Ιntel: Επενδυοντας στο distributed computing για το IoT

Η Intel επένδυσε πριν λίγο καιρό στην εταιρεία distributed computing εφαρμογών Cloudera, καθώς αναζητά τρόπους να φέρει ακόμα περισσότερες εφαρμογές στους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86. Η Cloudera είναι μια εταιρεία που δημιουργεί εργαλεία software για την επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων σε διάσπαρτους πόρους ενός ή και περισσότερων data centers, ένα μοντέλο που ονομάζεται distributed computing. Οι λύσεις της εταιρείας στηρίζονται στο Hadoop, μια Open Source λύση που επιτρέπει τη διαίρεση των μεγάλων συνόλων δεδομένων σε μικρότερα και τη διασπορά τους σε πολλές διαφορετικές μονάδες επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας, η επένδυση στην Cloudera είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Intel όσον αφορά στις τεχνολογίες data center. Η Intel κατασκευάζει εξοπλισμό για data centers όπως chips, motherboards ακόμα και δικτυακά switches. Αλλά η εταιρεία υστερούσε σε θέματα software που υποστήριζουν τον εν λόγω εξοπλισμό και η επένδυση στην Cloudera δίνει λύση σε αυτό ακριβώς το ζήτημα.

Η Intel δίνει ολοένα και περισσότερο έμφαση στο software τα τελευταία χρόνια για να απαντήσει στις απαιτήσεις που υπάρχουν για ολοκληρωμένα συστήματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες εφαρμογές. Η Intel δημιουργεί custom εκδόσεις των chips για μεγάλους πελάτες, όπως είναι το Facebook, και προσφέρει εργαλεία προγραμματισμού για αυτές τις εκδόσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Σε μια συζήτηση που είχε στο Reddit πριν από λίγο καιρό ο CEO της Intel, Brian Krzanich, ανέφερε ότι η έμφαση που δίνει η εταιρεία στο software ήταν απαραίτητη, καθώς πρέπει να γίνεται αντιληπτή η χρήση των chips πριν ακόμα από την κατασκευή τους. Σε αυτή τη φάση η εταιρεία επενδύει σημαντικό χρόνο στην έρευνα για να κατανοήσει την εμπειρία που θέλουν οι χρήστες πριν καν μπει ένα τρανζίστορ πάνω στο chip.

Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική επένδυση που πραγματοποιήθηκε στην Cloudera μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η εταιρεία, εκτός από την επένδυση της Intel, εξασφάλισε άλλα $160 εκατ. από ένα γκρουπ επενδυτών.

Τόσο η Intel όσο και η Cloudera έχουν διανομές Apache Hadoop για analytics σε μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αλλά η Intel ανέφερε ότι η  Cloudera θα αναπτύξει το Hadoop για την αρχιτεκτονική της και ειδικότερα για τους επεξεργαστές x86, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αποτελεί την πλατφόρμα επιλογής της. Τα roadmaps των προϊόντων θα ενοποιηθούν στο μέλλον και η Intel θα διαθέτει τη διανομή Hadoop της Cloudera στους πελάτες της. Αυτό μπορεί κατ΄ επέκταση να επιφέρει την παύση ανάπτυξης της λύσης Hadoop της ίδιας της Intel.

Πέρα από το data center, οι Intel και Cloudera θα συνεργαστούν σε λύσεις software, οι οποίες εστιάζουν και αναβαθμίζουν το Internet of Things. Το distributed computing γίνεται εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την αγορά του Internet of Things, στην οποία ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων συλλέγει δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια στέλνει πίσω στους servers για ανάλυση.

Η Intel έχει αφιερώσει πολλούς πόρους software για τη διασφάλιση της συλλογής και της εκπομπής των δεδομένων, όπως για παράδειγμα τα λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου της Wind River στα endpoints αλλά τα εργαλεία ασφάλειας της McAfee. Μάλιστα όλοι οι πόροι software ρυθμίζονται ώστε να λειτουργούν αποδοτικά με τους χαμηλής κατανάλωσης Atom, οι οποίοι τοποθετούνται σε αισθητήρες και μικρές συσκευές.

Η Cloudera ανέκαθεν ανέπτυσσε εφαρμογές για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86, αλλά δημιουργούσε λύσεις και για επεξεργαστές ARM, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μπαίνουν και στην αγορά των servers. Αλλά με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην αρχιτεκτονική x86 μένει να δούμε κατά πόσο η Cloudera θα συνεχίσει να “γράφει” για serves που στηρίζονται σε επεξεργαστές ARM.