Κινα vs Android;

Τις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα πέρασε από τον απομονωτισμό στην παγκοσμιοποίηση και τα αποτελέσματα είναι λίγο ως πολύ γνωστά και ορατά από όλους. Τώρα οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, δηλαδή να καταστούν τεχνολογικά αυτάρκεις σε όλους τους τομείς.

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της τεχνολογικής αυτάρκειας της Κίνας είναι ένα έγγραφο του Κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογιών, με το οποίο οι αρχές εφιστούν την προσοχή των κινέζων κατασκευαστών τεχνολογικού υλικού στο γεγονός ότι εξαρτώνται υπερβολικά από το Android της Google. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι κρίσιμες τεχνολογίες και πατέντες που απαιτούνται για την κατασκευή των σύγχρονων συσκευών, παραμένουν  στα χέρια ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρείων.

Αν και στο έγγραφο δεν γίνεται μνεία για κάποια ενέργεια στην οποία πρέπει να προβούν οι κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, είναι προφανές ότι η Κίνα θέλει να αναπτύξει το δικό της OS για συσκευές. Το Android μπαίνει προς το παρόν στο μάτι των Κινέζων για δύο κυρίως λόγους: αφενός λόγω της μεγάλης διείσδυσής του στην τεράστια κινεζική αγορά των smartphones αφετέρου γιατί είναι το OS της Google, οι σχέσεις της οποίας με τις κινεζικές αρχές έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Τέλος, το έγγραφο κλείνει με την διαπίστωση ότι η κινεζική βιομηχανία λογισμικού βρίσκεται ήδη σε καλό σημείο ώστε να χτίσει το δικό της ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα.