Και η Sony ριχνει αγκυρα στον Πειραια

Και έναν, και δύο, και τρείς, και τέσσερις μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας εξυπηρετεί εδώ και λίγο καιρό το λιμάνι του Πειραιά, αφού σύμφωνα με τον Τάσο Βαμβακίδη, εμπορικό διευθυντή της ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρικής της Cosco, μία ακόμη εταιρεία προστέθηκε στην ομάδα των τριών -Huawei Technologies, ZTE, Hewlett  Packard- που διακινούν τα εμπορεύματά τους στην Ευρώπη μέσω του Πειραιά. Και μπορεί ο κ. Βαμβακίδης να μην αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας αυτής, αλλά πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως πρόκειται για τη Sony. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της οποίας αποκάλυψε ότι μία ακόμη, μη-κινεζική, εταιρεία ηλεκτρονικών προϊόντων από την Ασία ήρθε σε συμφωνία με το ελληνικό τμήμα της Cosco προκειμένου να προωθεί τα προϊόντα της προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Λόγοι ασφαλείας δεν επιτρέπουν την αποκάλυψη της εταιρείας, όπως δήλωσε ο κ. Βαμβακίδης, ωστόσο συμπλήρωσε πως πρόκειται για προϊόντα υψηλής αξίας.  

Αν τελικά οι πληροφορίες αυτές επαληθευθούν και επίσημα, η Sony γίνεται η τέταρτη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που επιλέγει το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου για την αγορά της Ευρώπης, αλλά και το εργοστάσιο συναρμολόγησης που διαθέτει στη Σλοβακία. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση της Cosco στον Πειραιά έχει μέσα σε μόλις 5 χρόνια αλλάξει τη φυσιογνωμία του λιμανιού, μετατρέποντάς το σε ένα από τα μεγαλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε μέσα στην ίδια πενταετία κομβικό σημείο μεταφοράς προϊόντων τεχνολογίας για ολόκληρη την Ευρώπη, με τις προοπτικές να είναι ευοίωνες καθώς και άλλες εταιρείες ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Sony, ενώ η ΖΤΕ έχει προγραμματίσει τη δημιουργία κέντρου επισκευών και επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο μπορεί να μετεξελιχθεί και σε γραμμή συναρμολόγησης.