17.3 C
Athens
15/04/2021
Biztech

Large format printing – Μεγάλα format… μεγάλες ευκαιρίες!

Η εκτύπωση μεγάλου format έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αναπτύσσεται, καθώς ολοένα και περισσότερες νέες τεχνολογίες έρχονται στο προσκήνιο. Οι εκτυπωτές large format (wide format ή LFPs) στις ημέρες μας είναι ταυτόχρονα οικονομικοί και εύχρηστοι από πλευράς λειτουργικότητας, ενώ έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως το να μπορεί μια επιχείρηση να εκτυπώνει σε όσο μεγάλη επιφάνεια επιθυμεί τα πρωτότυπα σχέδιά της ή να αξιοποιεί τα πιο εντυπωσιακά γραφικά, αποτελεί έναν εγγυημένο τρόπο να αυξήσει τις πωλήσεις της και να χτίσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ πελάτη-brand.

 

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει πως οι χρήσεις των wide format εκτυπωτών είναι ευρείες και ποικίλες. Banners, πόστερς, πινακίδες -γνωστά ως signage (σήμανση) – είναι πρώτα στις προτιμήσεις των πελατών, καθώς βελτιώνουν την εικόνα τους και προωθούν τις πωλήσεις τους. Γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για μια αγορά σε ανάπτυξη, στην οποία θα πρέπει το κανάλι συνεργατών να δραστηριοποιηθεί, καθώς προσφέρει υψηλά περιθώρια κέρδους, αλλά και δυνατότητες after sales και υποστήριξης, με αναλώσιμα, τεχνογνωσία και υπηρεσίες.

 

Ας ξεκινήσουμε όμως με μια συνολική επισκόπηση της τεχνολογίας των εκτυπωτών large format και των δυνατοτήτων που ενσωματώνουν. Καταρχάς, προκειμένου να τους ξεχωρίσουμε από τις άλλες εκτυπωτικές συσκευές, οι εκτυπωτές αυτοί είναι συνήθως τουλάχιστον 24 ίντσες πλάτος και άνω, αν και δεν είναι δεσμευτική η διάσταση αυτή. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι υπηρεσίες large format συνεχίζουν να ηγούνται της ανάπτυξης εντός της αγοράς του print, ενώ πρόσφατα ξεπέρασαν τις ψηφιακές εναλλακτικές όπως είναι οι υπερμεγέθεις οθόνες LED. Για όσους ενδιαφέρονται για εκτυπώσεις banners, πινακίδων και μεγάλου μεγέθους αφισών, οι εκτυπωτές μεγάλου format αποτελούν την ιδεώδη λύση που θα καλύψουν τις μεγάλης έκτασης marketing ανάγκες τους. Περαιτέρω, μια ακόμα κοινή χρήση είναι οι παρουσιάσεις, δεδομένου πως οι επαγγελματίες έχουν συχνά ανάγκη από υψηλής ποιότητας, έγχρωμα γραφικά για να επικοινωνούν τόσο εσωτερικά όσο και με εξωτερικούς πελάτες.

 

Είναι αλήθεια πως μόλις τα τελευταία χρόνια το large format printing ξεκίνησε να κυριαρχεί ως οικονομική λύση εκτύπωσης. Στο παρελθόν, το wide format αντιμετώπισε αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους και αργών χρόνων παράδοσης. Επιπλέον, παλιότερα ήταν διαθέσιμα μόνο συγκεκριμένα υλικά για εκτύπωση. Όλα αυτά άλλαξαν με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, με μεγαλύτερες δυνατότητες και ακόμα ταχύτερους χρόνους παράδοσης. Οι λεγόμενοι UV flatbed εκτυπωτές βρίσκονται ήδη εδώ και κάποιο χρόνο στην αγορά, ενώ οι νεότερες εκδόσεις τους είναι αποτελεσματικότερες και ταχύτερες, επιτρέποντας ακόμα πιο οικονομικές υπηρεσίες εκτύπωσης μεγάλου format.

Οι flatbed συσκευές μπορούν τώρα να εκτυπώσουν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών υποστρωμάτων ή υλικών εκτύπωσης. Ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων αυτών, το large format printing έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο του marketing, προσφέροντας κυριολεκτικά ατελείωτες σχεδιαστικές επιλογές εκτύπωσης μεγάλου μεγέθους.

 

Υλικά του large format printing

 

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των εφαρμογών της εκτύπωσης μεγάλου format είναι πως είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να εκτυπώνουν σε ανόμοια αντικείμενα ή σε δύσκολα προσεγγίσιμες επιφάνειες, καθιστώντας τους ιδανικούς για marketing campaigns. Κατασκευασμένοι από ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στην υπεριώδη ακτινοβολία υλικά, οι συσκευές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με έρευνα, το 91% των εκτυπωτών μεγάλου μεγέθους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υπερμεγεθών banners, το οποίο σημαίνει πως το format αυτό είναι η πλέον δημοφιλής εφαρμογή τους στην αγορά. Τα banners χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα συνέδρια, στα φεστιβάλ, στις εκθέσεις και βγαίνουν σε μια ευρεία γκάμα από σχέδια, μεγέθη και όγκο, για όλα τα budgets. Διαθέσιμα σε υλικά όπως το βινύλιο, τα νάιλον πλαστικά πλέγματα με μελάνια ανθεκτικά στις υπεριώδεις ακτίνες, τα banners αυτά μπορεί να έχουν ύψος πολλά μέτρα και να ενισχυθούν με επιπλέον μεγάλες ροδέλες και διπλά-διπλωμένες άκρες για χρήση σε outdoor εφαρμογές.

Βιτρίνες, ταπετσαρίες τοίχου και custom-printed σχέδια μπορούν να εκτυπωθούν σε μεγάλο format, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα γραφικών για εμπορική και μη χρήση. Επιπρόσθετα, οι μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεις μπορούν να τοποθετηθούν σε όλων των ειδών τις επιφάνειες, να αναρτηθούν σε τοίχους ή να τοποθετηθούν επιδαπέδια.

 

Πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις

 

Η αποτελεσματική διαφήμιση και προώθηση θα φτάσει στους ήδη υπάρχοντες και δυνητικούς πελάτες μιας επιχείρησης, επιτρέποντάς τους να έρθουν σε επαφή με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Το πλεονέκτημα του large format printing είναι πως κυριολεκτικά προσελκύει την προσοχή του κοινού, αυξάνοντας την πιθανότητα να τους οδηγήσει σε αγορές. Στη συνέχεια, παραθέτουμε τα business πλεονεκτήματα με μια ματιά:

 

 • Αυξάνεται η αναγνώριση του brand
 • Προσελκύουν την προσοχή άμεσα
 • Προωθούν την επιχείρηση, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες
 • Προάγουν αποτελεσματικά τα νέα μηνύματα
 • Τραβούν την προσοχή στις ειδικές προσφορές
 • Προσελκύουν από απόσταση τους ενδιαφερόμενους

 

Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι επιχειρήσεις που στοχεύουν στην τοπική αγορά έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν το brand τους είναι ορατό στην περιοχή δραστηριοποίησής τους. Ακόμα περισσότερο, οι πληροφορίες σχετικά με μια επιχείρηση που εστιάζουν στο ύψος των ματιών του πελάτη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραβήξουν την προσοχή του όταν ψωνίζει. Αυτό σημαίνει πως το large format printing παίζει σημαντικό ρόλο για την προώθηση του brand των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα με ενέργειες όπως τα πόστερς, τα banners, οι πινακίδες, τα stickers κ.ο.κ., των οποίων ο στόχος είναι η αποτελεσματική περιγραφή των προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε μια αγορά όπου τα mobile media αναπτύσσονται ραγδαία, το signage αποτελεί την ιδανική λύση γνωριμίας της επιχείρησης στους καταναλωτές μέσω ορατών σημάνσεων. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίσουν την online marketing εμπειρία που προσφέρει η επιχείρηση με QR Codes και εφαρμογές augmented reality. Η υλοποίηση μιας επιτυχούς wide format στρατηγικής είναι απλούστερη από ό,τι θα περιμένατε: Μπορεί να ξεκινήσει με την επιχείρηση εκτύπωσης που θέλει να επεκτείνει το ήδη υπάρχον marketing των πελατών της στις signage εφαρμογές. Στη συνέχεια, ανοίγεται η ευκαιρία να έρθουν νέοι πελάτες με τη χρήση UV συστημάτων εκτύπωσης που προσφέρουν υψηλή ποιότητα και ταχύτερους χρόνους παράδοσης.

 

Η αγορά των εκτυπωτών μεγάλου format

 

Η αυξανόμενη ζήτηση για εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους εστιάζεται πρωτίστως στους κλάδους των διαφημιστικών σημάνσεων (signage) και πινακίδων, στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση, την υφαντουργία κ.ο.κ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IndustryARC, η εξέλιξη της αγοράς αυτής σε διάφορες περιοχές του κόσμου κατά τα έτη 2016-2021 είναι δεδομένη.

 

Ένα πρώτο συμπέρασμα της έρευνας είναι πως τα segments της διακόσμησης και της διαφήμισης αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά των large format Inkjet εκτυπωτών, με ταυτόχρονα ταχύτατη υιοθέτηση της τεχνολογίας του inkjet printing. Η αγορά αυτή αναπτύσσεται με ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη χρήση του large format digital printing για διαφορετικές end user εφαρμογές, σε ποικίλες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η παρατηρούμενη ανάπτυξη οφείλεται στην αυξανόμενη χρήση του wide format digital printing, για μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες προς χρήση στο χώρο της ψυχαγωγίας και στα media. Το ίδιο ισχύει και στην αύξηση της παραγωγής εκτυπώσεων plotter για βιομηχανικές εφαρμογές και στην ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών εκτυπώσεων και inkjet εκτυπώσεων για τελικούς χρήστες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα της IndustryARC, η Βόρεια Αμερική κυριαρχεί στην αγορά των large format Inkjet εκτυπωτών, με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς και κερδών για τα έτη 2016-2021. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να έχει εξίσου ταχεία ανάπτυξη. Η αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακής εκτύπωσης σε ύφασμα και η outdoor διαφήμιση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που κινούν και θα συνεχίσουν να κινούν την ανάπτυξη ως το 2021.

Η αγορά large format Inkjet εκτυπωτών παρουσιάζει segmentation σε έναν αριθμό από κατηγορίες σύμφωνα με την έρευνα της IndustryARC, ανάλογα με τον τύπο, την τεχνολογία, το πλάτος εκτύπωσης, το υλικό εκτύπωσης, τον τύπο μελανιού, τον τελικό χρήστη και τη γεωγραφία ως ακολούθως:

 

 • Ανά τύπο: Flatbed Printers, Roll-To-Roll και Hybrid Printers
 • Ανά τεχνολογία: Τεχνολογία Inkjet, Laser Printers
 • Ανά πλάτος εκτύπωσης: 17”-24”, 24”-36”, 36”-44”, 44”-60”, 60”-72”, 72” και άνω
 • Ανά υλικό εκτύπωσης: Πορώδες / κυματοειδές υλικό, μη πορώδες υλικό
 • Ανά τύπο μελανιού: Aqueous Ink, Solvent Ink, UV Cured Ink και Latex Ink
 • Ανά τελικό χρήστη: Διαφήμιση, ρουχισμός και υφαντουργία, σήμανση, διακόσμηση, CAD και Technical Printing κ.ά.
 • Ανά γεωγραφική θέση: Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικός και ROW

 

 

HP: στην κορυφή και στην επαγγελματική εκτύπωση

Η κορυφαία τεχνολογία της HP στο χώρο της εκτύπωσης, η οποία στηρίζεται σε δεκαετίες τεχνογνωσίας και R&D έρχεται να προσφέρει και στο χώρο της βιομηχανικής εκτύπωσης, λύσεις που κάνουν τους πελάτες της να ξεχωρίζουν.

 

Είτε πρόκειται για κάποια μικρή επιχείρηση, ένα πολυάσχολο υποκατάστημα, ένα διαφημιστικό γραφείο, είτε για μια μεγάλη μονάδα ψηφιακών εκτυπώσεων, η HP διαθέτει μια τεράστια γκάμα με αξιόπιστους και προσιτούς εκτυπωτές που θα καλύψουν κάθε ανάγκη και εφαρμογή, από CAD/GIS μέχρι εκτύπωση συσκευασίας και από πινακίδες και αφίσες μεγάλου μεγέθους για indroor και outdoor χρήση, μέχρι εκτυπώσεις υψηλών όγκων.

 

Η σειρά εκτυπωτών μεγάλου format HP DesignJet

Από τη δεκαετία του ’70 που εφηύρε το pen plotter, η HP παραμένει ο ηγέτης στην κατηγορία του large-format printing. Η γκάμα των εκτυπωτών της σειράς DesignJet προσφέρει ταχύτητα, υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, δυνατότητες αντιγραφής και σάρωσης, ενώ μέσω της επικοινωνίας με το cloud, οι επαγγελματίες μπορούν να εκτυπώνουν, από όπου κι αν βρίσκονται.

 

Οι οικογένεια των DesignJet περιλαμβάνει τις εξής σειρές:

 

Εκτυπωτές γραφείου: Εδώ έχουμε εκτυπωτές που απευθύνονται στην αγορά του mapping, του αρχιτεκτονικού και μηχανολογικού σχεδίου και όπου απαιτείται υψηλή ποιότητα στο χρώμα και το μαύρο. Τα μοντέλα καλύπτουν όλα τα μεγέθη χαρτιού από το B+ και A3 και φτάνουν μέχρι ρολά 200 μέτρων. Όλα τα μοντέλα συνδέονται με το Wi-Fi για αυξημένη συνδεσιμότητα με το δίκτυο του γραφείου, ενώ στα κορυφαία της σειράς συναντάμε και μηχανές MFPs παραγωγής.

 

Εκτυπωτές γραφικών υψηλής ποιότητας: Η σειρά αυτή απευθύνεται σε εφαρμογές γραφικών τεχνών και όπου απαιτείται γρήγορη, ποιοτική εκτύπωση διαφημιστικών banners, αφισών, παρουσιάσεων, φωτογραφίας σε μια μεγάλη γκάμα μέσων, από φωτογραφικό χαρτί και καμβά μέχρι εγκαταστάσεις και σήμανση οπίσθιου φωτισμού.

Οι εκτυπωτές αυτοί χαρακτηρίζονται από τα ζωντανά τους χρώματα (χρησιμοποιούν μεγάλη γκάμα μελανιών HP Vivid Photo, πολλαπλές αποχρώσεις του μαύρου, καθώς και το εντυπωσιακό Chromatic Red).

 

Μηχανές παραγωγής: Η σειρά περιλαμβάνει τα κορυφαία έγχρωμα μοντέλα έγχρωμων εκτυπώσεων μεγάλου format που απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών όπως αρχιτεκτονικά σχέδια, υψηλής ποιότητας αφίσες και φωτογραφίες, σε ειδικά χαρτιά και καμβά σε ρολό.

Η σειρά χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα παραγωγής και την κορυφαία ποιότητα του output καλύπτοντας όλα τα μεγέθη πλάτους χαρτιού, ξεκινώντας από τις 36 και φτάνοντας έως τις 60 ίντσες.

 

Επαγγελματική φωτογραφία: Απευθυνόμενη στις γραφικές τέχνες και φωτογραφία, η σειρά HP DesignJet Z περιλαμβάνει μοντέλα που υποστηρίζουν μια μεγάλη γκάμα μέσων εκτύπωσης, αξιοποιώντας τα υψηλής ποιότητας μελάνια (από 8 μέχρι και 12, συμπεριλαμβανομένων 4 μαύρων και το Chromatic Red).

Μάλιστα, για απόλυτη ακρίβεια στην απόδοση των χρωμάτων, το μοντέλο DesignJet Z3200 περιλαμβάνει και ενσωματωμένο φασματοφωτόμετρο.

 

Πωλήσεις και προοπτικές

 

Σύμφωνα με την έρευνα της Markets and Markets, η αγορά των large format printers (LFPs) θα αξίζει 8,42 δις δολάρια (από πλευράς αξίας). Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται τόσο το hardware όσο και οι after-sales υπηρεσίες. Επιπλέον, οι πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 398,300 τεμάχια (από πλευράς όγκου) ως το 2022, με σύνθετο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 3% και 4,4% αντίστοιχα μεταξύ 2016 και 2022. Περαιτέρω, η αυξανόμενη ζήτηση στους τομείς της διαφήμισης, της διακόσμησης και των εφαρμογών εκτύπωσης υφασμάτων προβλέπεται να εκτοξεύσει την αγορά.

Και στην έρευνα της Markets and Markets, το signage αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά των LFPs από πλευράς πωλήσεων τεμαχίων. Επεξηγηματικά, το signage αναφέρεται στη χρήση συμβόλων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν μηνύματα με ελκυστικό τρόπο σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Πρόκειται για την πλέον προσφιλή μέθοδο του marketing, όπως έχουμε ήδη αναφέρει.

Το signage έχει πολλές εφαρμογές όπως τις εσωτερικές πινακίδες, το shop branding, τα μεγάλα εταιρικά εμβλήματα, τις προωθητικές σημάνσεις και τις βιτρίνες. Παρ’ όλο όμως που το digital signage παρουσιάζει αξιοσημείωτη διείσδυση, η συνολική αγορά των LFPs αναμένεται να επεκταθεί σταθερά και στον κλάδο των retail graphics, ιδιαίτερα στην εσωτερική PoS σήμανση. Σημαντικός παράγοντας, η ανάπτυξη του οργανωμένου retail σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως είναι η Ινδία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή μεγάλης κλίμακας retail outlets, όπως είναι τα πολυκαταστήματα και τα super-markets όπου χρησιμοποιούνται ευρέως σημάνσεις PoS και PoP.

Επιπλέον, και η αγορά των UV-Cured ink εκτυπωτών μεγάλου format αναμένεται να παρουσιάζει υψηλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, σύμφωνα με την έρευνα της Markets and Markets. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μια φωτοχημική διαδικασία, κατά την οποία υψηλής έντασης υπεριώδες φως χρησιμοποιείται για το άμεσο στέγνωμα των μελανιών, καθιστώντας το μελάνι σταθερό. Σε αντίθεση με τα solvent και aqueous μελάνια, το UV-cured μελάνι δεν εξατμίζεται, αλλά στεγνώνει άμεσα, επιταχύνοντας το επόμενο βήμα της διαδικασίας παραγωγής. Αυτό το καθιστά ανθεκτικό και κατάλληλο για εκτυπώσεις σε μια μεγάλη ποικιλία από εύκαμπτα υλικά, αλλά και απευθείας εκτύπωση σε άκαμπτα υποστρώματα. Χάρη στις εξελίξεις στο χώρο του UV-cured ink, οι large format printers που χρησιμοποιούν το μελάνι αυτό υιοθετούνται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς από τους τελικούς χρήστες.

 

Ας πάμε τώρα στην IDC της οποίας το “Worldwide Quarterly Large Format Printer Tracker” καταδεικνύει πως οι παγκόσμιες πωλήσεις large format printers παρουσιάζουν αύξηση 3,9% Year over Year στο 2ο τρίμηνο του 2016 (2Q16), ενώ τα hardware έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από 7%. Να σημειώσουμε πως στην έρευνα αυτή, η IDC λαμβάνει υπόψη της τις πωλήσεις των συσκευών A2-A0+ στην αγορά των LFPs. Η συγκεκριμένη αγορά περιλαμβάνει εκτυπωτές single-function, καθώς και συστήματα multifunction (MFPs).

Σύμφωνα με τον research director της IDC, Tim Greene, η αύξηση του 3,9% προκαλεί έκπληξη, καθότι παρατηρείται συνήθως μια μικρή κάμψη στην πορεία ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του έτους, σε παγκόσμια βάση, μιας και θεωρείται το πιο αδύναμο για τη συγκεκριμένη αγορά. Αυτό σημαίνει πως το 2016 θα πρέπει ήδη να θεωρείται μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά εκτυπωτών μεγάλου format. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε τη ανάκαμψη σε τεχνολογικές κατηγορίες όπως οι eco-solvent και toner-based εκτυπωτές που με τη σειρά της συνεισφέρει στα ήδη υπάρχοντα trends των προηγούμενων τριμήνων, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακά “δυνατό” 2ο τρίμηνο.

 

Τα ισχυρά segments

Οι πωλήσεις στο segment της αγοράς large format CAD/technical printer αναπτύχθηκε με ρυθμούς μεγαλύτερους από 7,5% στο 2Q16 σε σύγκριση με το 2Q15, και τώρα είναι πάνω από 4,5% για το πρώτο μισό του 2016. Η αύξηση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την EMEA υπερ-αντιστάθμισε τις χαμηλότερες πωλήσεις που παρατηρήθηκαν στην Ασία/ Ειρηνικό (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας), μέσα στο πρώτο μισό του έτους.

Στο χώρο των large format graphics, οι συνολικές πωλήσεις ήταν περίπου 2% μικρότερες το 2ο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2015, αλλά τα έσοδα ουσιαστικά αυξήθηκαν κατά ένα μετριοπαθές 0,8% κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος, καθώς η αγορά μετακινείται σταδιακά προς τα περισσότερο παραγωγικά large format graphics printing συστήματα.

 

Άρθρο του Αλέξανδρου Ζοβόλια

Μηχανές μεγάλου format για κάθε ανάγκη από την Konica Minolta

Με το μήνυμα, «δίνοντας σχήμα στις ιδέες», η Konica Minolta συνεχίζει να αναπτύσσει νέες ιδέες και καινοτομίες, οι οποίες βοηθούν την ανάπτυξη μίας επιχείρησης δια μέσου όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εκτυπώσεις wide format είναι μια αγορά που η Konica Minolta βλέπει πιθανότητες ανάπτυξης, λόγω του ότι είναι πιο οικονομικές από τις εναλλακτικές μεθόδους διαφήμισης, όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Οι μηχανές μεγάλου format μπορούν να βρουν εφαρμογή σε διάφορους κλάδους, με πιο σημαντικούς τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τις κατασκευαστικές, τις εταιρίες αναπαραγωγής ή παραγωγής μεγάλου format, εταιρίες πετρελαιοειδών και υγραέριού και εταιρίες παραγωγής (εργοστάσια). Οι κλάδοι αυτοί έχουν ανάγκη από μεγάλες ταχύτητες, όγκο εκτυπώσεων, χρώμα, εφαρμογές και ποιότητα στο αποτέλεσμα. Τυπώνουν κυρίως σχέδια (CAD, γραμμικά, μηχανικών, δρόμους, γραμμές τρένου, τούνελ), σχεδιαγράμματα και πλάνα, 1:1 υποδείγματα, χάρτες Gantt, αφίσες, μεγεθύνσεις φωτογραφιών και άλλα, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα.

 

Στρατηγικά η Konica Minolta ξεκίνησε την συνεργασία με τον κορυφαίο κατασκευαστή KIP λανσάροντας επιτυχημένα την σειρά ΚΙΡ 70 το 2013, με σκοπό να προσφέρει δυναμικό χαρτοφυλάκιο έγχρωμων και ασπρόμαυρων συστημάτων εκτύπωσης μεγάλου format.

Οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι σειρές έγχρωμων και ασπρόμαυρων συστημάτων εκτύπωσης μεγάλου format της KIP προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους χρήστες. Το panel αφής της μηχανής προσφέρει εύκολη διαχείριση εκτυπώσεων μέσω των τυποποιημένων εικονιδίων του μενού. Ταυτόχρονα, το λογισμικό που συνοδεύει τα προϊόντα KIP, K Software, προσφέρει μία ποικιλία από λειτουργίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη. Άλλες τεχνολογίες όπως το heat pressure fixing system διασφαλίζει τη σωστή θερμοκρασία και πίεση για να παράγουν μια ανθεκτική εκτύπωση με μεγάλη διάρκεια ζωής για όλες τις εφαρμογές.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το έξυπνο σύστημα τεχνολογίας image smoothing της KIP εξαλείφει τις ατέλειες κειμένου, τις καμπύλες και τις διαγώνιες γραμμές. Λειτουργεί τοποθετώντας επιπρόσθετα pixel όπου χρειάζεται στην εικόνα, για να ενισχύσει την ποιότητα του εκτυπωμένου αποτελέσματος.

Τέλος, το dry toner based system παράγει επίσης μία σταθερή εκτύπωση UV, η οποία την καθιστά ως μια αποδοτική λύση για εκτυπώσεις μεγάλου format.

 

Η Konica Minolta Ελλάδος, προσφέρει όλη την γκάμα των προϊόντων της ΚΙΡ στην ελληνική αγορά, που περιλαμβάνει την έγχρωμη σειρά 800, την ασπρόμαυρη σειρά 70 και την έγχρωμη υψηλών επιδόσεων ΚΙΡ 940. Οι μηχανές αυτές προσφέρουν στους χρήστες της:

 • Την τελευταία λέξη στην τεχνολογία LED, που επιτρέπει την εκτύπωση σε μία ποικιλία μέσων με παραγωγικές ταχύτητες.
 • Υβριδική τεχνολογία για εκτύπωση σε εύκαμπτα και άκαμπτα μέσα.
 • Υψηλή ποιότητα εικόνας, CMYK συν 2 λευκά κανάλια για σχεδόν φωτογραφικές εικόνες και κορεσμένα χρώματα.
 • Υψηλή ταχύτητα εκτύπωσης – τεχνολογία ενός περάσματος που μειώνει το χρόνο αναμονής και αυξάνει την παραγωγικότητα.
 • Τεχνολογία μεγάλου format βασισμένη σε toner για indoor και outdoor εφαρμογές
 • Δυνατότητα διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων με τη προσθήκη μεταβλητών δεδομένων

 

 

Οι κυρίαρχοι Vendors

Σύμφωνα με την IDC, οι 5 μεγαλύτεροι κατασκευαστές του 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο κατόρθωσαν να κρατήσουν τη θέση τους και το πρώτο μισό του 2016. Οι 5 πρώτοι vendors κατά σειρά είναι οι HP, Canon (σε συνδυασμό με την Océ), Epson, Roland DG και Mimaki.

Η HP αύξησε το μερίδιο των πωλήσεών της και τα έσοδά της το 2ο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2015. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη δυναμική των συσκευών HP Latex, PageWide XL και της σειράς FB. Εν μέρει, η αύξηση στο μερίδιο εσόδων οφείλεται και στην επιθετική πολιτική εκπτώσεων, την οποία υιοθετούν άλλοι vendors προκειμένου να ανταγωνιστούν την HP.

Η Canon με τη σειρά της διατήρησε τη 2η θέση μεταξύ των κατασκευαστών large format printers το 2ο τρίμηνο του 2016, με επάνω από 22% επί του συνόλου των πωλήσεων LFPs, εφόσον συνδυάσουμε τα εκτυπωτικά συστήματα aqueous, UV και toner-based.

Η Epson, ο 3ος κατά σειρά vendor LFPs παγκοσμίως έχει παρατηρήσει κάποια μικρή κάμψη από πλευράς πωλήσεων, αν και έχει μια μικρή αύξηση στο μερίδιο εσόδων της, χάρη στην ποικιλία των εκτυπωτικών λύσεων που κυκλοφορεί στην αγορά. Η εταιρεία έκανε ένα re-launch μερικών από τους μεγάλου format eco-solvent εκτυπωτών της στις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να φέρουν περισσότερα έσοδα.

 

Οι 3 hot εφαρμογές του LFP για το 2017

Ποιες πρόκειται να είναι οι wide format εφαρμογές και τα προϊόντα εκτύπωσης που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση μέσα στο 2017; Στεκόμαστε σε 3 που έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς “παίκτες”, τους οποίους δεν θα πρέπει να αγνοήσει το κανάλι.

 

Signage

Προσπαθήστε να σκεφτείτε έναν κόσμο χωρίς σήμανση, και θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το signage. Εκτός από τις παραδοσιακές του χρήσεις στην καθημερινότητά μας, έχει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαφήμιση και στην προώθηση προϊόντων, ακόμα και για διακοσμητικούς σκοπούς. Η έννοια του signage εμπεριέχει πολλά και διαφορετικά προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί με μια ποικιλία από τεχνολογίες εκτύπωσης, υποστρώματα, ακόμα και μη-εκτυπώσιμα στοιχεία. Το signage μπορεί να συμπληρώνει εξάλλου και άλλα εκτυπωμένα αντικείμενα, και ο χειρισμός αυτών των προϊόντων για έναν πελάτη αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο να διασφαλιστεί η αναγνωρισιμότητα ενός brand.

 

Υφάσματα

Αν και το wide format digital printing στο βινύλιο έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία των πινακίδων τα προηγούμενα χρόνια, η ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις του σήμερα, δεδομένου πως ο τεράστιος και διαφοροποιημένος κλάδος της υφαντουργίας αντιπροσωπεύει μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για τις inkjet τεχνολογίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ένας χώρος που συγκλίνει το signage και τα υφάσματα είναι και το λεγόμενο soft signage, αν και δεν είναι προφανώς η μοναδική εφαρμογή του textile printing. Με τον όρο soft signage εννοούμε το διαφημιστικό signage που εκτυπώνεται σε ύφασμα αντί των παραδοσιακών υλικών όπως τα PVC, βινύλιο ή χαρτί. Μια ακόμα εφαρμογή print με ιδιαίτερη δημοτικότητα είναι και η διακόσμηση, αλλά και η εκτύπωση ενδυμάτων, σε πληθώρα ποικιλιών. Επίσης, το latex printing (υπόθεση κυρίως της HP) είναι μια αρκετά ευέλικτη τεχνολογία για συγκεκριμένες εφαρμογές soft signage, καθώς και για άλλου είδους μεγάλου format γραφικά που δεν χρησιμοποιούν ύφασμα.

 

Specialty graphics

Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα όσα είναι γνωστά ως “advertising specialties”. Πρόκειται για προωθητικά μηνύματα εκτυπωμένα σε μικρά, εύχρηστα αντικείμενα όπως είναι τσάντες, ημερολόγια, κούπες, ημερολόγια, θήκες smartphones κ.ο.κ., τα οποία προσφέρονται ως δώρα. Παρατηρείται ακόμα και αλληλοεπικάλυψη με το textile printing, δεδομένου πώς τα T shirts και άλλος ρουχισμός εμπίπτει στην κατηγορία των specialty graphics. Τα αντικείμενα αυτά εκτυπώνονται εύκολα με τη χρήση UV printers, ενώ αυτές οι ειδικές εκτυπώσεις αποτελούν εξαιρετικά tie-ins για συνέδρια, εκθέσεις κ.ο.κ.

 

 

Άρθρο της Όλγας Κουρή
OKI: πλήρης γκάμα εκτυπωτικών λύσεων για κάθε εφαρμογή

Η αγορά των LFP παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 8,42 δισεκατομμύρια δολάρια, ή αλλιώς τις 398,3 χιλιάδες συσκευές έως το 2022, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2016 από την εταιρεία ερευνών Markets and Markets. Η συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση για διαφήμιση, διακόσμηση και επεξεργασία υφασμάτων είναι ο βασικός παράγοντας που συνεχίζει να οδηγεί τις εξελίξεις της αγοράς.
Θέλοντας να ενισχύσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην αγορά της επαγγελματικής εκτύπωσης, τον Ιούλιο του 2015 η ΟΚΙ προχώρησε στην εξαγορά της σειράς Large Format Printers της SEIKO, μέσω των inkjet εκτυπωτών ColorPainter.

 

Oι εκτυπωτές ColorPainter χρησιμοποιούν βιομηχανικές κεφαλές Piezo οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα, καθώς και χαμηλής οσμής, βιοδιασπώμενα μελάνια SX, σε μία ευρεία γκάμα χρωμάτων. Ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες εκτύπωσης και αποδίδουν πυκνό, καθαρό χρώμα για την κατασκευή διαφημιστικού υλικού εσωτερικού και εξωτερικού χώρου- banner, γραφικά αυτοκινήτων, γραφικά τοίχων και δαπέδου, POP υλικού και πολλών άλλων.
Οι LED εκτυπωτές PRO Series της ΟΚΙ απευθύνονται στην αγορά των γραφικών τεχνών. Πρόκειται για πρωτοποριακούς Α4 και Α3 έγχρωμους εκτυπωτές, ιδανικούς για επαγγελματίες της διαφήμισης και του τουρισμού, με εξειδίκευση στην παραγωγή διαφημιστικού υλικού, T-shirt, διαφημιστικών βιτρίνας και άλλων. Η ΟΚΙ παρουσίασε πρώτη στον κόσμο τους LED εκτυπωτές με Λευκό Τοner (CMY+W). H σειρά των White Toner εκτυπωτών περιλαμβάνει τον Α4, PRO7411WT και τον Α3, PRO9420WT. Το portfolio Graphic Arts συσκευών της ΟΚΙ συμπληρώνουν οι εκτυπωτές με πέντε toner, PRO9541dn και PRO9542dn, οι οποίοι χρησιμοποιούν την κλασική τετραχρωμία (CMYK) και διαθέτουν και ένα πέμπτο spot color (συμπαγές λευκό ή διαφανές γυαλιστερό) για εντυπωσιακές εκτυπώσεις και φινιρίσματα.

 

Συνεχίζοντας τις ανατροπές και τις καινοτομίες, η ΟΚΙ παρουσίασε πρόσφατα τον πρώτο παγκοσμίως LED εκτυπωτή με Neon color και οδηγεί την έγχρωμη εκτύπωση σε άλλη διάσταση. O PRO6410 NeonColor συνδυάζει υψηλής ευκρίνειας LED τεχνολογία εκτύπωσης, με την πρωτοποριακή τεχνολογία Neon Toner και, μαζί με τα εναλλάξιμα λευκό και μαύρο toner απελευθερώνει τα όρια των γραφικών από τo standard φάσμα των CMY χρωμάτων, για τη δημιουργία εντυπωσιακών fluorescent εφέ τόσο σε ανοιχτόχρωμες, όσο και σε σκουρόχρωμες επιφάνειες.

 

Ένας άλλος τομέας όπου οι εκτυπωτές LFP βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή, είναι η αρχιτεκτονική και το βιομηχανικό σχέδιο. Στο κομμάτι αυτό, η ΟΚΙ έχει να παρουσιάσει τους LED εκτυπωτές Teriostar, ιδανικούς για κάθε έγγραφο που χρειάζεται να αντιγραφεί, να εκτυπωθεί ή να σαρωθεί σε μέγεθος μεγαλύτερο από Α3. Πρόκειται για τους ταχύτερους εκτυπωτές στην κατηγορία τους, με το μικρότερο footprint από κάθε άλλη LED συσκευή, ενώ είναι και οι μόνοι στην αγορά που χρησιμοποιούν αναλώσιμα τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από τον χρήστη – χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη εξειδικευμένου τεχνικού. Η σειρά εκτυπωτών Teriostar, ενδείκνυται για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, για χαρτογράφηση, GIS και proofing.

Σχετικά άρθρα

Webinar για εφαρμογές από την Globo

Kitriniaris

Εξαγορά στις ΗΠΑ για την Globo

Kitriniaris

Η Siemens εξαγόρασε εταιρεία IoT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα