14.1 C
Athens
21/01/2021
Biztech

Large Format: Στο printing, το μέγεθος μετράει!

Μια μεγάλη γκάμα από επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους (από τη λιανική μέχρι την παροχή υπηρεσιών), βασίζονται στην προβολή. Ο ανταγωνισμός έχει αυξήσει τις ανάγκες για προώθηση και εκτός από τις ψηφιακές καμπάνιες, η ανάγκες για outdoor προβολή παραμένουν μεγάλες. Επιπλέον, υπάρχουν και συγκεκριμένοι κλάδοι (όπως για παράδειγμα τα αρχιτεκτονικά γραφεία ή οι εφαρμογές GIS) οι οποίοι πάντα χρησιμοποιούσαν εκτυπώσεις μεγάλου πλάτους.

 

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η ψηφιακή παραγωγική εκτύπωση μεγάλου format (ή wide format όπως συχνά συναντάται) έχει να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα που οι παραδοσιακές τεχνικές δεν διαθέτουν. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε την οικονομία, την ταχύτητα, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη μεγάλη γκάμα από επιλογές φινιρίσματος (μεταλλικά χρώματα, χρυσοτυπία, UV, κ.λπ.) που προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας εντυπωσιακών διαφημιστικών προϊόντων.

 


 

Είναι πάντως αλήθεια πως μόλις τα τελευταία χρόνια το large format printing άρχισε να «επιβάλλεται» ως η οικονομική λύση εκτύπωσης. Στο παρελθόν, το wide format ίσως αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου τού υψηλού κόστους και των αργών χρόνων παράδοσης. Επιπλέον, παλιότερα ήταν διαθέσιμα μόνο συγκεκριμένα υλικά για εκτύπωση. Όλα αυτά άλλαξαν με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, με μεγαλύτερες δυνατότητες και ακόμα ταχύτερους χρόνους παράδοσης. Για παράδειγμα, οι λεγόμενοι UV flatbed εκτυπωτές βρίσκονται ήδη εδώ και κάποιο χρόνο στην αγορά, ενώ οι νεότερες εκδόσεις τους είναι αποτελεσματικότερες και ταχύτερες, επιτρέποντας ακόμα πιο οικονομικές υπηρεσίες εκτύπωσης μεγάλου format.

Συγκεκριμένα, οι flatbed συσκευές μπορούν να εκτυπώσουν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών υποστρωμάτων ή υλικών εκτύπωσης. Ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων αυτών, το large format printing έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο του marketing, προσφέροντας κυριολεκτικά ατελείωτες σχεδιαστικές επιλογές εκτύπωσης μεγάλου μεγέθους.

Σε αυτό έχει συνεισφέρει σημαντικά το γεγονός πως το LFP εκτυπώνει σε media που είναι από 24 ως και 96 ίντσες, μεγέθη που ξεπερνούν τους παραδοσιακούς office εκτυπωτές, οι οποίοι τυπικά εκτυπώνουν σε χαρτί που δεν είναι πιο μεγάλο από 13 ίντσες.

 

3 σημαντικές τεχνολογίες wide format

Η κατανόηση από πλευράς συνεργατών σχετικά με το ποιες τεχνολογίες wide format αναπτύσσονται ταχύτερα, θα βοηθήσει τους πελάτες τους να εξοικειωθούν με τις νέες τους δυνατότητες, προκειμένου να βελτιώσουν το business τους. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε σε τρεις τεχνολογίες, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης (όσον αφορά τις πωλήσεις τεμαχίων) μέσα στα επόμενα χρόνια: Single-pass, Latex και UV-curable inkjet.

 

Single pass

Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από πλευράς πωλήσεων τεμαχίων, καθώς τα Keypoint Intelligence/ InfoTrends προβλέπουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 64% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η τεχνολογία Single pass χρησιμοποιεί μελάνια με βάση νερό που περιέχει βαφή ή χρωστική. Τα βασισμένα στη βαφή μελάνια έχουν ως χαρακτηριστικό τους τις πολύ μικρού μεγέθους κουκκίδες, οι οποίες επιτρέπουν την ακριβή τοποθέτηση και τις υψηλής λεπτομέρειας εκτυπώσεις, ενώ τα βασισμένα στη χρωστική μελάνια είναι ανθεκτικά στο ξεθώριασμα από την έκθεση στις υπέρυθρες, ενώ ταυτόχρονα είναι και αδιάβροχα.

Η τεχνολογία Single pass αναφέρεται σε συσκευές των οποίων οι κεφαλές εκτυπώνουν σε όλη την έκταση της σελίδας με ένα και μόνο πέρασμα, επιτρέποντας ταχύτερη εκτύπωση. Δεδομένου πως η ταχύτητα στην εκτύπωση και ο χρόνος παράδοσης (TAT) αποτελούν σημαντική παράμετρο για τους πελάτες του wide format, η τεχνολογία αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική.

 

Latex

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Keypoint Intelligence-InfoTrends, οι πωλήσεις τεμαχίων της τεχνολογίας latex print θα αυξηθούν, με ρυθμούς ανάπτυξης 11% στα ερχόμενα χρόνια. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί επίσης νερό ως βασικό συστατικό, αλλά ο μεταφορέας (carrier) για τις χρωστικές βασίζεται στο latex. Αν και αυτό σημαίνει πως απαιτείται έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να στεγνώσουν, τα μελάνια τείνουν να σκληρύνουν πολύ γρήγορα, επιτρέποντας ταχύτερη ολοκλήρωση της εκτύπωσης.

Τα μελάνια latex θεωρούνται τα πλέον ευέλικτα, μιας και μπορούν να εκτυπώσουν σε μια ευρεία ποικιλία από μέσα, συμπεριλαμβανομένων των επιστρωμένων και μη υλικών, των backlit films και υφασμάτων. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι η ανθεκτικότητά τους σε εφαρμογές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

 

UV-curable

Η τεχνολογία αυτή εμφανίζει επίσης αύξηση στις πωλήσεις τεμαχίων, με το Keypoint Intelligence-InfoTrends να προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 10% για την κατηγορία αυτή.

Παρόμοια με τα latex μελάνια, τα UV-curable επικάθονται σε ένα σκληρό υπόστρωμα και στεγνώνουν μέσω της έκθεσής τους σε ισχυρό υπέρυθρο φως. Στα συμβατά μέσα περιλαμβάνεται το πλαστικό, το ξύλο και κάποια μέταλλα. Μάλιστα, υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερα ευέλικτα υποστρώματα (το μελάνι δεν σπάει όταν λυγίζει). Αν και η τεχνολογία απαιτεί ειδικού τύπου σκληρυντικά modules στον εκτυπωτή, τα UV-curable μελάνια παράγουν αρκετά κορεσμένες εκτυπώσεις.

 

 

Τα πλεονεκτήματα του LFP

Τα πλεονεκτήματα των wide format εκτυπωτών έχουν σημαντικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι παραδοσιακοί εκτυπωτές προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα παραγωγής εγγράφων, προετοιμασίας υλικών παρουσίασης και διαμοιρασμού πληροφοριών στους εργαζομένους ή στους πελάτες. Εντούτοις, ο παραδοσιακός εκτυπωτής δεν ανταποκρίνεται πάντα και πλήρως στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αντίθετα, οι LFP έχουν εξελιχθεί και ο πρωταρχικός στόχος των συσκευών αυτών είναι να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις σε μια ευρεία γκάμα κλάδων, από τις κατασκευαστικές εταιρείες ως τα σχολεία.

Έχει έρθει η στιγμή για το κανάλι των συνεργατών να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα των wide format εκτυπωτών και να τους προτείνει στους πελάτες του. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την ικανότητα των συσκευών αυτών στο να εκτυπώνουν υψηλής ποιότητας εικόνες και γραφικές αναπαραστάσεις που οι παραδοσιακές συσκευές απλά δεν μπορούν να διαχειριστούν. Μεταξύ των πολλών συγκεκριμένων οφελών είναι τα ακόλουθα:

 

Εξελιγμένη τεχνολογία Droplet

Οι wide format εκτυπωτές χρησιμοποιούν τεχνολογία droplet κατά την εκτύπωση, κάτι που σημαίνει πως οι μικροσκοπικές σταγόνες μελανιού και ο ψεκασμός ακριβείας έχουν ως αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις με εντυπωσιακή καθαρότητα.

 

Δυνατότητα διάκρισης

Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν με ακρίβεια τη διαφορά μεταξύ κειμένου και εικόνων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, καθιστώντας ευκολότερη την παραγωγή κατάλληλων εκτυπώσεων που δεν αναμειγνύουν κείμενο και γραφικά σε μία σελίδα.

 

Ταχύτητα

Για τους κλάδους εκείνους που χρειάζονται πολλαπλές εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους, ένας large format εκτυπωτής προσφέρει ταχύτητες που μια συσκευή desktop ή MFP δεν θα μπορούσε ποτέ να προσεγγίσει. Για παράδειγμα, ο μέσος wide format εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει ως και 15 posters σε μία ώρα, με υψηλής ποιότητας εικόνες και γραφικά.

 

Εφαρμογές του LFP

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τις εφαρμογές που μπορεί να έχει το LFP σε μια ποικιλία από διαφορετικούς κλάδους.

 

Αρχιτεκτονική, σχεδιασμός

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλες τις φάσεις του στεγαστικού κλάδου, από τον εσωτερικό σχεδιασμό και τα ηλεκτρικά, ως τους μηχανικούς και τους εργολάβους, σίγουρα θα ωφεληθούν από ένα εκτυπωτή wide format. Σε καθεμιά από τις περιπτώσεις αυτές, τα μεγάλου μεγέθους έγγραφα που διαθέτουν ευκρίνεια θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του έργου, ενώ ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσουν τους πελάτες.

 

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση ενός αρχιτέκτονα. Οι αρχιτέκτονες χρειάζεται να παρουσιάσουν μια σειρά σχεδίων για ένα σπίτι, με σχέδια για τη φυσική του κατασκευή, τα θεμέλιά του και όποια επιπρόσθετα κτίσματα. Ένα κλασικού τύπου έγγραφο 8×10 από έναν desktop εκτυπωτή δεν είναι κατάλληλο για την εργασία αυτή. Πολλαπλά έγγραφα απαιτούνται στη διαδικασία σχεδιασμού, προσφέροντας διαφορετικές απόψεις του χώρου. Οι wide format εκτυπωτές επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να εκτυπώνουν τα σχέδια αυτά με ταχύτητα και ακρίβεια.

Τα πλεονεκτήματα για τους αρχιτέκτονες είναι πραγματικά αναρίθμητα για να τα καταγράψουμε, αλλά όλα τους έχουν σχέση με την παρουσίαση. Οι εκτυπωτές του είδους προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεων εγγράφων με εικόνες, χρώματα και γραφικά που ένας desktop εκτυπωτής δεν μπορεί να επιτύχει.

 

Marketing και διαφήμιση

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, τα παραδοσιακά marketing και διαφημιστικά υλικά θα πρέπει να προσφέρουν χρώματα, γραφικά και λογότυπα που θα «μαγνητίσουν» το βλέμμα και θα εξάψουν τη φαντασία. Η μέση διαφήμιση έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα να τραβήξει την προσοχή του πελάτη και να περάσει το μήνυμά της. Είτε πρόκειται για το in-house τμήμα marketing μιας επιχείρησης είτε για μια εταιρεία που ειδικεύεται στη διαφήμιση πολλών πελατών, οι LFPs αποτελούν τη λύση.

 

Χάρη στους wide format εκτυπωτές, οι marketers θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εντυπωσιακές οπτικές καμπάνιες που περιλαμβάνουν posters πλούσια σε γραφικά και banner adds με υψηλής ποιότητας εικόνες για έκθεση στο γραφείο ή σε δημόσιους χώρους. Οι εκτυπωτές wide format προσφέρουν στο marketing και στους διαφημιστές τη δυνατότητα να ενισχύσουν το brand awareness και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας σε έναν συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με έρευνα, το 91% των εκτυπωτών μεγάλου μεγέθους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υπερμεγεθών banners, το οποίο σημαίνει πως το format αυτό είναι η πλέον δημοφιλής εφαρμογή τους στην αγορά. Τα banners χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα συνέδρια, στα φεστιβάλ, στις εκθέσεις και βγαίνουν σε μια ευρεία γκάμα από σχέδια, μεγέθη και όγκο, για όλα τα budgets. Διαθέσιμα σε υλικά όπως το βινύλιο, τα νάιλον πλαστικά πλέγματα με μελάνια ανθεκτικά στις υπεριώδεις ακτίνες, τα banners αυτά μπορεί να έχουν ύψος πολλά μέτρα και να ενισχυθούν με επιπλέον μεγάλες ροδέλες και διπλά-διπλωμένες άκρες για χρήση σε περιοχές με αέρα.

 

Σχολεία, υγεία και ψυχαγωγία

Η λίστα των επιχειρήσεων και των κλάδων που έχουν ωφεληθεί από τους εκτυπωτές wide format δεν περιορίζεται στους προαναφερθέντες. Από τα σχολεία και τα νοσοκομεία ως τους χώρους ψυχαγωγίας, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα των MFPs. Τα σχολεία θα μπορούν να εκτυπώσουν ενημερωτικά posters και banners για κάποια έκθεση ή προωθητικό υλικό για τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.

Τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες υγείας χρησιμοποιούν εκτυπωτές Wide format για να δημιουργήσουν banners που θα χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες καμπάνιες ή για τον σχεδιασμό και την εκτύπωση του κατάλληλου signage που θα συνδράμει τους ασθενείς σε απορίες σχετικά με συγκεκριμένες ασθένειες.

 

Το ίδιο ισχύει και στον χώρο της ψυχαγωγίας, όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για την προσέλκυση της προσοχής των πελατών και του κοινού. Είτε πρόκειται για κάποιο πόστερ που προωθεί μια συναυλία, κάποια παράσταση ή ακόμα banners που ενημερώνουν τους επισκέπτες ενός χώρου ψυχαγωγίας σχετικά με ένα επερχόμενο event, οι εκτυπωτές του είδους θα αντεπεξέλθουν ταχύτατα και με ακρίβεια.

 

1

 

Η αγορά των Large Format Printers

Σύμφωνα με την έρευνα της «Research and Markets», η αγορά των LFPs, από πλευράς αξίας, αναμένεται να αυξηθεί από τα 8,37 δις δολάρια το 2017 στα 10,59 δις δολάρια ως το 2023, με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 4% μεταξύ του 2017 και 2023.

 

Παράγοντες ανάπτυξης

Οι βασικότεροι παράγοντες ανάπτυξης για την αγορά των wide format εκτυπωτών είναι η αυξημένη ζήτηση στους κλάδους της υφαντουργίας, της διαφήμισης και της συσκευασίας. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αυξημένη υιοθεσία των UV-curable μελανιών στη διαφήμιση εξωτερικών χώρων, στο CAD και στις τεχνικές εφαρμογές εκτύπωσης, όπως και στην αυξανόμενη παρουσία τους στην παραγωγή ψηφιακών εγγράφων στις εφαρμογές εμπορικής εκτύπωσης.

Συγκεκριμένα, η αγορά των LFPs για εκτυπώσεις με εύρος μεγέθους 44 ως 60 αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά μεταξύ του 2017 και 2023. Οι εκτυπωτές αυτοί είναι οι κατάλληλοι για υψηλής ποιότητας εσωτερικές και εξωτερικές εφαρμογές. Τα άλλα applications για τους εκτυπωτές αυτούς περιλαμβάνουν τα γραφικά P.O.P./POS, τα event graphics, signage εξωτερικού χώρου και floor graphics.

 

Μεταξύ των applications της αγοράς αυτής, το signage είχε το μεγαλύτερο μερίδιο εντός του 2016, ενώ η ζήτησή του αναμένεται να επεκταθεί στα ερχόμενα χρόνια, χάρη σε μια ευρεία ποικιλία από προϊόντα και χρήσεις για signage εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Από την άλλη πλευρά ο κλάδος του décor αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στον υψηλότερο μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης μεταξύ 2017 και 2023, μιας και είναι μια επικερδής αγορά, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις τοίχων και τοιχογραφίες, αυτοκόλλητα τοίχου, καμβάδες, καλύμματα παραθύρων, έργα τέχνης και διακόσμησης.

Αναλόγως, η αγορά των βασισμένων σε UV-cured μελάνια LFPs αναμένεται να γνωρίσει σημαντική αύξηση μεταξύ 2017 και 2023. Το βασικό πλεονέκτημα του μελανιού αυτού είναι πως στεγνώνει ταχύτατα όσο γρήγορα σκληραίνει και στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ευρεία ποικιλία υποστρωμάτων, με εξαιρετικά αποτελέσματα ανεξάρτητα από τον τύπο του υποστρώματος.

 

Παγκόσμια αγορά

Η αγορά των LFPs στη ζώνη Ασίας/ Ειρηνικού αναμένεται να παρουσιάσει υψηλό ποσοστό αύξησης μεταξύ των ετών 2017 και 2023. Η ζώνη αυτή είναι η ταχύτερα αυξανόμενη οικονομία σε σχέση με όλο τον κόσμο, ενώ οι κορυφαίοι πάροχοι εκτυπωτών wide format βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Οι αγορές στην Ασία, ειδικότερα στη Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα είναι το πιθανότερο πως θα οδηγήσουν τη συγκεκριμένη αγορά στα ερχόμενα χρόνια από πλευράς προσαρμογής και μεγέθους.

Ο κλάδος του signage και της διαφήμισης στη Βόρεια και Νότια Αμερική αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ οι επιχειρήσεις της περιοχής επενδύουν ολοένα και περισσότερο στη διαφήμιση εξωτερικών χώρων και στο signage εσωτερικών χώρων. Μεγάλοι παίκτες του retail όπως είναι τα Walmart και Carrefour κυριαρχούν στην ανάπτυξη της αγοράς για εφαρμογές signage. Η ζήτηση για MFPs στην Αμερική είναι σαφώς πιο ώριμη από εκείνη στην Ασία και άλλες περιοχές.

 

Ευκαιρίες και προκλήσεις

Η αγορά των LFPs αντιμετωπίζει κάποιους περιορισμούς όπως οι υψηλές αρχικές επενδύσεις σε συσκευές και οι λειτουργικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, οι εκτυπωτές αυτοί προϋποθέτουν σχετικά υψηλή επένδυση για την εγκατάσταση και συντήρησή τους, κάτι που σαφώς επηρεάζει τη ανάπτυξη της αγοράς. Επιπλέον το LFP απαιτεί συγκεκριμένου τύπου εκτυπωτικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα η ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση των συσκευών αυτών είναι σχετικά υψηλή.

Η μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην αγορά των LFPs είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των ψηφιακών media, συμπεριλαμβανομένων των digital signage και διαφημίσεων, ανάμεσα στα άλλα, τα οποία αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για εκτυπώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ειδικότερα σε directories, διαφημίσεις κ.ο.κ. Τα digital signage, billboards και άλλα μέσα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στους κλάδους της διαφήμισης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

 

Σχετικά άρθρα

Την “έξυπνη” εκτύπωση ενισχύει η Xerox

Channel-Manager

Outsourcing από τον ΟΤΕ στη Ρουμανία

Kitriniaris

Σε χαμηλό βαρομετρικό τα smartphones στην Ελλάδα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα