17.3 C
Athens
15/04/2021
Biztech

Laptops 2-σε-1: η νέα τάση στο computing

Τα laptops 2-σε-1 συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία δύο κατηγοριών, laptops και tablets, προσφέροντας έναν υπολογιστή που μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη και χρήση. Προς αυτό το χώρο στρέφονται έντονα οι εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι το κανάλι των συνεργατών θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Τα convertibles αποτελούν πολύ δελεαστικές προτάσεις αγοράς για τους καταναλωτές και οι ευκαιρίες πώλησης που ανοίγονται είναι πολύ μεγάλες.

 

Όλο περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα που προσφέρουν πολλαπλές λειτουργίες σε μία συσκευή. Στον χώρο του αυτοκινήτου, τα υβριδικά, τα SUV και τα λεγόμενα crossover είναι τα best seller της αγοράς. Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και με τα laptops;

Στο χώρο των υπολογιστών, την πρώτη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών έχουν τα παραδοσιακά laptop. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η κλασική διάταξη «οθόνη που κλείνει επάνω στο πληκτρολόγιο για εύκολη μεταφορά» δεν προσφέρει και πολύ μεγάλη ευελιξία και στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τον Osborne 1, τον πρώτο φορητό υπολογιστή που βγήκε στην παραγωγή το 1981.

 

Από την άλλη, πάντα τα laptops ήθελαν να γίνουν ακόμα πιο φορητά. Ενώ υπήρχαν συστήματα που ζύγιζαν λιγότερο από ένα κιλό και οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να τα κάνουν ακόμα πιο λεπτά και ελαφριά (το 2011 η Intel ανακοίνωσε το concept Ultrabook για λεπτά και ελαφριά laptops χαμηλής κατανάλωσης) κανείς δεν είχε σκεφτεί να αφαιρέσει το πληκτρολόγιο; Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Ούτε η τεχνολογία, ούτε οι καταναλωτές είχαν ωριμάσει ακόμα.

Η ιδέα της μεγάλης αλλαγής ήρθε με την είσοδο των tablets στην αγορά των υπολογιστών, μια είσοδο που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και έμαθε στον κόσμο (home και business χρήστες), ότι ένας υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και χωρίς πληκτρολόγιο και ποντίκι. Παράλληλα, η τεχνολογία εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο, οι δίσκοι SSD έγιναν πιο προσιτοί, οι οθόνες απέκτησαν μεγαλύτερη ανάλυση και έγιναν multi-touch, οι επεξεργαστές πολυπύρηνοι και πιο ισχυροί και οι μνήμες RAM πολύ πιο φθηνές. Την ίδια, στιγμή, το mobile broadband έγινε προσιτό σε όλους, το Wi-Fi διαθέσιμο παντού, στο σπίτι, στο δρόμο και το γραφείο, ενώ παραδοσιακές συσκευές αποθήκευσης καταργήθηκαν (βλ. DVD-ROM) και τη θέση τους πήραν τα USB και οι εξωτερικοί δίσκοι.

Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν σε πραγματικά λεπτές και ελαφριές συσκευές σε σημείο που να απορεί κανείς πώς κατάφερε και χώρεσε τόσο ισχυρό hardware σε πάχος μερικών χιλιοστών.

 

 

Και εγένετο 2-σε-1

 

Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να κατασκευαστεί ένας φορητός υπολογιστής που θα μπορούσε να γίνει tablet με την αφαίρεση του πληκτρολογίου. Πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι πρώτα τα tablets προσπάθησαν να γίνουν laptop και μετά το ανάποδο. Έτσι, πρώτα κυκλοφόρησαν Bluetooth πληκτρολόγια για tablets – και μάλιστα σε άπειρους συνδυασμούς, θήκες, καλύμματα, με touchpad ή χωρίς – και μετά οι κατασκευαστές laptop σκέφτηκαν να αφαιρέσουν το πληκτρολόγιο και να τα κάνουν tablet ή τουλάχιστον να «δανειστούν» τη χρηστικότητα και τη φορητότητά τους.

 

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των convertibles, 2-σε-1, ή αλλιώς υβριδικών φορητών υπολογιστών. Όπως και να τα πείτε, η ουσία δεν αλλάζει: Πρόκειται για laptops που μετατρέπονται σε tablets. Το πώς γίνεται αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε μοντέλο, με τον κάθε κατασκευαστή να έχει τη δική του αντιμετώπιση στο θέμα.

Σε γενικές γραμμές, οι 2-σε-1 υπολογιστές μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Τα υβριδικά και τα covnertibles.

Προφανώς, το τι θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από τις προσωπικές του ανάγκες.

 

Αυτό το ξέρατε;
Το πρώτο 2-σε-1 laptop της ιστορίας είναι το Compaq TC1000, το οποίο κυκλοφόρησε το 2002! Διέθετε οθόνη αφής, ενώ το λειτουργικό σύστημα ήταν τα Windows XP Tablet PC Edition. Επρόκειτο για μια πρώιμη προσπάθεια να κατασκευαστεί ένας υπολογιστής για χρήση με την αφή. Μάλιστα, η Microsoft είχε κυκλοφορήσει και μια ειδική έκδοση των Windows XP με προσθήκες για χρήση με αφή. Την εποχή εκείνη αφή σήμαινε ψηφιακή πένα, διότι η χρήση μόνο με το δάχτυλο ήταν αδιανόητη και αυτό διότι οι οθόνες αφής της εποχής ήταν παλιάς τεχνολογίας resistive και όχι capacitive όπως σήμερα.
Για την ιστορία να πούμε ότι το Compaq TC1000 διέθετε επεξεργαστή Transmeta Crusoe στο 1 GHz κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 2 Go και περιστρεφόμενο/αφαιρούμενο πληκτρολόγιο. Πάντως, η μαζική είσοδος των συστημάτων 2-σε-1 στην αγορά δεν επετεύχθη παρά προς το τέλος του 2013, όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα laptops μεγέθους tablet, τα οποία διέθεταν αφαιρούμενο πληκτρολόγιο, Windows 8 και επεξεργαστές Intel Atom. Ανάμεσα στις πρώτες συσκευές εκείνης της εποχής ήταν τα Asus VivoTab, τα οποία κυκλοφόρησαν στις 10,1 και 11,6 ίντσες.
Η συγκεκριμένη σειρά αντικαταστάθηκε από τη Asus Transformer Book τον Οκτώβριο του 2013. H Microsoft ξεκίνησε τη δική της σειρά υπολογιστών 2-σε-1 με το Surface Pro το οποίο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο 2014. Διέθετε οθόνη 10,6 ιντσών, επεξεργαστή Intel Core i5 και αφαιρούμενο πληκτρολόγιο-κάλυμμα. Τη νέα τάση ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές όπως Lenovo, Dell, Acer HP κ.λπ., οι οποίοι κυκλοφόρησαν τις δικές τους προτάσεις στο χώρο 2-σε-1.

 

Άλλο convertible και άλλο detachable

Τα πιο συνηθισμένα συστήματα 2-σε-1 είναι τα convertibles. Στην κατηγορία αυτή, η οθόνη παραμένει συνδεδεμένη επάνω στο laptop, αλλά μπορεί να περιστρέφεται με διάφορους τρόπους. Για να μετατραπεί ένα convertible σύστημα σε tablet, μπορεί είτε να περιστραφεί η οθόνη κατά 180 μοίρες κατά τον οριζόντιο άξονα και να «κλειδώσει» πάνω από το πληκτρολόγιο είτε να περιστραφεί κατά 360 μοίρες και να «κλειδώσει» πίσω από το πληκτρολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, τα Windows 10 γυρνούν σε tablet mode, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν με τα δάχτυλα ή την ψηφιακή πένα σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Στα detachable συστήματα η οθόνη αφαιρείται τελείως και η συσκευή μετατρέπεται σε κανονικό tablet. Στην πραγματικότητα δηλαδή, ένα detachable είναι περισσότερο ένα tablet που γίνεται laptop με την προσθήκη πληκτρολογίου, παρά το ανάποδο. Το λέμε αυτό, διότι στην κατηγορία αυτή το hardware βρίσκεται ενσωματωμένο στην οθόνη και όχι στο πληκτρολόγιο όπως συνήθως. Μέσα στην οθόνη έχει «στριμωχτεί» επεξεργαστής, μνήμη, αποθηκευτικός χώρος, θύρες επικοινωνίας, μπαταρία κ.λπ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει έξτρα θύρες επικοινωνίας ή δεύτερη μπαταρία.

 

Τα convertibles από την άλλη είναι κανονικά laptop με οθόνη αφής. Είναι μεν πολύ πιο λεπτά από τα παραδοσιακά laptop για το γραφείο, αλλά παράλληλα είναι πιο ισχυρά από τα detachable, με καλύτερο hardware. Έτσι, συναντάμε κανονικούς επεξεργαστές, περισσότερη μνήμη RAM, αποθηκευτικό χώρο SSD πολλών GB και περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας.

Τέλος, ποιότητα κατασκευής των convertibles είναι καλύτερη, η οθόνη πιο λεπτή και πιο μεγάλη.

 

 

Άλλο tablet κι άλλο 2-σε-1

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε και μια άλλη σημαντική διάκριση. Επειδή ακριβώς το hardware των tablets είναι πια πολύ ισχυρό και με την προσθήκη ενός ασύρματου πληκτρολογίου μπορούν να μετατραπούν σε laptops (και μάλιστα να μοιάζουν με τα detachable laptops), θα πρέπει να αναφέρουμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα παραδοσιακά tablets και τα συστήματα 2-σε-1.

 

Τα 2-σε-1 laptops ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν (convertible, detachable) τρέχουν κανονικό desktop λειτουργικό σύστημα, δηλαδή τα Windows 10 και όχι κάποιο mobile (Android, iOS). Επίσης, διαθέτουν επεξεργαστή αρχιτεκτονικής x86 και όχι ARM, οι θύρες επικοινωνίας είναι κανονικού τύπου USB (και μάλιστα USB 3.0), αν και πρόσφατα βλέπουμε την είσοδο του USB 3.0 Type-C και στα laptops, ενώ συναντάμε και DisplayPort ή/και HDMI.

Το βασικό χαρακτηριστικό των laptops πάντως, είναι το λειτουργικό σύστημα και η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή.

 

HP Spectre x360 Pro G2: Ο ορισμός του convertible

Η σύγχρονη τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών είναι τα convertibles. Πρόκειται για λεπτούς, αλλά ταυτόχρονα ισχυρούς υπολογιστές, οι οποίοι προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα τόσο στον απλό χρήστη όσο και τον επαγγελματία. Αξιοποιώντας τα καλύτερα των δύο κόσμων -των laptops και των tablets-, τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πληθώρα από εφαρμογές, είτε απαιτείται χρήση του πληκτρολογίου είτε της οθόνης αφής.

 

Η πρόταση της HP
hpspectrec360Το Spectre x360 Pro της HP είναι ένα convertible laptop, το οποίο προσφέρει την ευελιξία της περιστροφής της οθόνης κατά 360 μοίρες διαθέτοντας τέσσερα mode λειτουργίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κανονικό laptop, σαν tablet περιστρέφοντας την οθόνη πίσω από το πληκτρολόγιο, να γυρίσει ανάποδα ή να πάρει τη μορφή tent. Όποια κι αν είναι η τρέχουσα ανάγκη, από εργασία μέχρι παρουσίαση, το Spectre x360 Pro μπορεί να την καλύψει.
Με βάρος μόλις 1,45kg, ο HP Spectre x360 Pro αποτελεί το ιδανικό εργαλείο του επαγγελματία. Η κατασκευή του υπολογιστή είναι από ελαφρύ αλουμίνιο και προσφέρει αψεγάδιαστη εμφάνιση και εξαιρετικά λεπτό προφίλ με πάχος 15,4mm.

Πανίσχυρο, με οθόνη αφής FHD ή QHD, ανάλογα με τη διαμόρφωση, επεξεργαστή Intel Core 6ης γενιάς, πλήθος συνδέσεων και κορυφαίο επαγγελματικό ήχο, ο Spectre x360 Pro προσφέρει την ιδανική λύση για το γραφείο και το χαρτοφύλακα του επαγγελματία που απαιτεί έναν ισχυρό και αξιόπιστο συνεργάτη.

 

Κορυφαία χαρακτηριστικά
Παρ’ όλη την πολύ λεπτή του εμφάνιση, ο Spectre x360 Pro G2 εντυπωσιάζει με το ενσωματωμένο του hardware. Όπως προαναφέραμε, διαθέτει επεξεργαστή Intel Core 6ης γενιάς, i7 ή i5. Η μνήμη του διαμορφώνεται στα 8GB, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος έχει τη μορφή δίσκου SSD, ξεκινά από τα 128GB και μπορεί να φτάσει έως τα 512GB, ανάλογα με τις ανάγκες.
Η οθόνη του laptop είναι πολλαπλής αφής, διαγωνίου 13,3 ιντσών. Σε ό,τι αφορά την ανάλυση, o Spectre x360 Pro G2 διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με Full HD (1920 x 1080 pixels) και UHD (2560 x 1440 pixels).
Ο υπολογιστής διαθέτει πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους με οπίσθιο φωτισμό για απρόσκοπτη πληκτρολόγηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς και touchpad το οποίο υποστηρίζει πολλαπλή αφή.

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις και τις δυνατότητες επικοινωνίας, ο Spectre x360 Pro G2 διαθέτει τα πάντα: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4,0, υποστηρίζει Miracast και WiDi Pro για μετάδοση σε ασύρματη οθόνη, 3 θύρες USB 3.0, 1 mini DisplayPort 1.2, 1 HDMI, κάμερα HP TrueVision Full HD και αναγνώστη καρτών μνήμης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Spectre x360 Pro G2 έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντέχει στις πτώσεις και μικρές ποσότητες υγρών.
Έρχεται με Windows 10 64bit και με προεγκατεστημένη μια μεγάλη γκάμα χρήσιμων εφαρμογών.

 

Γιατί 2-σε-1;

Τα συστήματα 2-σε-1 δεν είναι πλέον μια καινούρια τεχνολογία. Με τέσσερις γενιές Surface και δεκάδες Yoga, οι καταναλωτές έχουν άπειρες επιλογές για να επιλέξουν. Η ευκαιρία πώλησης για το κανάλι υπάρχει και είναι μεγάλη και όπως δείχνουν οι έρευνες θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

 

Η νέα τάση στα φορητά είναι 2-σε-1. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα μοντέλων, από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές και για όλα τα βαλάντια. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι οι κατασκευαστές στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένο κοινό κυκλοφορώντας μοντέλα με μοντέρνα και πρωτότυπα χρώματα (ροζ, χρυσό κ.λπ.) που απευθύνονται σε γυναικείο κοινό ή ακόμα και πιο σοβαρά, αλλά παράλληλα πολύ λεπτά και ισχυρά συστήματα, για τον επαγγελματία που βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του εκτός γραφείου, σε συνεργάτες και παρουσιάσεις. Το ζητούμενο εδώ είναι η μεγάλη αυτονομία και στον τομέα αυτό οι εταιρείες έχουν κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι ώρες αυτονομίας πλέον μετρούν σε δεκάδες.

 

Τα στοιχεία της IDC

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η εταιρία ερευνών IDC, οι πωλήσεις των πολύ λεπτών 2-σε-1 φορητών υπολογιστών (convertibles και detachables) στην Ευρώπη για το 2016 παρουσίασαν θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, το μερίδιο αγοράς αυτών των συστημάτων ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 44,7%. Το 18,4% εξ αυτών αφορούσε σε καταναλωτικά προϊόντα και το 21,9% σε επαγγελματικά. Τα αντίστοιχα ποσοστά το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 9,2 και 16,3% αντίστοιχα.

 

Αυτή η τάση ανάπτυξης στα συστήματα 2-σε-1 είναι πολύ σημαντική, εάν την συγκρίνουμε με την γενική συρρίκνωση που παρατηρείται στην αγορά των υπολογιστών γενικώς. Έτσι, στη Δυτική Ευρώπη, η αγορά των PC και των tablets συρρικνώθηκε κατά 13,7% από έτος σε έτος για το 16Q1, με τις συνολικές πωλήσεις τεμαχίων να φτάνουν τα 18,2 εκατομμύρια. Η μείωση ήταν πιο ομαλή στο κομμάτι του business, όπου η πτώση παρέμεινε σε μονοψήφια νούμερα (-5,2%). Την ίδια στιγμή, ο τομέας των καταναλωτικών υπολογιστών έπεσε κατά 18,6% από έτος σε έτος.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των detachable συστημάτων, παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης των 190,4% με περίπου 500.000 με 1,5 εκατομμύριο τεμάχια μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, παρά τη γενική πτώση της τάξης του 12,9% στην αγορά των PC, τα convertible laptops παρουσίασαν αύξηση κατά 12%.

 

Η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει την πολύ μεγάλη δημοτικότητά της, με τους καταναλωτές να επιζητούν φορητότητα, ευκολία χρήσης και επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι παρά τη γενική μείωση που παρατηρείται στην αγορά του PC, ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει πολύ σημαντική δυναμική ανάπτυξης.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της IDC, η υιοθέτηση των detachables στη business αγορά τώρα ξεκινά. Αναμένεται πολύ μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις των συγκεκριμένων υπολογιστών για επαγγελματική χρήση, καθώς οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τα πολλαπλά οφέλη που έχουν σε σχέση με τα παραδοσιακά laptops.

 

 

Αισιόδοξες προβλέψεις

Η τάση είναι ξεκάθαρη: οι καταναλωτές θέλουν έναν υπολογιστή που μετατρέπεται σε tablet. Έτσι, παρά τις προβλέψεις της IDC για μείωση των πωλήσεων στον χώρο των tablets για το 2016 με κατά 5,9% σε σχέση με το 2015, η συνολική αγορά θα αρχίσει να αυξάνεται μετά το 2016 και θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία χάρη στην αυξημένη ζήτηση συστημάτων 2-σε-1. Το 2015 τα detachables είχαν ποσοστό μόλις 8% μέσα στη συνολική αγορά των tablets, η IDC προβλέπει ότι μέχρι το 2020 το 30% των tablets που θα πουληθούν θα είναι detachables.

H IDC επίσης προβλέπει ότι δύο σημαντικές τάσεις θα καθορίσουν την αγορά των υπολογιστών 2-σε1: μεγάλη οθόνη και συστήματα με Windows.

 

Και δεν είναι μόνο η IDC που έχει θετικές προβλέψεις για το μέλλον. Εάν «ανοίξουμε» λίγο το τμήμα αυτό της αγοράς και δούμε τις συσκευές ultra mobile στο σύνολό τους (στις οποίες ανήκουν οι 2-σε-1), η Gartner προβλέπει ότι αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της αγοράς των υπολογιστών που θα παρουσιάσουν θετικό πρόσημο φέτος.

Οι συνολικές πωλήσεις των ultra mobiles θα φτάσουν φέτος τα $34,6 δις. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2015. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Gartner αναφέρει ότι μέχρι το 2019, τα ultra mobiles θα κυριαρχήσουν σε όλη την αγορά των προσωπικών υπολογιστών με πωλήσεις της τάξης των $57,6 δις.

 

Άρθρο εκ μέρους της Lenovo Greece

Οικονομία, παραγωγικότητα και αξιοπιστία μέσω της καινοτομίας

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, απαιτούν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία από τα εργαλεία της δουλειάς τους. Από τη μία, θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και να ολοκληρώνουν τις εργασίες για τις οποίες προορίζονται, και από την άλλη θα πρέπει είτε να αυξάνουν την παραγωγικότητα, είτε να μειώνουν το κόστος.

 

Ο λόγος είναι φυσικά η βελτιστοποίηση του bottom line, η οποία έρχεται είτε από την ανάπτυξη των εσόδων, είτε από τον περιορισμό του κόστους.
Ο υπολογιστής είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, και στη Lenovo, τον αντιμετωπίζουμε έτσι ακριβώς. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες κάθε χρήστη, χωρίς να υπολείπεται δυνατοτήτων αλλά και χωρίς να προσφέρει περισσότερα από όσα πρέπει, ανεβάζοντας αναίτια το κόστος.

 

Οι convertible συσκευές είναι ιδανικές για αυτόν τον σκοπό, αφού οι διάφορες εκδόσεις τους ταιριάζουν «γάντι» σε οποιοδήποτε προφίλ χρήστη. Αυτή η προσέγγιση είναι στο DNA της Lenovo, αφού ανέκαθεν οι επαγγελματικές σειρές των ThinkPads αποτελούνταν από καινοτόμες λύσεις (π.χ. χρήση stylus, υβριδικά laptops κ.α.).

Με μία convertible συσκευή, οι πωλητές μίας επιχείρησης μπορούν να έχουν μόνο μία συσκευή και όχι ένα laptop και ένα tablet για παράδειγμα. Έτσι, έχουμε μειωμένο κόστος, αυξημένη παραγωγικότητα, αυξημένη ευελιξία, αλλά και χαρούμενο υπάλληλο. Αντίστοιχα, ένα απλό tablet που δεν επιτρέπει την άνετη επεξεργασία περιεχομένου (π.χ. ένα μεγάλο φύλλο Excel), αντικαθίσταται από μία συσκευή 2-σε-1, κρατώντας τα καλύτερα από τους δύο κόσμους (laptop και tablet).

 

thinkgpadx1yogaΒεβαίως, οι καινοτομίες της Lenovo περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα, όπως για παράδειγμα το ThinkPad X1 Tablet που μπορεί να εξοπλιστεί με video projector για παρουσιάσεις on-the-go, αλλά και επιπλέον μπαταρία και docking station που το μετατρέπουν σε έναν πανίσχυρο υπολογιστή. Αντίστοιχα, το Miix 700 Business Edition «παντρεύει» το design των consumer προϊόντων με enterprise χαρακτηριστικά ασφάλειας, ενώ βέβαια σε επίπεδο convertibles με περιστροφή 360 μοιρών, οι επιλογές είναι πάρα πολλές: Από το υπέροχο X1 Yoga (το πρώτο με οθόνη OLED και Pen Pro με αναγνώριση 2048 σημείων επαφής) και το P40 Yoga (το πρώτο convertible mobile Workstation), μέχρι τα Yoga 900 Business Edition, Yoga 11e, Yoga 260 και 460.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ThinkPad Tablet 10, που αποτελεί ένα πλήρες πανίσχυρο PC σε… σώμα tablet.

 

Καταναλωτές και convertibles

Lenovo H Lenovo καινοτομεί φυσικά και σε επίπεδο consumer, με αποκορύφωμα το ολοκαίνουργιο Yoga Book που καταδεικνύει εκ νέου γιατί η Lenovo θεωρείται ο βασιλιάς της καινοτομίας και ειδικά στην αγορά των 2-in-1 όπου συμπληρώνει έντονη 4ετή παρουσία στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μία συσκευή σε μία παντελώς δική της κατηγορία, η οποία θα λέγαμε πως αποτελείται από δύο «tablets» σε ένα ενιαίο και πλήρως προσαρμόσιμο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργικότητα απογειώνεται επιτρέποντας την υλοποίηση μοναδικών λύσεων όπως τη σχεδίαση στη μία οθόνη και την επεξεργασία της στη δεύτερη, την τήρηση σημειώσεων με εντελώς φυσικό τρόπο (διαθέτει ειδικό pen και ψηφιοποίηση γραφής) κ.α.
Μάλιστα, το Yoga Book επιτρέπει την ψηφιοποίηση των σημειώσεών σας, είτε γράφετε απευθείας πάνω στην οθόνη του, είτε εάν χρησιμοποιείτε το ειδικό στυλό και κοινό χαρτί επί της οθόνης, ώστε να μην χάνετε τίποτα από τη φυσικότητα της σχεδίασης ή της γραφής σας!
Η δεύτερη οθόνη χρησιμεύει φυσικά και ως πληκτρολόγιο, ενώ το Yoga Book διατίθεται τόσο με Windows 10 Pro, όσο και με Android λειτουργικό, δίνοντας ακόμη περισσότερες δυνατότητες επιλογής.

 

Βεβαίως, η οικογένεια των Yoga διαθέτει πλήθος εκπροσώπων, ξεκινώντας από tablets στις 8 και 10 ίντσες και φθάνοντας σε laptops από 11 έως 15 ίντσες.
Έτσι, δίπλα στα Yoga Tablets 8” και 10” που διαθέτουν τεχνολογία Anypen (μπορείς να γράψεις στην οθόνη τους με… οτιδήποτε) αλλά και το καινότομο Yoga Tab 3 Pro που ενσωματώνει video projector(!), βρίσκουμε τα κορυφαία laptop Yoga 900 και 900s (13,3” και 12,5” με οθόνη Quad HD) που συνδυάζουν εργασία με διασκέδαση, το Yoga 700 με ή χωρίς ανεξάρτητη κάρτα γραφικών (στις 14” και 11” αντίστοιχα), καθώς και τα Yoga 500 με οθόνη Full HD, δίσκο SSD και discrete graphics (στις 15”).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα consumer προϊόντα Lenovo, καλύπτονται από 2 χρόνια εγγύηση Pick up & Return.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν σαφές το πλεονέκτημα Lenovo για το δίκτυο συνεργατών:
Εξαιρετικά ευρύ portfolio ώστε να καλυφθεί κάθε εξειδικευμένη ανάγκη ακριβώς όπως πρέπει, αξιοπιστία και ασφάλεια ώστε να βρίσκονται στο πλευρό του χρήστη κάθε στιγμή, καινοτομία ώστε να αυξάνουν την παραγωγικότητα ή/και να μειώνουν το κόστος, αλλά και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

Η μεγάλη ευκαιρία για το κανάλι

Μέχρι στιγμής, η απορρόφηση της αγοράς δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της, τα οποία όμως, μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα με την αύξηση των διαθέσιμων επιλογών από άποψη μοντέλων και τιμής.

Αυτό που ψάχνουν οι καταναλωτές είναι λύσεις που προσφέρουν ευελιξία σε όλους τους τομείς. Επιζητούν πρόσβαση στην πληροφορία, τη δυνατότητα δημιουργίας περιεχομένου και την επικοινωνία χωρίς φραγμούς. Η κάλυψη αυτών των αναγκών αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους κατασκευαστές (και κατά συνέπεια για το κανάλι). Τα ευπροσάρμοστα και υβριδικά φορητά υπολογιστικά συστήματα είναι τα πιο κατάλληλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, ενώ είναι τα μόνα που μπορούν να εγγυηθούν και χρηστικότητα και φορητότητα.

 

Τα 2-σε-1 συστήματα είναι αυτά που ουσιαστικά θα σώσουν ολόκληρη την αγορά των υπολογιστών, ενώ αναμένεται να εκτοπίσουν ακόμα και τα παραδοσιακά tablets.

Surface Pro 4
Το νέο υπερόπλο του καναλιού

mssurfacepro4-3Ύστερα από τέσσερις γενιές, το Surface Pro 4 έρχεται πλέον και στην Ελλάδα. Η Westnet αναλαμβάνει τη διανομή του προϊόντος στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας μια νέα σημαντική ευκαιρία για το κανάλι στο χώρο των convertibles, με ένα σύστημα – ορόσημο για το οικοσύστημα των Windows 10.
Εκτός από την πλήρη γκάμα hardware, η Westnet θα διαθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την πλήρη γκάμα με αξεσουάρ (TypeCover και Pen σε όλα τα χρώματα, docking station, adaptors, κ.λπ.) και θα καλύπτει το service.

 

Το tablet που μπορεί να αντικαταστήσει το laptop
Το moto αυτό αποτελεί και τον βασικό άξονα σχεδιασμού του Surface Pro 4. Όσο κι αν φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο στόχος, η Microsoft έχει καταφέρει να τον φέρει σε πέρας σε μεγάλο βαθμό. Έχει σχεδιάσει ένα tablet, εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο να μπορεί ο χρήστης να το κρατά με το ένα χέρι. Στο ιδιαίτερα χαμηλό βάρος του βοηθά και το μαγνήσιο που έχει χρησιμοποιηθεί για το housing. Όμως, ο σχεδιασμός αυτός δεν είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων του Surface Pro 4 στο κομμάτι του laptop. Έτσι υπάρχει το kickstand, το οποίο βοηθά το Surface να στηριχτεί σε οποιαδήποτε γωνία διευκολύνει τον χρήστη του, είτε πρόκειται για γραφείο είτε ακόμη και για τα πόδια του. Η εμπειρία χρήσης του πληκτρολογίου συνεχίζει και με το Type Cover που έχει αναπτύξει η εταιρεία, το οποίο αποτελεί το πληκτρολόγιο και το touchpad, αλλά ταυτόχρονα παίζει και το ρόλο του cover του όταν δεν χρησιμοποιείται.
Ένα από τα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει το Surface Pro 4 είναι η αντίληψη των χρηστών ότι τα tablets δεν αποτελούν μια συσκευή παραγωγικότητας. Η απάντηση σε αυτό είναι το hardware που περιλαμβάνεται στα 8,4 mm πάχους του Surface Pro 4, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με 16GB RAM, SSD ως και 1TB και επεξεργαστές Intel Core 6ης γενιάς.
Ο εξοπλισμός αυτός καθιστά το Surface Pro 4 μία από τις πιο ισχυρές λύσεις της αγοράς. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι είναι κατά 50% ταχύτερο από το Macbook Air, ενώ δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με κάποιο άλλο tablet. Ο χρήστης μπορεί να είναι πραγματικά παραγωγικός είτε πραγματοποιώντας περίπλοκες αναλύσεις δεδομένων στο Excel είτε στο να επεξεργάζεται φωτογραφίες με ευκολία, με τη βοήθεια του Pen. Όταν μάλιστα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα, μπορεί να συνδέσει κανείς το Surface Pro 4 με το Surface dock, ώστε να οδηγήσει ταυτόχρονα δυο οθόνες 4Κ με εξωτερικό πληκτρολόγιο και ποντίκι.
Όμως η Microsoft θέλησε να δώσει κάτι παραπάνω στην εμπειρία χρήσης. Και αυτό αφορούσε στην καταγραφή ιδεών με έναν τρόπο που θα προσομοίαζε όσο το δυνατόν περισσότερο στη γραφή σε κανονικό χαρτί. Το βασικό ρόλο σε αυτό παίζει το Surface Pen, που ναι μεν μοιάζει με απλό στυλό, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το εσωτερικό του.
Με ένα απλό κλικ του Pen, το Surface Pro 4 μετατρέπεται σε λευκό χαρτί και ο χρήστης μπορεί να καταγράψει τις ιδέες του, οι οποίες αποθηκεύονται στο OneNote, ενώ το πάνω άκρο λειτουργεί σαν γόμα. Επειδή σε κάθε περίπτωση η εμπειρία γραφής θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική αίσθηση, η εταιρεία έχει προσέξει την παραμικρή λεπτομέρεια από τη μύτη του Pen και τα 1024 επίπεδα πίεσης, μέχρι και τις εφαρμογές, ώστε η καθυστέρηση απόκρισης της γραφής να είναι της τάξης των 50 ms.

 

Μια σημαντική ευκαιρία για το κανάλι
Η σημασία που έχει για το κανάλι το Surface Pro 4 είναι αντίστοιχη με αυτή που έχει για την ίδια τη Microsoft. Από την εποχή των Windows 8, η εταιρεία είχε αντιληφθεί ότι για να μπορέσει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το λειτουργικό της σύστημα, ήταν να δημιουργήσει και το hardware. Τόσο το λειτουργικό σύστημα όσο και το hardware έχουν πλέον ωριμάσει σε εξαιρετικό βαθμό, με αποτέλεσμα το Surface Pro 4 να αποτελεί το απόλυτο showcase για τα Windows 10. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Microsoft έχει επιλέξει να τοποθετήσει την οικογένεια Surface απέναντι στα MacBook.
Ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε πάντα η Apple είναι η αγαστή συνέργεια hardware και software, καθώς η ανάπτυξή τους περνούσε από τον πλήρη έλεγχό της. Αυτό ακριβώς πλέον μπορεί να ισχυριστεί και η Microsoft, έχοντας δημιουργήσει ένα μηχάνημα showcase για τα Windows 10. Αποτελεί μάλιστα και έναν από τους βασικότερους άξονες προώθησης του Surface Pro 4 και για το κανάλι συνεργατών.
Πέρα από αυτό όμως, προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες σε κάθετες αγορές, στις οποίες η λογική του Surface Pro 4 ταιριάζει “γάντι”. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης, οι field technicians, το retail και άλλοι.

Σχετικά άρθρα

Νέα συνδρομητικά πακέτα του Office 365 για SMBs

Kitriniaris

Νέα γραφεία της Epsilon Net στην Αθήνα

Διαδραστικός προβολέας από την Epson για εκπαιδευτικά ιδρύματα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα