντρώνονται στη διαχείριση των λειτουργιών και των διαδικασιών τους, με άμεσο αποτέλεσμα να κυριαρχούν στην αγορά MPS κατά την περίοδο προβλέψεων.

Η αγορά των MPS αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη εντός του 2020, αλλά οι επιχειρήσεις γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές καθώς επιχειρούν να ενισχύσουν την ψηφιακή μεταμόρφωση, να μειώσουν τις δαπάνες, τα ρίσκα ασφαλείας και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Η παγκόσμια έκθεση «Managed Print Services Landscape» της Quocirca προσδιορίζει τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις υπηρεσίες MPS και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι vendors είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Η έκθεση βασίζεται σε πρωτογενή έρευνα που διεξήχθη σε ΙΤ Managers στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται για την πραγματοποίηση των στόχων μείωσης του κόστους και των περιβαλλοντικών συνεπειών με το MPS.

Στα βασικά ευρήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Το 79% προβλέπει αύξηση των δαπανών MPS τους επόμενους 12 μήνες, με το 27% να σχεδιάζει μια σημαντική αύξηση
 • Το 50% λέει ότι η εκτύπωση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για την επιχείρησή τους
 • Το 72% δεν έχει επιτύχει πλήρως στόχους μείωσης κόστους αναλώσιμων
 • Το 71% δεν έχει πραγματοποιήσει πλήρως τους στόχους μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
 • Το 63% δηλώνει ότι βρίσκονται στη φάση βελτιστοποίησης της ανάπτυξης του MPS, εστιάζοντας στα εργαλεία workflow για τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών
 • Το 37% δηλώνει ότι το MPS είναι πολύ σημαντικό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (από 23% το 2018)
 • Το 84% δηλώνει ότι τα ενσωματωμένα MFP apps είναι χρήσιμα για την ενσωμάτωση έντυπων/ψηφιακών workflows
 • Η ασφάλεια, η βιωσιμότητα και η καινοτομία είναι τα κορυφαία κριτήρια επιλογής προμηθευτών.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Louella Fernandes (research director της Quocirca) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες MPS, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο νέο για τους παρόχους. Ωστόσο, μιας και η αγορά είναι ώριμη, θα πρέπει να διαφοροποιήσουν την προσφορά τους και να αναζητήσουν ευρύτερες δεσμεύσεις που αξιοποιούν τη ζήτηση των πελατών για ψηφιακό μετασχηματισμό, ασφάλεια και βιωσιμότητα. Οι πελάτες αναζητούν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες στο χώρο εργασίας, υπηρεσίες διαχείρισης πληροφορικής και υπηρεσίες συνεργασίας, έτσι ώστε οι πάροχοι που ανταποκρίνονται σε αυτήν τη ζήτηση να είναι σε καλύτερη θέση για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιτύχουν τους MPS στόχους που είχαν αποφύγει μέχρι τώρα.


Η ανάλυση της Quocirca διαπιστώνει ότι ο ανταγωνισμός εντείνεται, καθώς οι vendors φέρνουν τις διαφορετικές κορυφαίες τους επιλογές και την ευρύτερη εμπειρία υπηρεσιών πληροφορικής στην αγορά.

Σύμφωνα με τη Louella Fernandes, οι κορυφαίοι προμηθευτές ακολουθούν μια στρατηγική διαφοροποίησης των προσφορών τους και ενίσχυσης της ικανότητας σε τομείς όπως το cloud, το IoT, η ασφάλεια και τα analytics. Για να επιτύχουν, πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν βαθύτερες σχέσεις με πελάτες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και να γίνουν στρατηγικοί εταίροι στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του ΙΤ.

Η πίεση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ασφάλειας και συμμόρφωσης και το αυξανόμενο βάρος των ανησυχιών βιωσιμότητας αντικατοπτρίζονται στο γεγονός ότι η ασφάλεια και η βιωσιμότητα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο σημαντικών κριτηρίων επιλογής προμηθευτή. Το 48% των επιχειρήσεων αναζητούν έναν πάροχο MPS με τεχνογνωσία ασφαλείας, ενώ η εξειδίκευση βιωσιμότητας, μια νέα επιλογή που προστέθηκε στην έρευνα του 2019, είναι μόλις 1% πίσω.

Η επίτευξη κανονιστικής συμμόρφωσης έχει αυξηθεί ως πλεονέκτημα του MPS και χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά σημαντική από το 52% των επιχειρήσεων. Η βελτιωμένη ποιότητα / αξιοπιστία υπηρεσιών και το μειωμένο κόστος ήταν στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Συνοψίζοντας το τοπίο των υπηρεσιών MPS, η Louella Fernandes υποστηρίζει ότι η βασική αγορά MPS είναι ώριμη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες για τους παρόχους να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ώστε να αυξήσουν το customer relevance και να προσφέρουν αξία, αναπτύσσοντας νέες προσφορές σε λιγότερο καλά εξυπηρετούμενους τομείς όπως το IoT analytics και διαχείριση εκτύπωσης βάσει cloud.

Η ασφάλεια και η βιωσιμότητα μπορεί να είναι ψηλά στην ατζέντα όπως είπαμε, αλλά ο βασικός παράγοντας ισχύος των υπηρεσιών MPS είναι η μείωση του κόστους και αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρως από την πλειονότητα των οργανισμών, λόγω της διαρκούς εξάρτησής τους από την εκτύπωση. Οι πάροχοι MPS που βασίζουν τις προσφορές τους στην αποτελεσματικότητα σχετικά με τις επιχειρηματικές διαδικασίες και ελαχιστοποιούν τη σπατάλη εκτύπωσης – οδηγώντας σε μειωμένο ρίσκο, κόστος και περιβαλλοντικές επιπτώσεις – θα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το μέλλον.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ικανές εταιρείες που ειδικεύονται στο MPS με εμπειρία, συνεργασίες με τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς οίκους hardware και software και εξειδικευμένους μηχανικούς και συμβούλους που μπορούν να αναλάβουν να σχεδιάσουν, να παραδώσουν ένα ολοκληρωμένο έργο MPS και να είναι δίπλα στον πελάτη ανά πάσα στιγμή.

Σχετικά άρθρα

Επέκταση εγγύησης BenQ Projectors

Πόσο ασφαλές είναι ένα Smart Home;

Kitriniaris

Έρχεται το Global Game Jam [Athens] 2019

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα