13.1 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Και εγένετο iPhone 6

Ένα “έξυπνο” ρολόι γεμάτο τεχνολογικές καινοτομίες, δύο νέα μοντέλα iPhone με μεγαλύτερες οθόνες αλλά και το λανσάρισμα μίας υπηρεσίας που θα επιτρέπει τη χρήση των νέων iPhone για την “αντικατάσταση” των πλαστικών καρτών ήταν οι τρεις ανακοινώσεις που έκανε χθες η Apple.

Η εκδήλωση ήταν γεμάτη συμβολισμούς, καθώς πραγματοποιήθηκε στο Flint Center στο Κουπερτίνο της βόρειας Καλιφόρνια, εκεί όπου παρουσιάστηκε ο πρώτος Macintosh αλλά και το πρώτο iMac, υπολογιστής που σηματοδότησε την αναγέννηση της Apple στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Επιπλέον ο Τιμ Κουκ, ο διάδοχος του Στιβ Τζομπς στην ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού χρησιμοποίησε την περίφημη ατάκα του προκατόχου του περί “ενός ακόμη πράγματος” (one more thing) που ονομάζεται απλά Watch χωρίς δηλαδή να έχει μπροστά ένα i, μία ένδειξη ότι δεν είναι προϊόν που φέρει τη σφραγίδα του Τζομπς και ότι πλέον έχουμε μία νέα εποχή για την εταιρεία.

iPhone
Το Apple Watch θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2015, αλλά για τα νέα iPhone δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ. Το iPhone 6 (με οθόνη 4,7 ιντσών) και το iPhone 6 Plus (με οθόνη 5,5 ιντσών) θα είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πιθανότατα στο πρώτο κύμα χωρών που θα έχουν τις νέες συσκευές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα iPhone θα ξεκινήσουν να πωλούνται στις αρχές Οκτωβρίου. Όσον αφορά τις τιμές για την Ελλάδα, οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η βασική έκδοση του iPhone 6 (με 16 GB αποθηκευτικό χώρο) θα πωλείται σε επίπεδα άνω των €820, ενώ για το iPhone 6 Plus το κόστος απόκτησης θα ξεκινά αρκετά κοντά στα €900.

Τα δύο νέα iPhone θα έρθουν με βελτιωμένα όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, κυρίως όσον αφορά τον επεξεργαστή και την κάμερα. Η οθόνη στο iPhone 6 προσφέρει ανάλυση 1344×750 pixels και εκείνη στο iPhone 6 Plus 1920×1080 pixels, ενώ θα είναι περισσότερο ανθεκτική.

Οι δύο συσκευές θα έχουν το νέο iOS 8, την καινούρια -και πλούσια σε νέα χαρακτηριστικά- έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Watch
Για πολλούς η σημαντικότερη ανακοίνωση της Apple ήταν πάντως το Watch, το οποίο από πλευράς χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό φθάνοντας στο σημείο να επιτρέπει ακόμη και να χρησιμοποιείται αντί για κλειδί σε δωμάτια ξενοδοχείων. Το Apple Watch έχει νέο μενού (UI) το οποίο βασίζεται πολύ στην εξέλιξη της κλασικής κορόνας των ρολογιών που πλέον είναι ψηφιακή. Η οθόνη αφής είναι από ζαφείρι, υπάρχουν 4 αισθητήρες για την παρακολούθηση των σωματικών λειτουργιών του χρήστη, ενώ διαθέτει και πλήθος εφαρμογών για τους χρήστες. Λειτουργεί, φυσικά και ως κλασικό ρολόι, έχοντας μάλιστα αρκετά αξεσουάρ. Σημειωτέον πως θα υπάρχουν δύο μεγέθη και η τιμή θα ξεκινά από τα $349 στις ΗΠΑ όταν θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα πλησιάζει τα €380-400.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του είναι η ύπαρξη ενός iPhone κοντά στο Watch. Το ρολόι της Apple θα μπορεί να συνδεθεί τόσο με τα νέα iPhone 6 και 6 Plus όσο και με τα υπάρχοντα 5s και 5c.

Πληρωμές
Η Apple στοχεύει ακόμη να αλλάξει τον τρόπο που πληρώνουμε. Ειδικότερα, ο Τιμ Κουκ παρουσίασε το Apple Pay, μία λύση που βασίζεται στην τεχνολογία NFC και ουσιαστικά μετατρέπει τα iPhone 6 και 6 Plus -αλλά και το Watch- σε ψηφιακά πορτοφόλια, όπου ο χρήστης θα “τοποθετεί” όλες τις κάρτες του απλώς φωτογραφίζοντάς τες!

Η Apple έχει συνεργασία με τις Visa, MasterCard και American Express αλλά και 6 τράπεζες στις ΗΠΑ και ουσιαστικά η λύση αυτή αξιοποιεί την υφιστάμενη υποδομή για ανέπαφες συναλλαγές που υπάρχει σε πολλές χώρες. Η Apple υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει πιο γρήγορη τη διεκπεραίωση των συναλλαγών αξιοποιώντας και την αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος που έχουν οι συσκευές της, ενώ όταν θα γίνεται η συναλλαγή δεν θα εμφανίζεται ο αριθμός της κάρτας του χρήστη αλλά θα χρησιμοποιείται ένας μοναδικός αριθμός πληρωμής. Επιπλέον, τα στοιχεία των καρτών θα αποθηκεύονται σε ειδικό ασφαλές “σημείο” της συσκευής (secure element) και η Apple δεν θα έχει καμία πρόσβαση στα στοιχεία των συναλλαγών.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

IBM: εκδήλωση για το μέλλον του computing

Kitriniaris

Λειτουργικά κέρδη για τη Cyta Ελλάδος το 2013

Kitriniaris

Enet: Διανέμει Veeam σε Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα

ntiliakos

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα