11.4 C
Athens
05/03/2021
Biztech

Kaspersky: Η ενημέρωση κλειδί για την προστασία των εταιρειών

Αποστολή στη Βαρσοβία
Δημήτρης Μαλλάς

Περισσότερη και σωστή ενημέρωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους: Αυτό είναι ένα από τα βασικά κλειδιά αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες όχι μόνο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλλά δείχνουν να είναι όλο και πιο εξελιγμένες. Αυτό ήταν ένα από τα σημεία στα οποία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση τα στελέχη της Kaspersky Lab, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Cyber Security Weekend που διοργάνωσε η ρωσική εταιρεία πριν από μερικές ημέρες στη Βαρσοβία και συμμετείχαν δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kaspersky Lab, το 96% των μικρών επιχειρήσεων έχουν δεχθεί μία εξωτερική επίθεση, ενώ στο 87% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που έχουν δεχθεί “εσωτερική” επίθεση από λάθη που έκαναν οι εργαζόμενοι σε αυτές! Συνολικά, πάνω από το 30% του συνολικού αριθμού των κυβερνοεπιθέσεων αφορά επιχειρήσεις με λιγότερους από 100 εργαζόμενους, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.

Γενικότερα, οι μικρές επιχειρήσεις τείνουν να υποβαθμίζουν το θέμα της ασφάλειας αλλά η πραγματικότητα είναι πως ένα μόνο συμβάν είναι αρκετό για να προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε μία εταιρεία αυτού του μεγέθους. Και επειδή είναι μάλλον δύσκολο μία μικρή επιχείρηση να έχει εξειδικευμένο άνθρωπο για θέματα ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων της θα πρέπει, εκτός από την εγκατάσταση της κατάλληλης για το μέγεθος της λύσης ασφάλειας, να εκπαιδεύει το προσωπικό της όπως και να χρησιμοποιεί εξειδικευμένους συνεργάτες. “Είναι κάτι που επιδιώκουμε να προωθήσουμε και στην Ελλάδα” σημείωσε στο biztech.gr, ο Ντράγκαν Μαρτίνοβιτς, γενικός διευθυντής της Kaspersky Lab για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το τοπίο το 2015

Το 2014 ήταν μία χρονιά όπου οι κυβερνοεγκληματίες έδειξαν μία προτίμηση στις επιθέσεις με οικονομικά οφέλη όπως και σε επιθέσεις που σχετίζονται με διεθνείς συγκρούσεις. Το 2015 θα είναι η χρονιά όπου θα δούμε αύξηση των επιθέσεων σε όλες τις υπολογιστικές πλατφόρμες και όχι κυρίως σε Windows, όπως και κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα όπως είναι αυτά των πληρωμών και του NFC, ενώ στο στόχαστρο θα αρχίσουν να μπαίνουν πλέον και οι “έξυπνες” συσκευές του περίφημου Internet of Things.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Πρους, διευθυντή  του ευρωπαϊκού τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Kaspersky Lab, στο προσεχές μέλλον πρόκειται να δούμε κατ’ αρχήν πολύ περισσότερες μεγάλου μεγέθους επιθέσεις, μία τάση που είναι αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όμως, θα δούμε και περισσότερες επιθέσεις σε όλες τις πλατφόρμες. Οι επιθέσεις στο Mac OS X έχουν αυξηθεί, ενώ την ίδια στιγμή το κακόβουλο λογισμικό (malware) για τις Android συσκευές παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

“Οι κυβερνοεγκληματίες πάνε όπου βρίσκονται και τα χρήματα” επεσήμανε ο κ. Πρους, κάτι που τόνιζαν διαρκώς τα στελέχη της ρωσικής εταιρείας στις παρουσιάσεις τους. Ουσιαστικά, αυτό που υποστήριζαν ήταν ότι όσο πιο δημοφιλής γίνεται μία υπολογιστική πλατφόρμα, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερόμενων κυβερνοεγκληματιών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχουν τόσες επιθέσεις πλέον και στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, και ιδίως στο Facebook. Και γι’ αυτό το 2015 θα δούμε επιθέσεις σε ATMs, υπηρεσίες που παρέχουν πληρωμές, συμπεριλαμβανομένου και του Apple Pay, ενώ σταδιακά στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διάφορες “έξυπνες” συσκευές που κάνουν την εμφάνιση τους.
 

Σχετικά άρθρα

H Epson ξανά χορηγός του Athens Science Festival

RSA και Pivotal συνδυάζουν Security Analytics με Big Data

Kitriniaris

Το Qivos Cloud στην έκθεση RBTE 2017

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα