17.1 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Intel και IoT εναντίον του Πάρκινσον

Τους περασμένους 12 μήνες, η Intel ξεκίνησε να συνεργάζεται στενά με ερευνητές που προσπαθούν να βρουν λύση για τη νόσο του Πάρκινσον. Η έρευνα σχετίζεται με την παρακολούθηση της πορείας της ασθένειας, χρησιμοποιώντας wearables σε συνδυασμό με το Internet of Things (IoT) και τα Big Data analytics. Πριν από μερικές μέρες, το project έφυγε από το κλινικό επίπεδο και οι ερευνητές ξεκίνησαν να εξοπλίζουν ασθενείς με συσκευές, ώστε να αρχίσουν να μαζεύουν δεδομένα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με περίπου 50 ασθενείς, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία λειτουργεί σωστά και τα analytics είχαν συγχρονιστεί με το σωστό τρόπο. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει φτάσει στους 10.000 ασθενείς, τα δεδομένα των οποίων θα καταγράφονται συνεχώς. Υπάρχουν περί τα 6 εκατομμύρια άνθρωποι με τη νόσο Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο βρίσκεται στις Η.Π.Α.

Η έρευνα της Intel για τη νόσο του Πάρκινσον ξεκίνησε με το συνιδρυτή της εταιρείας και πρώην CEO, Andy Grove, στον οποίο διεγνώσθη η ασθένεια το 2000, λίγο μετά την παραίτησή του από τη θέση του στην Εταιρεία. Το 1995 ο Grove διεγνώσθη με καρκίνο του προστάτη. Με την παρότρυνση μηχανικών του ξεκίνησε να ερευνά τις θεραπευτικές του επιλογές αλλά και την κατάσταση της ιατρικής έρευνας γύρω από την ασθένεια. Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε την ίδια τακτική με τη νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για την πορεία της ασθένειας.

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι το τεστ που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να παρακολουθήσουν την πορεία των ασθενών.Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιούν ένα τεστ που καταγράφει την εξέλιξη της ασθένειας. Μέσα σε 15 λεπτά, ο γιατρός κρίνει πόσο καλά μιλά, κινείται και περπατά ο ασθενής. 

Μαζί με τους αναλυτές, η Intel αναγνώρισε ότι το πρόβλημα ήταν η συγκέντρωση αντικειμενικών δεδομένων και μάλιστα μεγάλου όγκου δεδομένων. Η λύση ήταν εξαιρετικά απλή. Ένα wearable με αισθητήρα επιτάχυνσης, όπως ακριβώς αυτός που συναντάμε σε κάθε smartphone, smartwatch η άλλη συσκευή wearable.
Για τις κλινικές δομές, η Intel και οι ερευνητές επέλεξαν ένα απλό smartwatch που συναντάμε στην αγορά. Η συσκευή μετρά την επιβράδυνση της κίνησης, το τρέμουλο και την ποιότητα του ύπνου σε 24ωρη βάση. Η συσκευή καταγράφει πάνω από 300 τιμές ανά δευτερόλεπτο/ανά ασθενή, περίπου 1 GB δεδομένων ανά ασθενή/ανά μήνα.

Μέσα στο επόμενο έτος, οι αναλυτές ελπίζουν να καταγράψουν την πίεση του αίματος και ειδικότερα τον αριθμό χτύπων της καρδιάς. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στο ρυθμό της καρδιάς και στην πρόοδο της ασθένειας. Πέρα από αυτό, οι ερευνητές θα μπορούν να δουν την επίδραση των φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο.

Για την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων, η Intel ανέπτυξε μια πλατφόρμα big data, που έχει στηριχτεί στη Cloudera CDH διανομή του Apache Hadoop. Η εγκατάσταση έχει πραγματοποιηθεί σε υποδομή cloud και η Intel ανέπτυξε και τις αντίστοιχες εφαρμογές analytics για να επεξεργαστεί και να ανιχνεύει τις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια αρχική βάση δεδομένων και στη συνέχεια να ανιχνευτούν οι ανωμαλίες και οι αλλαγές στα δεδομένα των αισθητήρων, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο έναν αντικειμενικό τρόπο παρατήρησης της εξέλιξης της ασθένειας. Δουλεύοντας με τους ερευνητές, η Intel αναμένει ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει συγκεκριμένα patterns δεδομένων. Σε βάθος χρόνου, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του ρυθμού εξέλιξης της νόσου σε διαφορετικούς ασθενείς.
 

Σχετικά άρθρα

Η Cosmos Business Systems στο VMworld

Symantec: Οι μικρές επιχειρήσεις ευάλωτες στις διαδικτυακές επιθέσεις

Kitriniaris

Σε άνοδο η παγκόσμια αγορά ICT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα